40 milliárd dolláros segélyt hagyott jóvá Ukrajnának Amerika, a britek szerint az oroszok uralhatják a Fekete-tenger északnyugati részét, továbbra sem elfogadható az olajembargó Magyarország számára

Az orosz-ukrán háború legfontosabb eseményeinek összefoglalója szerda koradélután.
Kékes Viktória

2022. május 11. 13:34

40 milliárd dolláros segélyt hagyott jóvá Ukrajnának Amerika, a britek szerint az oroszok uralhatják a Fekete-tenger északnyugati részét, továbbra sem elfogadható az olajembargó Magyarország számára

Repülőgépeket és helikoptereket kért Szlovákiától az ukrán elnök

Köszönetet mondott Szlovákiának az eddigi segítségnyújtásért, és további fegyvereket, konkrétan repülőgépeket és helikoptereket kért Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a pozsonyi parlamentben videókonferencia keretében elmondott beszédében kedden az MTI tudósítása szerint.

 

Az ukrán elnök azt kérte, hogy „Szlovákia legyen Ukrajna hangja” az Európai Unióban.

 

„A fegyver az elsődleges és fő eszköz arra, hogy legyőzzük őket. Az ukránok mindig emlékezni fognak, hogy Szlovákia azt adta, amire igazán szükségünk volt, és van lehetőség arra, hogy ezt folytassuk. Repülőkről és helikopterekről beszélek.” 

 

Eduard Heger szlovák kormányfő Zelenszkij beszédére reagálva azt mondta, hogy 

 

„Továbbra is megteszünk minden tőlünk telhetőt azért, hogy Ukrajna győztesként, Oroszország pedig legyőzöttként kerüljön ki ebből a háborúból.” 

 

Robert Fico korábbi szlovák kormányfő elutasította, hogy Szlovákia fegyvereket adjon Ukrajnának, mert - mint mondta - az csak a háború elhúzódásához vezet. 

 

„Szlovákiának semmi köze nincs a háborúhoz, amelyet Ukrajna az Egyesült Államok érdekében folytat.” - fogalmazott Fico. Az Oroszország elleni szankciók kapcsán hangsúlyozta: azok értelmetlenek, és nem szabadna hagyni, hogy a szlovák gazdaság tönkremenjen, a lakosság pedig elszegényedjen amiatt, hogy az orosz földgáznál háromszor drágább amerikai cseppfolyósított gázt vásároljon az ország.

 

Kedden a szlovák parlament Oroszország, Vladimir Putyin orosz elnök és az orosz fegyveres erők Ukrajna elleni cselekedeteit elítélő határozatot fogadott el. Ebben a dokumentumban „ok nélküli katonai agressziónak” illetve „háborús bűntettnek” minősítették az orosz inváziót.

40 milliárd dolláros segélyt hagyott jóvá Ukrajnának az amerikai képviselőház

Joe Biden elnök két hete kérte a kongresszust, hogy hagyjon jóvá további 33 milliárd dolláros támogatást Ukrajnának. A törvényhozók azóta úgy döntöttek, hogy tovább növelik a katonai és humanitárius támogatásokat. Tegnap este az amerikai képviselőház 368:57 arányban (ellenszavazat csak a republikánus képviselőktől érkezett) fogadta el azt a javaslatot, ami több mint 40 milliárd dolláros, azonnali segélyt hagyott jóvá Ukrajnának. 

 

„Ez a törvényjavaslat megvédi a demokráciát, korlátozza az orosz agressziót, és megerősíti saját nemzetbiztonságunkat, miközben – ami a legfontosabb – Ukrajnát támogatja”. – mondta Rosa DeLauro, a demokraták képviselője, a képviselőház előirányzati bizottságának elnöke.

 

A csomag 6 milliárd dollárt tartalmaz biztonsági segítségnyújtásra, beleértve a képzést, a felszerelést, a fegyvereket és a támogatást; 8,7 milliárd dollárt az Ukrajnába küldött amerikai felszerelések készleteinek pótlására, és 3,9 milliárd dollárt az európai parancsnokság hadműveleteire.

 

A jogszabály ezen felül további 11 milliárd dollárt különít el, hogy az elnök vészhelyzet esetén kongresszusi jóváhagyás nélkül engedélyezhesse amerikai készletekből származó eszközök és szolgáltatások eljuttatását Ukrajnába.  (Biden eredetileg 5 milliárd dollárt kért.) Végezetül 4 milliárd dollár külföldi katonai finanszírozást engedélyez Ukrajna és a válság által érintett más országok támogatására.

