2001-ben Orbán még azt mondta, Európa biztonsága Ukrajna függetlenségétől függ, Finnország csatlakozni akar a NATO-hoz, Klicsko atomtámadástól tart

Az orosz–ukrán háború legfontosabb eseményeinek rövid összefoglalója csütörtök kora délután.
Kékes Viktória

2022. május 12. 13:47

2001-ben Orbán még azt mondta, Európa biztonsága Ukrajna függetlenségétől függ, Finnország csatlakozni akar a NATO-hoz, Klicsko atomtámadástól tart

Finnország benyújtja NATO-csatlakozási kérelmét

Sauli Niinistö finn elnök és Sanna Marin miniszterelnök csütörtöki közös nyilatkozatában úgy fogalmazott hogy:

 

„Finnországnak haladéktalanul NATO-tagságot kell kérnie”.

 

A svédek vasárnap döntenek a csatlakozási kérelem beadásáról. Ann Linde svéd külügyminiszter csütörtökön a Twitteren azt írta, hogy Finnország Svédország legközelebbi partnere a biztonsági és védelmi együttműködésben, ezért Stockholm figyelembe fogja venni a finn álláspontot a NATO-tagság kérdésében.

Moszkva határozott fenyegetésként értékeli a finn csatlakozási kérelmet

A Kreml szóvivője újságíróknak azt mondta, Finnország csatlakozása „határozott fenyegetést” jelent Oroszország számára. Peszkov szerint Finnország ezzel a lépéssel csatlakozott az Európai Unió Oroszországgal szembeni barátságtalan lépéseihez és ezzel okot ad egy azonos súlyú válaszreakcióra is Moszkva részéről. A Kreml szóvivője szerint mindenki el akarja kerülni az Oroszország és a NATO közötti közvetlen összecsapást, de a NATO terjeszkedése nem fogja stabilabbá tenni a világot vagy Európát. Peszkov szerint az Ukrajnával határos orosz régiók elleni támadások azt jelentik, hogy további intézkedésekre van szükség e régiók biztonságának biztosítása érdekében. Dmitrij Medvegyev korábbi orosz miniszterelnök a Telegramon reagált. Szerinte 

  1. Ukrajna NATO-országok általi fegyverekkel való pumpálása, csapatainak nyugati felszerelés használatára való kiképzése, zsoldosok kiküldése és a szövetség országainak gyakorlatok lebonyolítása a határaink közelében növeli a közvetlen és nyílt konfliktus valószínűségét A NATO és Oroszország között.
  2. Egy ilyen konfliktus esetén mindig fennáll annak a veszélye, hogy teljes értékű atomháborúvá alakul.
  3. Ez mindenki számára katasztrofális forgatókönyv lenne.

 

Medvegyev befejezésül arra buzdította a nyugatot, hogy „ne hazudj magadnak és másoknak”, és „ne fulladj bele a saját nyáladba a russzofób rohamok közben!”

 

Az ukrán elnök üdvözli a finnek csatlakozási kérelmét

Volodimir Zelenszkij viszont megdicsérte Finnországot a csatlakozási kérelem benyújtása miatt. Közösségi oldalán pedig azt írta, nemrég beszélt a finn elnökkel telefonon, amely során Ukrajna Uniós csatlakozása és a két ország későbbi katonai együttműködése is szóba került.

Vitalij Klicsko fél egy esetleges atomtámadástól 

A CNN-nek adott interjút Kijev polgármestere. Klicsko elmondta, aggódik amiatt, hogy Vlagyimir Putyin taktikai atomfegyvert használ a főváros ellen:

 

„A biztonság jelenleg a fő prioritás ... természetesen aggódunk, és reméljük, hogy a harcosaink megvédenek minket, de a kockázat továbbra is fennáll, és partnereink, az Egyesült Államok és az európai országok nélkül nem élhetjük túl”. - fogalmazott.

 

Klicsko szerint kétségtelen, hogy továbbra is Kijev Oroszország fő célpontja, ezért arra figyelmezteti az ukrán fővárosba visszatérő lakosokat, hogy nem tudnak garanciát vállalni a biztonságukért. 

2001-ben Orbán még azt mondta, Európa biztonsága Ukrajna függetlenségétől függ

A New York Timesban szúrta ki Christopher Schaefer a magyar miniszterelnök 21 évvel ezelőtti szavait. Orbán akkor ezt nyilatkozta a lapnak:

 

„Ukrajna kulcsszereplő Európa biztonsági struktúrájában, (…) Ukrajna garantált függetlensége nélkül Európa egész hidegháború utáni biztonsági felépítése veszélyben van.”

 

Közel tízezren érkeztek tegnap Ukrajnából

Magyarországra szerdán az ukrán-magyar határszakaszon 5246 ember lépett be, míg a román-magyar határszakaszon belépők közül 4382-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek az Országos Rendőr-főkapitányság adatai szerint. A beléptetettek közül a rendőrség 544 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Nekik fel kell keresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében – tájékoztatott az ORFK. Az ukrajnai háború elől szerdán 77 ember, köztük 43 gyermek érkezett Budapestre vonattal.