A Holdról is hallható: a foglalkozás elérte célját – Garai Szakács László jegyzete

Garai Szakács László

2022. június 05. 11:33

A Holdról is hallható: a foglalkozás
elérte célját – Garai Szakács László jegyzete

Megbüntette az UEFA az MLSZ-t, mert a magukat szurkolónak mondó csürhe megint kitett magáért. A büntetés értelmében a Magyarország–Anglia Nemzetek Ligája válogatott meccset zárt kapuk mögött játszotta a válogatott, és miután egy nyakonvágás után befújt büntetőt Szoboszlai Dominik pazarul zúdított a kapuba, 1–0-ra nyert a csapat, hatvan év után „győzelmet aratva a kapitalistákon”.

 

 

A zárt kapus meccsre az MLSZ a szabályok adta lehetőséggel élve 14 év alatti gyerekeket hívott meg térítésmentesen a Puskás Arénába.

 

Utólag sajnos azt kell mondani, bár ne tették volna.

 

Ugyanis a meccs előtt ez történt:

 

 

Az angol válogatott a kezdő sípszó előtt féltérdre ereszkedett, ezzel a rasszizmus és gyűlölet ellen tiltakoztak.

 

Ezt fütyülték, fújolták ki a gyerekek.

 

Miért?

Mert ezt látják a televízióban. Mert ezt látják a felnőttektől, mert ezt látják a meccsre járó rokonaiktól, ismerőseiktől.

 

De közben fogalmuk sincs róla, miért fújolnak. Valószínűleg az őket kísérő felnőtteknek sincs fogalmuk arról, miért fújolnak.

 

Ha tudnák, mit jelent a rasszizmus, a gyűlölet, biztos vagyok benne, nem csinálnák. Csakhogy a jelek szerint nincs, aki ezt elmondja nekik, nincs, aki felhívja a figyelmet arra, hogy a fekete pólós „kemény mag”, az úgynevezett ultrák valójában nem szurkolók. Őket követni, azt csinálni, amit ők, minimum gáz.

 

Mielőtt félreértenék: a szurkolásnak része a saját csapat biztatása mellett az őrjöngés, a fújolás, a bírózás, az ellenfél és az ellenfél szurkolóinak a „bosszantása”, sőt, az anyázás is. Viszont a rasszizmus, a négerezés, a zsidózás, a cigányozás, a buzizás már nem.

 

A kezdő sípszó előtti fújolás utóbbiaknak ágyaz meg.

 

Ezekről a dolgokról beszélgetni kellene a srácokkal az osztályfőnöki órákon és az edzéseken is. Sokkal nagyobb szükség lenne ilyen órákra, mint a vallás, az erkölcstan meg az etikaórákra. És ez a Holdról is látható, hallható.

 

Az, hogy szép nagy drapérián – a fönti videóban is látható – kiírja az MLSZ a szlogent, hogy a „Gyűlölet nem pálya!” semmit nem ér. Mert a gyerekek azt sem értik. Azért, mert gyerekek. El kell nekik magyarázni, meg kell nekik tanítani. A felnőttek azért nem értik, mert nem érdekli őket. Utóbbival nem lehet már mit kezdeni, de a srácoknak fontos lenne elmondani, miért nem pálya a gyűlölet. És hogy nem az a szurkolás, amit a csürhe megenged magának.