A karácsony nagyobb figyelmet követel az ünneplőktől

A karácsonyi szezon nagyobb figyelmet, óvatosságot követel az ünneplőktől, hiszen a karácsonyfák és adventi koszorúk fokozott tűzveszélyt jelentenek, a karácsonyfatűz gyorsan pusztít, a lángok a pár perc alatt leégő fáról a lakás többi részére is átterjedhetnek.
Vass Imre

2022. december 23. 12:41

A karácsony nagyobb figyelmet követel az ünneplőktől

Tűzvédelmi szempontból előnyös, ha a lakásban van füst- vagy tűzjelző és tűzoltó készülék - idézte a Netrisk.hu online biztosításközvetítő pénteki közleményében a BM Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság javaslatait. Hozzátették: ha tűz ütött ki, lehetőleg meg kell gátolni, hogy oxigénhez jusson, erre egy nem műszálas takaró, vagy pokróc is alkalmas lehet.

 

Felhívták a figyelmet arra, hogy sérülések és károk elkerülése érdekében tilos csillagszórókat épületből kidobni, az erkélyeken lehetőleg csak olyan anyagok legyenek, amelyek nem gyúlékonyak.

 

A lakás védelme érdekében nem érdemes a közösségi oldalakon kitenni, ha valaki többnapos utazásra készül, mert ez egy tipp lehet a betörőknek - jegyezték meg.

 

A Netrisk biztosítóktól származó adatai szerint 2020 és 2021 karácsonyi időszakában több tucat tűzesetet jelentettek be károsultak. A karácsonyfatüzek mellett konyhai tűzesetek is előfordultak, emellett fűtőberendezések, zárlatos fényfüzérek, nem megfelelően karbantartott  kémények is gondot okoztak.

 

Év végén megnőtt a lakáskárokhoz köthető bejelentések száma és a kárkifizetések összege, de a biztosítók tapasztalatai szerint ez nem a karácsonyi balesetekhez, hanem ahhoz kapcsolódik, hogy az ügyfelek a teendők év végére halasztott rendezése, esetleg az anyagi terhek növekedése miatt ebben az időszakban jelentik be a korábbi károkhoz kapcsolódó igényeiket - olvasható a közleményben.