A keresztes hadjáratok érdekességeit mutatja be a Határtalan Régészet legújabb száma

A magazin tavaszi számából kiderül, hogyan kapcsolódik egy szíriai várhoz II. András magyar király, hogyan is működtek a legendás lovagrendek, vagy milyen érdekességeket rejtettek a hozzájuk kapcsolódó várak.
Rafai Gábor

2022. március 08. 12:25

A keresztes hadjáratok érdekességeit mutatja be a Határtalan Régészet
legújabb száma

Az első keresztes háborút a 11. század végén hirdette meg a pápa, ezt követték a különböző hadjáratok sok száz éven át. Ezek célja az iszlám által elfoglalt szent területek visszaszerzése volt. 

 

Sok legendás könyv és film kapcsolódik ehhez a korszakhoz, de kevesen gondolnák, hogy magyar vonatkozásai is vannak a keresztes háborúknak. Ilyen kapcsolódási pont például II. András magyar király esete, aki seregével kereste fel a mai szíriai partvidéken található Margat várát. Sőt: évi 24 kilogramm ezüstöt is küldött a johanniták várának fenntartására. 

 

Szíriában 2000 óta folyik a Szíriai-Magyar Régészeti Misszió, ami sok érdekességre derített fényt. Kiderült például, hogy a johanniták komoly figyelmet fordítottak a higiéniára. Így nemcsak vízvezetékrendszer működött a margati várban, hanem fürdőházzal és padlófűtéssel is rendelkezett az erődítmény.

 

Az olvasók böngészhetnek olyan középkori térképeket is a magazinban, amiken még Jeruzsálem volt a világ középpontja – ezek főként abból az időszakból származnak, amikor az emberek azt gondolták, hogy a Föld lapos. Mindemellett a különböző ostromgépekről, a korszak étkezési szokásairól, falképfestészetéről és kőfaragójeleiről is találhatók írások a magazin friss számában.

 

 

A Móra Ferenc Múzeum gondozásában negyedévente megjelenő magazin, a Határtalan Régészet igyekszik közérthető formában bemutatni a régészet különböző területeit, módszereit, eredményeit. A folyóirat színes fotókkal, illusztrációkkal gazdagon díszített, így minden korosztály számára izgalmas olvasmányt jelenthet.