A kata átalakításával nem a forgács hull favágás közben: az összes növényt gyökerestől tépi ki a Fidesz

Ez a fideszes tempó: sikerült megint, ész nélkül alkotni valamit, mert valaki „biztos jól járt”. Ezért aztán beindult a házmesteri rutin. Egyébként meg: kik a taxisok valójában?
Garai Szakács László

2022. július 11. 20:22

A
kata átalakításával nem a forgács hull favágás közben: az
összes növényt gyökerestől tépi ki a Fidesz

– Szerinted eddig hányan hívtak?

 

– Átalányban mennyien hívtak, vagy a kata miatt?

 

– Ez vágott...

 

Így beszéltem meg egy könyvelő ismerősömmel azt a semjéni törvénytervezetet, amit egy nap alatt az orbáni bátrak megszavaznak, hiszen meg kell szavazniuk.

 

És akkor jöjjön a Facebook:

egy ismerősöm ezt posztolta,

 

„Magyarország új államformája szerintem legyen hivatalosan is banánköztársaság. A zuhanó nemzeti valuta, a hiányzó jogbiztonság és a velejéig korrupt vezetés már adott hozzá. Holnapra lesz már év közben megváltoztatott adójogszabályunk is.”

 

Egy éjjel nappal a Fidesznek igazat adó ismerősöm így ír:

 

„Egy csomóan fognak vissza, vagy először betérni a szürke, illetve a fekete gazdaságba, megindulnak az ilyen-olyan ügyeskedések, alkalmazotti létbe menekülés, másodállásos próbálkozások, s minden egyéb, amit a könyvelők kitalálhatnak.

 

Ahelyett, hogy azokat a katásokat kapták volna el, akik teljesen nyilvánvalóan mindig ugyanannak az egy cégnek számláznak, s ezért minden bizonnyal tényleg kényszervállalkozók, (még ha jobban is járnak, mintha egyébként alkalmazottak lennének) villámgyorsan tönkrevágnak egy rakat másik vállalkozót, akik szaktudásukat számos helyre tudják »eladni«, de nem akarnak függeni egyetlen főnöktől, ámde becsületesen és sokat dolgoznak.

 

Ennek okán, aki ezt így kitalálta, majd benyújtotta, annak simán a KATA leölése volt a szándéka, nem beszélve arról, hogy rendkívül idiótának kell lennie, mivel évközben módosít adójogszabályt. Ez pedig nonszensz, mert tervezhetetlenné tesz mindent, beleértve egy csomó már meglévő szerződést is.

 

A fentiek helyett simán kitalálhatták volna azt is, hogy nincs pénz, ezért megszüntetjük. Ez ugyanis gyakorlatilag az, de mindenképpen megszorítás. Mégpedig durva és pökhendi módon előadott.”

 

Egy mindig szelíden író ismerősöm így reagált:

 

„Jajj, olvasom, hogy egyik államtitkárunk – na itt álljunk meg egy pillanatra, mert megrohantak az emlékek: pár évvel ezelőtt egy november eleji napon arra ébredtem, hogy van 108 helyettes államtitkárunk és az ország összes kórházában együttvéve 104 CT-berendezés, és ez a két szám azóta se megy ki a fejemből, na de haladjunk tovább –, szóval az egyik államtitkárunk egy bizottsági ülésen azt mondta, az új kata-törvény a nagycégekkel veszi fel a harcot.

 

Mikor lettem nagycég?

 

Egyedül görnyedek itthon az íróasztalomnál és fordítok. Az elmúlt két évben nyolc könyvet három különböző kiadónak. De ez így nem mehet tovább: könyvkiadóknak nem adhatok számlát, csak magánszemélyeknek. A taxis adhat cégnek is, mert szerintük az nem életszerű, hogy csak magánszemélyek taxiznak. Az viszont életszerű, hogy Orgován Nimród és Orgován Nimródné született Havas Etel magánszemélyként hamarosan rátalál kedvenc francia és angol nyelven alkotó szerzőire, és megbíznak engem a könyvek lefordításával, mondjuk, kéthavonta 600 ezer Ft-ért. Csak úgy, a saját örömükre, meg hogy én is meg tudjak élni.

 

Repesve várom a magánszemélyektől érkező megbízásokat.”

 

Ez meg a szerkesztőségi csetcsoportból való:

 

„aszongya, nem életszerű, hogy a taxis csak magánszemélytől szerezzen bevételt. Miért [tetszés szerint káromkodás helye], egy szobafestő vagy egy lakatos vagy egy burkoló vagy egy kőműves vagy egy fodrász csak magánszemélynek számláz szerintük? Csak egy példát mondok: panelházak felújítása: festő, burkoló, villanyszerelő kinek írják a számlát?”

 

Szóval sikerült megint alkotni.

 

A gondolkodás luxus. A helyzet, nem a kata helyzete, az ország helyzete megoldhatatlan a Fidesznek. Már nem is csak megoldhatatlannak látszik. Hanem az. Ezért, mivel megoldani már nem tudják, még jobban szétverik.

 

Volt valami, ami véletlenül jól sikerült annak idején. Biztos, hogy voltak, akik kihasználva a helyzetet – a Fidesz-szótárt használva – nyerészkedtek ezen. Csakhogy közben még többen voltak azok, akik tisztességgel, becsülettel dolgozva, az utalást időben teljesítve fizették be rendesen a fizetendőt. Köztük voltak olyanok is, ez is tény, akik azért dolgoztak így, mert így egy kicsit jobban jártak. Tudták, hogy a pillanatnyi jobban járás „ár–teljesítmény” arány szempontjából nem biztos, hogy jó lesz a „végén” a nyugdíj környékén, de vállalták.

 

Ezekre az emberekre most rámutattak. Mindegyikről kijelentették, hogy a létező legmegátalkodottabb adócsalók, akiknek most megálljt kell parancsolni. És holnapra valószínűleg meg is lesznek állítva.

 

Szerveződik egy tüntetés szerdán tíz órára a parlament elé.

 

De ezeknek a tüntetéseknek a hatékonyságát jellemzően ismerjük: felszólalnak a felszólalók, lehet gitár is, majd hazamegyünk.

 

Épp ezért közelítsünk inkább a matek felől, hátha:

  • ül a parlamentben ötvenhat képviselő, akik az Összefogás Magyarországértnak köszönhetik a mandátumokat.
    Számoljunk úgy, hogy mind ott lesznek az ülésteremben, és mindannyian nemmel szavaznak.
  • Meggyőzhető-e 45–50 talpas fideszes képviselő, akik tényleg csak azért ülnek ott, mert... Fogalmam sincs miért ülnek ott.
    Szóval, lehet-e, van-e ennyi kormánypárti képviselő, akinek van katás ismerőse, aki becsületesen dolgozik, szavazott a – mondjuk – Bélára, sőt, kampányolt is mellette, és most egyik pillanatról a másikra gyökeresen megváltozik az élete Béla miatt, mert Béla a szabályok szerint nyomja a gombot.

 

Meggyőzhető-e ez a Béla, hogy ne szavazza meg azt, amit Orbán Viktor mond neki?

 

Jó lenne, hinni, bízni abban, hogy ez egy komoly kérdés, és nem egyértelmű rá a válasz.

 

De...

 

De hátha kiderül, Béla nem droid.

 

Ja, és igen, a taxisok.

 

Velük kapcsolatosan csak egy kérdés érvényes: kik vagytok ti, valójában?!