A Kígyó-szigetnél elküldték az ukránok, „oda”, most meg kilőtték a Moszkva cirkálót

Hírösszefoglaló az orosz–ukrán háborúból 2022. április 14-én délelőtt.
Garai Szakács László

2022. április 14. 08:46

A Kígyó-szigetnél elküldték az
ukránok, „oda”, most meg kilőtték a Moszkva cirkálót

Kigyulladt az orosz Fekete-tengeri Flotta zászlóshajója

Lőszerrobbanás következtében kigyulladt és súlyos károkat szenvedett az orosz Fekete-tengeri Flotta Moszkva cirkálója, a legénységet evakuálták. Az orosz védelmi minisztérium közlése szerint a tűz okait vizsgálják. Makszim Marcsenko, Odessza ukrán megye kormányzója azt mondta, hogy a Moszkvát két Neptun típusú, ukrán gyártmányú, hajó elleni cirkálórakéta találta el. A Reuters hírügynökség szerint az állítást az ukrán védelmi minisztérium nem erősítette meg.

 

A TASZSZ hírügynökség szerint Moszkva a Fekete-tengeri Flotta zászlóshajója, az 1164 Atlant projekt vezető hajója. 1983-ban helyezték hadrendbe Szlava néven, jelenlegi nevét 1996-ban kapta. A hajó fő csapásmérő fegyverzete 16 rakétaindító, a P-1000 Vulkan típusú rakétáknak. 2015 második felében ez a cirkáló vezette a Földközi-tengeren az orosz haditengerészet állandó műveleti erőit, és légvédelmi eszközeivel védte a szíriai hmejmími orosz légibázist. Egy évre rá, 2016-ban a hajót Nahimov-renddel tüntették ki.

 

Ez ugyanaz a hajó, amit a Fekete-tengeri Kígyó-sziget legendássá vált ukrán védői úgy fogadtak: „Orosz hadihajó, húzz a faszba!”

 

Ha a Duma nem mehet az Egyesült Államokba, az amerikai szenátus sem mehet Oroszországba

Oroszország „tükörszankciót” vetett ki szerdán az Egyesült Államok kongresszusának 398 tagjára, válaszul arra, hogy márciusban az amerikaiak megtiltották az országba való belépést a Duma 328 képviselőjének. A feketelistára tett képviselők nem léphetnek be Oroszország területére. A kongresszus hét prominens képviselőjét – köztük Nancy Pelosi házelnököt – már korábban tiltólistára tették az oroszok.

 

Fogságba estek ukrán katonák Mariupolnál

Alekszej Aresztovics, az ukrán elnöki hivatal vezetőjének tanácsadója megerősítette, hogy 36-os számú tengerészgyalogos dandár katonái fogságba estek Mariupolban, de azt, hogy mennyien, nem árulta el. Az orosz honvédelmi minisztérium korábban az állította, hogy a mariupoli vasműnél zajló harcokban részt vevő 36-os ukrán tengerészgyalogosok 1026 katonája adta meg magát. Aresztovics korábban ennek az ellenkezőjét állította.

 

Zelenszkij elítélte Macront, amiért nem nevezte népirtásnak az oroszok ukrajnai gyilkolásait

Ismert, Emmanuel Macron nem volt hajlandó népirtásnak nevezni az ukrajnai gyilkosságokat, miközben az oroszokra testvérnépként hivatkozott. A francia elnök a France 2 közszolgálati televíziónak adott interjújában arra a kérdésre, hogy Joe Biden amerikai elnökhöz hasonlóan ő is a népirtás kifejezést használná-e arra, hogy az orosz hadsereg ukrán civileket végzett ki, azt mondta: „Óvatos lennék az ilyen kifejezésekkel, mert ez a két nép testvére egymásnak.”

 

– Az ilyen dolgok nagyon fájdalmasak, ezért minden tőlem telhetőt megteszek, hogy megvitassuk vele ezt a kérdést – mondta erre Zelenszkij.

 

Nem ment át az autógáz embargójának a terve a lengyel parlamenten

Elbukott a lengyel alsóházban az a módosító javaslat, amely megtiltotta volna az orosz autógáz importját: a kormányzó Jog és Igazságosság párt és annak koalíciós partnerei 230–217 arányban leszavazták az LPG-embargót, 8 tartózkodás mellett.

 

Címlapon

mutasd mind