A magyar cégvezetők fele úgy érzi, a korrupció megnehezíti cégük működését

Az Európai Unióban csak harmaduk gondolja így.
Kékes Viktória

2022. augusztus 09. 07:57

A magyar cégvezetők fele úgy érzi, a korrupció megnehezíti cégük működését

Az Európai Unióban a cégek harmada, 34 százaléka véli úgy, hogy a korrupció megnehezíti a működésüket, Magyarországon viszont ez az arány 46 százalék – derül ki a Flash Eurobarometernek az Európai Bizottság számára készült kutatásából, amit a 444 szúrt ki. A felmérésben közel 13 ezer cégvezetőt kérdeztek meg az Európai Unió tagországaiból.

 

Forrás: europa.eu

 

A felmérésből az derült ki, hogy uniós átlagban a megkérdezettek 63 százaléka szerint elterjedt a korrupció, Magyarországon viszont 75 százalék gondolja így.

 

Forrás: europa.eu

A közbeszerzések területén tapasztalható korrupcióval kapcsolatban az EU-s válaszadók 30 százaléka, a magyaroknak 31 százaléka gondolja úgy, hogy az elmúlt három évben meggátolta a cégét a korrupció abban, hogy megnyerjen egy nyilvános pályázati vagy közbeszerzési eljárást.

 

A magas rangú tisztviselő megvesztegetése miatt elfogott személyek és vállalkozások esetén már csak 17 százalék gondolta úgy, hogy megfelelő büntetést kapnak Magyarországon, 65 százalék szerint nem elégséges a büntetés mértéke. 

Forrás: europa.eu

A magyar cégvezetők csupán 24 százaléka értett egyet azzal, hogy hazánkban a korrupcióellenes intézkedéseket pártatlanul és hátsó szándék nélkül alkalmazzák.

Címlapon

mutasd mind