A helyzet súlyosságát jelzi, hogy ma Matolcsy a realista – Lakner Zoltán jegyzete

A politika sosem az igazmondás terepe volt, aki hatalomra törekszik, mindig kreatívan kezeli a valóságot.
Lakner Zoltán

2023. március 16. 09:55

A helyzet súlyosságát jelzi, hogy ma
Matolcsy a realista – Lakner Zoltán jegyzete

A demokrácia arra is való, hogy a riválisok egymás hazugságait szóvá tegyék, a média meg arra, hogy az erről szóló vitának teret adjon, illetve ő maga tárja fel a minden oldali hamisságokat. A demokrácia korlátozása viszont ahhoz vezet, hogy a gyakran adagolt hazugságokat előbb-utóbb nem csak azok hiszik el, akiknek szánják, a közönség, hanem azok is hinni kezdenek az eltorzított valóságban, akik a torzítást végzik.

 

Ebből fakadnak az igazán nagy bajok.

 

A probléma súlyosságát jelzi, amikor a magyar miniszterelnök egy olyan nemzetközi hangulatváltozásra alapozza külpolitikája változatlanságát, ami valójában nem következik be. Orbán a saját „békepárti” álláspontját olvassa ki egy ENSZ-határozatból, amely valóban tartalmazza a béke kifejezést, csakhogy nem azon az alapon, ahogy arról a magyar kormány beszél – azonnali tűzszünet úgy, hogy mindenki megáll ott, ahol éppen van –, hanem abból kiindulva, hogy az oroszoknak el kell hagyniuk Ukrajnát. A magyar kormány számára nagyon fontos a kínai béketerv is, aminek egyetlen hiányossága, hogy nem létezik. A kínai kormány az orosz támadás évfordulóján egy úgynevezett pozíciós papírt tett közzé, amely a nemzetközi együttélés és együttműködés kívánatos feltételeit tartalmazza, benne minden egyes ország szuverenitáshoz és biztonsághoz való jogával. Kétségkívül úgy tűnik, hogy Kína egyensúlyozása inkább Oroszország felé billen el, de sem a magyar kormány tűzszüneti javaslata mellé nem álltak oda, sem béketervet nem közöltek.

 

Éppenséggel pedig minden épelméjű és éplelkű ember békét akar, csak nem mindegy, hogy az a megszállás vagy a szabadság békéje lesz. Ennyit azért talán a magyar történelemből is meg lehetne tanulni, ha már Orbán annyit hivatkozik rá.

 

Mindennek a következtében, úgy tűnik, a magyar kormány valamiféle igazolást talál a saját külpolitikájára, csak éppen a kommunikációs célra használ fogódzkodók – nem léteznek. Márpedig akkor nehéz lesz beléjük kapaszkodni.

 

Hasonló a helyzet a gazdasági helyzetértékeléssel.

 

Orbán gázerőműveket vizionál, miközben nincs földgázunk. Ezek az erőművek kiszolgálnák azoknak az akkumulátorgyáraknak az igényeit, amelyekhez energia mellett nyersanyagunk sincs. Valamint munkaerőnk. De a kormányfő regionális tartalékokra támaszkodna, félmillió olyan emberre, akiket nem tudott mindeddig sem a piac, sem a közmunka felszívni, de az akkugyárak és gázerőművek hírére egyszer csak előbújnak. Hogy kik lehetnek ők, rejtély. A nagy látnok házi Merlinje, Nagy Márton szerint még akár gazdasági bevándorlásra is szükség lehet a munkaerőhiány miatt, Varga Mihály szerint azonban telített a hazai munkaerőpiac. Ezt azért csak el kellene dönteni. Orbán terve talán a határon túli magyarokra alapozna, ők azonban, ha már elindulnak, elmennek Ausztriáig, Németországig, vagy messzebb, nem szólva arról, hogy egyre többen járnak át Magyarországról dolgozni, mondjuk, Romániába.

 

E légvárak hasonlóan biztos alapra épülnek, a magyar modellre, amely csodásan tartja magát, miközben a brüsszeli szankciós politika folytatólagos tüdőlövést ad saját magának. Ez is hangozhat jól, ha valakinek ez tetszik, csak éppen a magyar növekedés uniós összevetésben az utolsó ötben van, a visegrádi országok körében konkrétan tökutolsó, van viszont szerencsénk vezetni az európai inflációs rangsort.

 

A baj nagyságát jelzi, hogy Matolcsy György mondja manapság a realista mondatokat, sőt még egy kósza pillanatra Parragh László is, aki szerint nem Ausztria utolérése a kérdés pillanatnyilag, hanem az, Románia mikor hagy le bennünket.

 

Ha valaki a saját hazugságai legfőbb fogyasztója lesz, azzal eléri, hogy még nagyobb átéléssel játszhatja a szerepét a nyilvánosság előtt, óriási veszélye viszont, hogy teljesen kisiklik a valóságból.

 

Nekünk most olyan kormányunk van, amelyik éppen itt tart.

Címlapon

mutasd mind