243 gyereket öltek már meg a háborúban, csökkent Oroszország olaj- és gáztermelése, több mint tízezer ukrán menekült érkezett tegnap

Az orosz–ukrán háború legfontosabb eseményeinek rövid összefoglalója 2022. június 2-án koradélután.
Kékes Viktória

2022. június 02. 13:10

243 gyereket öltek már meg a háborúban, csökkent Oroszország olaj- és gáztermelése, több mint tízezer ukrán menekült érkezett tegnap

Zelenszkij: Eddig 243 gyerek halt meg a háborúban

A The Guardian idézi az ukrán elnököt, aki szerda esti videójában arról beszélt, hogy a háborúban eddig 243 gyerek halt meg, 446 megsebesült, 139-en eltűntek, 200 ezer gyereket pedig erőszakkal hurcoltak el Oroszországba, árvaházakból vagy a szüleiktől elszakítva.

 

A feltételezések szerint Oroszországba erőszakkal hurcolt 200 ezer gyermekről szólva azt mondta:

 

„Ennek a büntetőpolitikának nem csupán az a célja, hogy embereket lopjon, hanem az is, hogy a deportáltak elfelejtsék Ukrajnát, és képtelenek legyenek visszatérni (...) Ukrajnát nem lehet meghódítani, népünk nem adja meg magát, és gyermekeink nem lesznek a megszállók tulajdona”.

 

Lvivben buszok ülésein elhelyezett plüssállatokkal is megemlékeztek a háború gyermekáldozatairól.

(fotó: Twitter)

Brit védelmi minisztérium: orosz ellenőrzés alatt Szeverodonyeck nagy része

Hírszerzési információkra támaszkodó napi jelentésében arról ír a brit védelmi minisztérium, hogy Szeverodonyeck nagy része elesett. A britek szerint a Szeverodonyeckbe vezető főútvonal még ukrán ellenőrzés alatt áll, de a városban egyre nagyobb tért nyernek az oroszok, jó részben az erős tüzérségi támogatásnak is köszönhetően.

 

A jelentés arra hívja fel a figyelmet, hogy a város kulcsfontosságú az oroszok számára, mivel itt át tudnak kelni a Donyec folyón, ezzel biztosítva az előrenyomulást a luhanszki régió felé.

 

Lavrov: A fegyverszállítmányok miatt újabb országok sodródhatnak bele a konfliktusba

Az Ukrajnának szánt nyugati fegyverszállítmányok növelik annak kockázatát, hogy más országok is belesodródhatnak az Oroszország és Ukrajna közötti konfliktusba - figyelmeztetett Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerdán, Szaúd-Arábiában tett látogatása során.

 

Lavron az MTI tudósítása szerint úgy vélte, a helyzetet tovább súlyosbítja, hogy Ukrajna újabb és újabb fegyvereket kér. Mint mondta:

 

„Ez közvetlen provokáció, amely kifejezetten arra irányul, hogy a Nyugatot belesodorják a katonai cselekményekbe”.

 

Magyarország újra megvétózta az uniós szankciókat

Az ok ezúttal nem az olajembargó kérdése, hanem az orosz ortodox egyházat vezető, Vlagyimir Putyin és a háború mellett nyíltan kiálló, orosz propagandát hangoztató Kirill pátriárka vagyonának tervezett befagyasztása. Ez nem tetszik Orbán Viktornak. (Részletek itt.)

 

Mindenkit meglepett a magyar vétó 

Az újabb magyar vétó váratlanul érte az uniós diplomatákat. A Politico arról ír, hogy

 

„Magyarország magatartása több muníciót ad azoknak, akik régóta azzal érvelnek, hogy a Bizottság túlságosan elengedte Orbán Viktor miniszterelnököt, és évek óta szemet hunyt követelései előtt. Egyes diplomatákat bosszantja, hogy a magyar vezető nem vetette fel ezeket a kérdéseket az Európai Tanács hétfői és keddi ülésén”.

 

A Bloomberg megerősítette a Politico értesülésiet, ők is arról írnak, hogy a tanácsban nem tudtak előre arról, hogy Orbán vétózni fog, mivel nem vetette fel a kérdést az uniós vezetők hétfői csúcstalálkozóján.

 

​​Fitch: az orosz kőolajtermelés negyede eltűnhet a világpiacról az EU-embargó miatt

Az Oroszországban kitermelt kőolajmennyiség negyede eltűnhet a világpiacról az Európai Unió által bevezetett importszankciók miatt, mivel a teljes orosz exportot nem lehet más piacokra átirányítani – áll a Fitch Ratings szerdán Londonban bemutatott helyzetértékelésében. 

 

Becslésük szerint mindezek figyelembevételével napi 2-3 millió hordó orosz nyersolajexport – a teljes az orosz olajtermelés hozzávetőleg negyede – tűnhet el a világpiacról 2022 végéig.

 

A nemzetközi hitelminősítő szerint a térségen belül a Mol-t érintheti a leginkább az uniós intézkedés, mivel a magyar olaj- és gázipari cég Magyarországon és Szlovákiában is üzemeltet finomítókat. Közölték, a magyar cégnek beruházásokra lehet szüksége az átálláshoz.

 

A Fitch Ratings adatai szerint – amiről az MTI számolt be – a Mol által beszerzett olajnak jelenleg hozzávetőleg hetven százaléka érkezik Oroszországból vezetékeken, bár erre a szállítási módra az uniós tilalom átmenetileg nem vonatkozik. Beruházásokra lehet szükség az olajimport-infrastruktúra kiszélesítéséhez és a finomítók átalakításához annak érdekében, hogy e létesítmények könnyebb nyersolajtípusok feldolgozására is alkalmasak legyenek, bár e pótlólagos beruházások költségeit a magyar kormány vagy az Európai Unió részben vagy teljes mértékben finanszírozhatja – áll a Fitch szerdai elemzésében.

 

A hitelminősítő megjegyzi: a Mol nyereségességének jelenleg jót tesz az a tény, hogy az orosz uráli olajtípust más referenciatípusokhoz képest jelentős árengedményekkel forgalmazzák.

 

Csökkent Oroszország olaj- és gáztermelése

Az orosz statisztikai hivatal adatai szerint az áprilisi kőolaj és gázkondenzátum-termelés 41,1 millió tonna volt, ami 11,5 százalékkal kevesebb a márciusinál, és 4,1 százalékkal elmarad a tavaly áprilisi szinttől.

 

Oroszországban 52,7 milliárd köbméter földgázt termeltek áprilisban, 6,6 százalékkal kevesebbet tavaly áprilissal összevetve és 10,4 százalékkal kevesebbet márciushoz viszonyítva. Az idei első négy hónapban az orosz gáztermelés éves szinten 1,8 százalékkal, 226 milliárd köbméterre mérséklődött. 

 

Az MTI közlése szerint az idei első négy hónapban a kőolaj és gázkondenzátum-termelés 4,9 százalékkal múlta felül az egy évvel korábbit.

 

Több mint tízezer menekült érkezett tegnap Ukrajnából

Az ukrán-magyar határszakaszon 5375 ember lépett be szerdán Magyarország területére, a román–magyar határszakaszon belépők közül 5320-an nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság csütörtökön az MTI-vel. A háború elől szerdán 247 ember, köztük 93 gyermek érkezett Budapestre vonattal – tették hozzá.