A környező országokban rezsicsökkentés nélkül is olcsóbb az energia

Közép-Kelet Európában sehol nem fizetnek ennyit a lakosok a gázért és a villanyért.
Kékes Viktória

2022. július 20. 13:30

A környező országokban rezsicsökkentés nélkül is olcsóbb az energia

Németh Szilárd a július 13-i rendkívüli kormányinfón azt mondta, hogy

 

 

„Az átlagfogyasztó rezsivédelem mellett 7750 forintot fizet áramért havonta, ha nem lenne a kedvezményes ár, akkor 50 833 forint lenne a villanyszámla. Ugyanez a gáznál 15 833 forint, ami ha nem lenne rezsicsökkentés, akkor 131 441 forintba kerülne havonta. Éves időszakban tehát a villanynál 93 ezer forintba kerül az átlagos fogyasztás 610 ezer forint helyett, gáznál pedig 190 ezer az 1,577 millió forint helyett”.

 

Gulyás Gergely a rezsibiztos szavait követően bejentette, hogy jelenlegi formájában nem tartható fenn a rezsicsökkentés, vagyis jön a rezsicsökkentés csökkentése. 

 

Hogy pontosan ez mit jelent, még mindig nem tudni, pedig az új szabályok augusztus 1-től lépnek érvénybe, jobb híján a részletinformációk alapján számolgatja azóta is mindenki, belefér-e majd a rezsicsökkentett energiaárba, vagy túllépi azt. 

 

Az Átlátszó most azt írja, hogy a környező országokban sehol sincsenek a Németh Szilárd, vagyis a kormány által belengetett brutális energiaárak. 

 

A piacon elérhető ajánlatok alapján Csehország a legdrágább, de Romániában sem olcsó az élet. Szlovákiában és Szerbiában is van árszabályozás, de még így is többet fizetnek, mint mi most itthon. De kevesebbet, mint a kormány által közölt ár.

Forrás: Átlátszó

A legszebb, hogy a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal jelentéseiben rendre az alacsony hazai árakat hangsúlyozza, miközben a saját oldalukon megosztott piaci árakat átnézve kiderül: a kormány által hangoztatottnál sokkal olcsóbban kapnak a piaci szereplők áramot.

 

Holoda Attila energaetikai szakértő tegnap egyébként ugyanerről beszélt, vagyis hogy indokolatlanul magas energiaárral számol a kormány.

 

Az is egyedi Európában, hogy az energiadíj mind az áram, mind a gáz esetében az egyik legkisebb arányát teszi ki a teljes egységárnak, viszont a rendszerhasználati díj és az áfa kiemelkedően magas az unión belül. 

 

Ezt figyelembe véve elég egyértelműnek látszik, hogy helytálló Hadházy Ákos feltételezése, vagyis hogy a kormány évek óta úgy játszik az áramár szerkezetével, hogy azzal Mészáros Lőrinc járjon jól. Magyarország leggazdagabb emberének egyik érdekeltsége, az Opus Global Nyrt. 2021, március 31-én felvásárolta a TITÁSZ áramszolgáltatót, másnap pedig megemelték a rendszerhasználati díjat.