2021-ben csökkent a családok által igénybe vett adókedvezmények összege, miközben a sportcélúaké emelkedett

Egyre kevesebb család tudja igénybe venni a gyermekesek adókedvezményét, miközben a sporttámogatások töretlenül növekednek. Az adókedvezmények kormányzati értékválasztást is jelentenek, nem kérdés, hogy az Orbán-kormány milyen értékeket részesít előnyben.
Kékes Viktória

2022. november 22. 12:37

2021-ben csökkent a családok által igénybe vett adókedvezmények összege, miközben a sportcélúaké emelkedett

A családi adókedvezmények mértéke 2018-ban 316 milliárd forintra rúgott, 2019-ban 335,2 milliárdra emelkedtek, ehhez képest már a 2020-as adatok sem tudtak érdemben emelkedni. Ennek oka – a csökkenő születésszám mellett –, hogy egyre kevesebben tudják igénybe venni a gyermekesek adókedvezményét. Idén minden bizonnyal megtörik ez a trend, hisz a választások előtt gyermeket nevelő családok további mintegy 700 milliárd forintnyi szja-t kaptak vissza, ugyanakkor a demográfiai folyamatok miatt 2023-tól visszaáll a csökkenő tendencia, hacsak a kormány nem változtat a családi kedvezmények szabályain, bár erre a jelenlegi költségvetési helyzetben meglehetősen kicsi az esély – írja a Népszava.

(forrás: Népszava)

A családok által igénybe vett adókedvezmény csökkenésével szemben a sporttámogatások töretlenül növekedtek: a kormány által közölt adatok szerint 

 

csak tavaly 147,4 milliárd forint be nem fizetett társasági és bankadó ment a sportegyesületekhez az államkassza helyett. 

 

A tavalyi tao visszaigénylés új történelmi rekord, ezzel megdöntötték a 2016-ban felállított 135 milliárdos csúcsot. 2017-ben a szabályváltozások miatt 93 milliárd forintra esett vissza a sport-tao, ám a növekedés azóta is töretlen. Az sport-taózás 2012-es bevezetése óta a sportegyesületeket összesen 936 milliárd forintnyi adót kaptak meg az államkassza helyett. Idén minden bizonnyal tovább nő a sportegyesületek által igénybe vehető tao-kedvezmény, ugyanis az évi 4-5 százalékos gazdasági növekedésnek köszönhetően 2022-ben még a cégek profitja – így a társasági adója is – nőni fog.

 

Az adókedvezmények kormányzati értékválasztást is jelentenek – ezekből derül ki, hogy melyek azok a gazdaság- vagy társadalompolitikai célok, amelyeket a kormány kész akár súlyos adó tízmilliárdokkal támogatni. Az Orbán-kormány értékválasztása egyértelmű.