Idén zenekari operarészleteket és Beethoven világhírű V. szimfóniáját is játsszák a Dóm téri Ajándékkoncerten

Nagyszabású koncerttel ajándékozza meg a szegedieket idén is a Szegedi Szabadtéri Játékok. Az Ajándékkoncerteket 2003 óta minden évben megrendezik a Dóm téren. A komolyzenei estet idén július 13-án tartják meg a Liszt-díjas Pál Tamás karmester vezényletével.
Rafai Gábor

2022. június 16. 10:30

Idén zenekari operarészleteket és Beethoven világhírű V. szimfóniáját is játsszák a Dóm téri Ajándékkoncerten

A Szegedi Szabadtéri Játékok mára hagyományossá vált rendezvényén a Szegedi Szimfonikus Zenekar művészei lépnek a Dóm tér óriás színpadára. 

 

A koncerten a 2020-as Beethoven- és a tavalyi orosz est után ezúttal a tizenkilencedik századi komolyzene remekeit hallgathatja a közönség. 

 

A július 13-án színpadra kerülő, két felvonásos est programjának zömét közkedvelt operabetétek adják majd, köztük 

  • Carl Maria von Weber Oberon nyitánya,
  • a Balettzene Verdi Macbeth-jéből és
  • a Carmen-szvit Georges Bizet-től.

 

A tizenkilencedik század csaknem egészét átfogó, gyönyörű operarészletek mellett Ludwig van Beethoven világhírű V. szimfóniája is megszólal majd a különleges akusztikájú Dóm téren. 

 

A karmesteri dobogón a 84 éves és 362 napos Pál Tamás Liszt Ferenc-díjas karmestert láthatja a közönség. A művész ugyanis július 16-án ünnepli 85. születésnapját.

 

Amerikából, a Central Parkból jött az ötlet Szegedre

 

Az első Ajándékkoncertet 2003-ban rendezték a Dóm téren. Az ötletet Amerikából hozta Szegedre Székhelyi József, a színház akkori főigazgatója, aki a Central Parkban hallott egy ingyenhangversenyt, amit a New York-i Filharmonikusok adtak. 

 

A szegedi kezdeményezést már első alkalommal hatalmas siker övezte, és azóta minden nyáron elmaradhatatlan része a Szegedi Szabadtéri Játékok programjának.