30 méter hosszú tömegsírt találtak Mariupol mellett, nyilvánosságra került egy felvétel arról, hogy az oroszok kivégzik az ukrán hadifoglyokat, rosszul vizsgáztak a magyarok szolidaritásból

Az orosz-ukrán háború legfontosabb eseményeinek összefoglalója péntek koradélután.
Kékes Viktória

2022. április 22. 13:07

30 méter hosszú tömegsírt találtak Mariupol mellett, nyilvánosságra került egy felvétel arról, hogy az oroszok kivégzik az ukrán hadifoglyokat, rosszul vizsgáztak a magyarok szolidaritásból

30 méter hosszú tömegsírt találtak Mariupol mellett

Ukrán tisztviselők szerint tömegsírokat azonosítottak Mariupol városán kívül, ami szerintük egyre több bizonyítékot szolgáltat az ukrán civilek elleni orosz háborús bűnökről. Az állítást alátámasztják a Maxar Technologies amerikai műholdképeket készítő cég által gyűjtött és elemzett fotók, amelyek a jelek szerint több mint 200 új sírt mutatnak be Manhush északnyugati szélén. A település Mariupoltól körülbelül 19 kilométerre nyugatra fekszik.

Forrás: CNN

Még mindig legalább 50 000 civil rekedt az oroszok által csütörtökön elfoglalt kikötővárosban. Irina Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettes elmondta, hogy a városból tegnap menekülni vágyóknak csak a töredéke jutott ki. Ma azonban nem mernek humanitárius folyosót nyitni a számukra a biztonsági kockázatok miatt. 

 

Ukrán tisztviselők azt állítják, hogy a városban több mint 20 000 ember halt meg a támadások során. A Maxar Technologies műholdfelvételein most 

Petro Andriuscsenko, Mariupol polgármesterének tanácsadója a Telegram üzenetküldő alkalmazásban elmondta, hogy orosz teherautók holttesteket szedtek össze a kikötővárosból, mielőtt „lerakták” azokat Manhushban. Andriuscsenko szerint

 

Ez közvetlen bizonyítéka a háborús bűnöknek és az eltussolásuk kísérleteinek. 

 

Vadim Bojcsenko, a város polgármestere pedig arról beszélt, hogy a „halott mariupoli civilek holttestei eltűntek az utcáról.” Bojcsenko szerint az oroszok teherautókba rakták azokat és az elkerülő út melletti árokba „dobálták” őket. A Maxar elemzői szerint a felfedezett tömegsír mintegy 30 méter hosszú és akár 9000 holttestet is eláshattak itt. 

Nyilvánosságra került egy felvétel, amin orosz katonák a hadifoglyok kivégzéséről beszélnek

Az ukrán hírszerzés által nyilvánosságra hozott felvételen állítólag orosz katonák beszélnek. A Times jelentetett meg részleteket, amelyek szerint egyikük azt javasolja, hogy a legidősebb ukrán katona maradjon életben, a többiek viszont „távozzanak örökre”. 

 

A felvételek eredetiségét független források még nem erősítették meg, de nem ez lenne az első alkalom, hogy sikerül lehallgatni az orosz katonák közötti kommunikációt. Április 7-én a német hírszerzés olyan rádiós beszélgetéseket hallgatott le, ahol az orosz katonák a bucsai civilek kivégzéséről beszélgetnek.

Az ENSZ 50 civil törvénytelen meggyilkolását dokumentálta Bucsában

Az ENSZ Emberi Jogi Főbiztossága ma megerősítette, hogy emberi jogi munkatársai  50 civil „törvénytelen meggyilkolását” dokumentálták Bucsában az ukrajnai háborús bűnökkel kapcsolatos nyomozás részeként.

 

Michelle Bachelet elmondta, hogy „a Kijeven kívül fekvő Bucsában szinte minden lakos beszélt az ENSZ emberi jogi tisztviselőinek egy rokona, egy szomszédja vagy akár egy idegen kivégzéséről”.

 

Bachelet hozzátette, hogy az ENSZ-hez több mint 300 vád érkezett civilek meggyilkolásával kapcsolatban Kijev, Csernyihiv, Harkov és Szumi régiókban, amelyek februárban és március elején mind az orosz fegyveres erők ellenőrzése alatt álltak.

 

„Tudjuk, hogy sokkal többet kell tenni annak érdekében, hogy feltárjuk, mi történt, és azt is tudjuk, hogy Bucsa nem egy elszigetelt eset.”- fogalmazott Bachelet.

 

Elmondása szerint egyre több megkeresést kapnak az orosz fegyveres erők tagjai által Ukrajnában elkövetett nők, férfiak, lányok és fiúk elleni szexuális erőszakkal kapcsolatban, és a civilek fogva tartása is „széles körben elterjedt gyakorlattá vált”.

 

„Eddig végzett munkánk során egy horrortörténet bontakozott ki a civilek ellen elkövetett jogsértésekről. Mindenekelőtt véget kell vetni ennek az értelmetlen háborúnak, de mivel a harcok nem mutatják az enyhülés jelét, létfontosságú, hogy a konfliktusban részt vevő valamennyi fél egyértelmű utasításokat adjon harcosainak, hogy szigorúan tartsák tiszteletben a nemzetközi humanitárius jogot és a nemzetközi emberi jogi törvényeket.”

Rosszul vizsgáztak a magyarok szolidaritásból

Az Ipsos friss nemzetközi felmérése az orosz-ukrán háborúval kapcsolatos vélekedéseket vizsgálta 27 országban. A magyarok nem lehetnek büszkék az eredményre. Részletek itt.

 

ORFK: Több mint kilencezren érkeztek csütörtökön Ukrajnából

 

Magyarországra csütörtökön az ukrán-magyar határszakaszon 4761 ember lépett be, míg a román-magyar határszakaszon belépők közül 5001-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság pénteken az MTI-vel. Részletek itt.