3000 méteren ezüstérmet nyert csapatban Jászapáti Petra és Kónya Zsófia

A magyar női váltó második lett a gdański rövidpályás gyorskorcsolya Európa-bajnokságon.
Garai Szakács László

2023. január 15. 19:14

3000 méteren ezüstérmet nyert
csapatban Jászapáti Petra és Kónya Zsófia

A Kónya Zsófia, Bácskai Sára Luca, Sziliczei-Német Rebeka, Jászapáti Petra összeállítású négyes a 3000 méteres távon végig a második helyen haladt a favorit és végül győztes hollandok mögött. A harmadik és negyedik helyen időről időre voltak változások az olasz és a lengyel csapat között, de az nem változott, hogy az első helyen a hollandok diktáltak öldöklő tempót, rájuk pedig szorosan tapadt a magyar csapat, amely így második lett.

 

A magyar női váltó 2019 óta először végzett dobogós helyen, akkor harmadik lett. A mostani négyesből Sziliczei-Német Rebeka pályafutása során először nyert érmet kontinensviadalon.

 

(fotók: MTI/Ilyés Tibor)

 

„Ma reggel olvastam Benedek Tibor idézetét, hogy azzal emelkedett ki a többiek közül, hogy mindig ő akarta jobban a győzelmet. Ma biztosan én akartam a legjobban. Minden egyes váltásnál csak erre gondoltam, Négy éve vártam erre a pillanatra” – mondta könnyeivel küzdve Sziliczei-Német, aki hozzátette, még bírta volna akkor is, ha tovább tart a verseny.

 

A vegyesváltóval olimpiai bronzérmes Kónya Zsófia azért elismerte, nagyon elfáradt a végére, egy ízben kicsit le is maradt az olimpiai bajnok Xandra Velzeboerről.

 

– Nekem volt is egy előzési lehetőségem, de annyira rázósnak ítéltem meg, hogy végül nem vállaltam be – mesélte Bácskai, aki a négy évvel ezelőtti, legutóbb Eb-érmes női váltónak is tagja volt Jászapátival együtt.

 

A magyar küldöttség ezzel egy-egy ezüst- és bronzéremmel zárt a lengyelországi városban, mivel Jászapáti Petra 1000 méteren harmadik lett.

 

3000 méteres női váltó

1. Hollandia (Selma Poutsma, Suzanne Schulting, Yara van Kerkhof, Xandra Velzeboer) 4:13.118 perc

2. Magyarország (Kónya Zsófia, Bácskai Sára Luca, Sziliczei-Német Rebeka, Jászapáti Petra) 4:13.355

3. Olaszország (Elisa Confortola, Gloria Ioriatti, Arianna Sighel, Arianna Valcepina) 4:13.407

 

(MTI)