A brit védelmi minisztérium szerint az oroszok uralhatják a Fekete-tenger északnyugati részét

A brit védelmi minisztérium szokásos reggeli jelentésében azt írja, ha képes lesz megszilárdítani a pozícióit a Kígyó-szigeten, Oroszország uralhatja a Fekete-tenger északnyugati részét. Ugyanakkor - teszik hozzá - Bayraktar drónokkal Ukrajnának ismét sikerült csapást mérnie orosz légvédelmi célpontokra és az utánpótlást szállító hajókra. Ezeket ugyanis csak minimálisan védik a Fekete-tenger nyugati részén, miután az orosz haditengerészet a Moszkva cirkáló elvesztése után a Krímbe vonult vissza.

Elhunyt Leonyid Kravcsuk, a független Ukrajna első elnöke

„Ma, 2022. május 10-én kijevi idő szerint 17 órakor, hosszan tartó betegség után távozott közülünk Leonyid Makarovics Kravcsuk, a független Ukrajna első államfője”. - áll a politikus családjának közleményében, amelyet az UNIAN ukrán hírügynökség közölt.

 

 Leonyid Kravcsuk 1991 decembere és 1994 tavasza között töltötte be a függetlenné vált Ukrajna államfői tisztségét. Borisz Jelcin néhai orosz elnökkel és a múlt héten elhunyt Sztanyiszlav Suskeviccsel, a független Fehéroroszország első elnökével közösen Kravcsuk 1991. december 8-án írta alá azt a megállapodást, amely megszüntette a Szovjetuniót, és létrehozta a három szláv szovjet utódállam: Oroszország, Ukrajna és Fehéroroszország új szövetségét, a Független Államok Közösségét.

Olajembargó: a magyar kormány a csővezetékes szállítás mentességét kéri

Malagáról jelentkezett be Szijjártó Péter, hogy ismertesse az aktuális magyar álláspontot az orosz olajembargó ügyében. 

Fotó: Facebook

A külügyminiszter ismét elmondta, hogy hatalmas károkat okozna Magyarország számára, ha a brüsszeli javaslat a jelenlegi formájában hatályba lépne, az ugyanis teljes mértékben lerombolná hazánk jelenleg stabil lábakon álló energiabiztonságát. Szijjártó is bevetette az Orbán Viktortól már hallott atombombás hasonlatot:

 

„Ez a javaslat felér egy atombombával a magyar gazdaság esetében”. - mondta.

 

A javaslat elfogadása ugyanis - figyelmeztetett a tárcavezető - Magyarországon az üzemanyagár körülbelül 55-60 százalékos növekedését eredményezné, szakértők literenként legalább 700 forintos benzinnel és 800 forintos gázolajjal kalkulálnak, ez ráadásul minden más termék árában is megjelenne.

 

„Világossá tettük az Európai Bizottság számára, hogy mi csak akkor tudjuk megszavazni a javaslatot, ha a Brüsszel által kreált problémára Brüsszel megoldást is javasol. Nemcsak az olajfinomítóink több százmillió dolláros átalakítására vonatkozóan, nemcsak a Magyarországra Horvátországon keresztül vezető kőolajvezeték több százmillió dolláros kapacitásnövelésére vonatkozóan várunk el ilyen javaslatot, hanem a magyar gazdaság jövőjével kapcsolatban is, hiszen a javaslat felér egy atombombával.”

 

Szijjáró szerint, az Európai Bizottságnak nincs olyan javaslata, amely kezelni tudná egy esetleges orosz olajembargó negatív hatásait, ezért a kormány az eredeti álláspontját fogja képviselni, miszerint ezen tilalom alól a csővezetékes szállításnak kivételt kell képeznie.

Segítséget kérnek a sérült katonák Azovsztalból

Több fotót is közzétettek a mariupoli Azovsztal acélműben rekedt ukrán harcosokról a Telegramon. A fotókhoz mellékelt közleményben azt írták:

 

„Az egész világnak látnia kell, milyen állapotban vannak Mariupol sérült védelmezői, és cselekedniük kell”!

 

A képeken látható katonák sokszor nyílt sebekkel, nem steril kötésekkel, gyógyszerek és élelem nélkül kénytelenek túlélni.

 

„Felszólítjuk az ENSZ-t és a Vöröskeresztet, hogy mutassák meg emberségüket, erősítsék meg azokat az alapelveket, amelyek alapján létrehozták, olyan sebesült emberek megmentésével, akik már nem harcolnak”.