Mától tábla őrzi Agárdy Gábor emlékét Széchenyi téri szülőháza falán

Emléktáblát helyeztek el kedd délután a száz éve született Agárdy Gábor tiszteletére egykori szülőháza falán, a Széchenyi tér 3. szám alatti kapubejáróban.
Rafai Gábor

2022. augusztus 02. 19:56

Mától tábla
őrzi Agárdy Gábor emlékét Széchenyi téri szülőháza falán

A 2006-ban elhunyt Kossuth-díjas színművész, a Nemzet Színésze életének fontosabb állomásait Barnák László, a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatója idézte fel.

 

Agárdy Gábor egy örmény szabómester gyermekeként született Szegeden 1922. augusztus 2-án. Életrevaló és tehetséges gyerek volt: nyolcévesen fellépett a Szegedi Szabadtéri Játékokon, 15 évesen pedig már színházi szerződést írhatott alá. Így 1937-ben mint „táncos boy és kardalos” kezdte pályáját a Szegedi Városi Színháznál. 1938-ban végzett az Országos Színészegyesület iskolájában. 1941-ig Szegeden, 1949-ig kisebb vidéki társulatoknál játszott. 1949-ben a Miskolci Nemzeti Színházhoz szerződött, 1952-ben pedig a Fővárosi Operettszínház szerződtette. 1955-től az Ifjúsági, illetve a Petőfi Színház meghatározó színészegyénisége volt, majd 1964-ben sorsát végleg a Nemzeti Színházhoz kötötte, ahonnan 1985-ben ment nyugdíjba, de még utána is sokszor állt a színpadon. 1989-ben örökös tag lett. A népszerű színész 2006-ban, 83 éves korában hunyt el. 

 

– Agárdy Gábor sokoldalú karakterszínész volt, komikus szerepeit éppen olyan pontosan fogalmazta meg, mint a drámai jellemeket. Szegedi indulásának évei mindvégig meghatározták pályáját. Kevesen tudják róla, hogy ikonokat, sőt színészportrékat is festett, 1983-ban önálló kiállítása is volt – mondta a főigazgató.

 

Barnák László felidézte, színpadi szerepei mellett számtalan filmben is láthattuk őt, többek között A dunai hajósban, ahol Dragos Károly rendőrfelügyelőt alakította. Ikonfestőként pedig olyan műveket készített, amelyek közül egy Oroszországban, a Danyilov kolostorban tekinthető meg, sőt, a Vatikánban is őriznek tőle egy táblaképet, amivel még II. János Pál pápát ajándékozta meg annak idején.

 

 

– Mától Szegeden, a Széchenyi téren egy emléktábla jelöli azt a házat, ahol Agárdy Gábor született. Emlékeztetve bennünket egy olyan eseményre, amelyről száz évvel ezelőtt vélhetően csak a családja gondolta, hogy ez egy nagyon jelentős dolog. Egy újszülött családba érkezése mindig nagyon fontos dolog. Száz év után pedig teljes joggal és büszkén azt kell mondanunk, hogy ez az 1922. augusztus 2-i esemény ott hagyta nyomát a városunk, a nemzetünk kultúráján. Agárdy Gábor városunk szülöttje, a jövőben pedig aki itt a Széchenyi téri ház előtt elmegy, a kapubeugróban egy táblával fog találkozni. Nekünk szegedieknek meg az lesz a dolgunk, ha megkérdezik majd évek múltán, ki is volt Agárdy Gábor, akkor büszkén elmondhatjuk, a Nemzet Színésze, a mi színészünk, Szeged büszkesége – mondta táblaavató beszédében Kozma József, az önkormányzat kulturális, oktatási, idegenforgalmi és ifjúsági bizottságának elnöke.

 

Kozma József: Agárdy Gábor a Nemzet Színésze, a mi színészünk, Szeged büszkesége volt

 

Az emléktábla felavatása után a szegedi önkormányzat, a Szegedi Nemzeti Színház és a Varga Mátyás Színházpártoló Társaság nevében koszorúkat helyzetek el az emléktábla falán.

 

Az avatáson közreműködött Sziládi Hajna, a Szegedi Nemzeti Színház színművésze.

 

Az emléktáblán ez áll:

 

„Ebben a házban született Agárdy Gábor, 1922–2006, Kossuth-díjas színművész, a Nemzet Színésze. Születésének 100. évfordulójára tisztelettel állíttatta: Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata, Szegedi Nemzeti Színház, Varga Mátyás Színházpártoló Társaság, 2022.”.