(1 Szavazat)

Szegedi hírek - Téma

A Szegedi Tudományegyetem önköltséges képzésein szeptembertől lehetővé válik a részletfizetés – jelentette be kedden a dékáni kollégium döntését az egyetem rektora.

Három részletben is fizethető a tandíj Három részletben is fizethető a tandíj Szabó Gábor úgy fogalmazott, gyökeres átalakulás történt a magyar felsőoktatás területén az utóbbi hónapokban, a legkomolyabb változások pedig az államilag támogatott képzési helyeket, illetve azok elosztását érintették. Egyelőre nem lehet tudni, hogyan reagálnak minderre a felvételizők, érdemi következtetéseket csak az első jelentkezési adatok megismerését követően, március végén vagy április elején lehet levonni.
A rektor elmondta, az intézmény minden segítséget megad azoknak a hallgatóknak, akik nem állami ösztöndíjas helyen kezdhetik meg tanulmányaikat ősztől. A dékáni kollégium hétfőn arról döntött, hogy az önköltséget nem egy összegben, a félév elején kell majd befizetni, hanem részletfizetési lehetőséget biztosít az SZTE. A tervek szerint három részletben – szeptemberben, októberben és novemberben – történhet a befizetés, és egyéb módon is segítik a hallgatójelölteket a továbbtanulásban. Három részletben is fizethető a tandíj Három részletben is fizethető a tandíj
A karok saját forrásból, illetve együttműködő vállalatok segítségével ösztöndíjakat alapítanak. A Gazdaságtudományi Karon például első körben már 40 fiatal részesülhet így támogatásban. Az Állam- és Jogtudományi Kar pedig az első szemeszter végén a 10 legjobb tanulmányi eredményt felmutató fiatalnak visszatéríti az önköltséget, a rendszer később várhatóan tovább bővül. Összegyetemi szinten pedig tovább működik a már bevezetett SZTE Talent-ösztöndíjrendszer.
A rektor elmondta, a költségek megállapításakor a kormány által meghatározott kereteket is figyelembe kellett venni, így például voltak olyan szakok, ahol emelni is kellett a díjat, hogy elérje a minisztérium által meghatározott minimumot. A rektor hozzátette: a jövőben jelentősen megváltozik a pótfelvételi rendszere, és már nemcsak költségtérítéses, hanem államilag finanszírozott helyek is rendelkezésre állnak majd.
Homoki-Nagy Mária oktatási rektorhelyettes kiemelte: érdemes az intézmény felsőfokú szakképzései között is böngésznie annak, aki esetleg tartana a fizetős tanulmányoktól. Ezen az egyre kedveltebbé, népszerűbbé váló képzési területen is kínál finanszírozott helyeket az egyetem. Ráadásul a felsőfokú szakképzésekről később tovább lehet lépni az alap- és mesterszakokra is, amit megkönnyít, hogy a szegedi egyetem lehetővé teszi diákjai számára a karok, illetve a szakok közötti átjárást, a párhuzamos képzést. Így az, aki először fizetős helyre kerül be, adott esetben tanulmányai során átkerülhet államilag támogatott képzésre is.

Rugalmasságra nevel az SZTE

„A mai világban megfigyelhető tendencia, hogy az egyes szakmák határai dinamikusan változnak, ezért egyre inkább a multi- és interdiszciplináris képzések értékelődnek föl. Széles és színes képzési kínálatával az SZTE képes követni ezeket a változásokat, s felkészíteni diákjait arra, hogy rugalmasan alkalmazkodjanak a munkaerő-piaci trendekhez. Erre csak egy olyan nagy tudományegyetem képes, mint a szegedi, egy kisebb szakintézmény viszont nyilvánvalóan nem.” 

Szabó Gábor rektor

IWIWSatartlapGoogle bookmarkDel.icio.usTwitterLinkter.huvipstart.huFacebookDiggUrlGuru.huBlogter.hu

Önnek nincs joga a hozzászóláshoz!
Kérjük, regisztráljon, vagy jelentkezzen be!