A magyar miniszterelnök súlyos memóriaproblémákkal küzd – Besenyei Zsolt jegyzete

A felvilágosodás hagyományain nevelkedetteknek egészen megdöbbentő látni, hogy miket mondanak a Fidesz politikusai és kommunikátorai. Leginkább természetesen közülük az első számú, Orbán Viktor.
Besenyei Zsolt

2022. november 19. 09:33

A magyar miniszterelnök súlyos
memóriaproblémákkal küzd – Besenyei Zsolt jegyzete

Magyarország jelenlegi miniszterelnöke ezúttal a szokásos pénteki rádiónyilatkozatában fordult tökéletesen szembe a létező valósággal. Például azt bírta kiejteni a saját száján, hogy

 

„Magyarország sohasem támogatta a szankciókat, nem is szavaztuk meg őket”.

 

Ezzel szemben a valóság természetesen az, hogy az Oroszországra az Ukrajna elleni háborúja miatt kiszabott eddig nyolc uniós szankciós csomag mindegyikét megszavazta Magyarország. Illetve a nevében a magyar kormány, és személyesen Orbán Viktor. Másként – mivel konszenzuskényszer, azaz vétójog van érvényben minden tagország számára – nem is léphettek volna hatályba.

 

Szavaiból kitűnik, hogy Orbán már a néhány hónappal ezelőtti történésekre sem emlékszik. Azt mondta ugyanis, hogy a szankciókra tekintettel kellett átszerveznie a kormányt, mert

 

„amikor a kormányt megalakítottam, még nem voltak szankciók. Háború már volt, de szankciók még nem voltak”.

 

Ezzel szemben a valóság az, hogy amikor az ötödik Orbán-kormány megalakult, 2022. május 24-én, már öt(!) szankciós csomag volt érvényben és hatályban Moszkva ellen a háború miatt. Azokat Orbán még a negyedik kormánya nevében szavazta meg, hagyta jóvá, támogatta és nem vétózta meg.

 

Orbán állításainak a valósággal való tökéletes összeegyeztethetetlensége még a kormány saját orgánumainak is sok volt: az állami média és a kesmás Magyar Nemzet is egyszerűen kihagyta az írásos beszámolóból, hogy

  • Orbán nem szavazta volna meg a szankciókat,
  • amik ne lettek már érvényben volna a mostani kormány megalakulásakor.

 

Mondhatni kiigazították a Gazdát: kihúzták, hogy nem szavazta meg a szankciókat, annyit hagytak benne, hogy nem támogatta őket, ami egyébként szintén nem igaz. Az alákérdező, a mikrofonállvány szerepét betöltő Törőcsik Zsolt azonban még ennyit sem tett meg.

 

Orbán azt is hangoztatta rádiónyilatkozatában, hogy

 

„amit a magyar kormány mond, az azért nemzeti érdek, mert egy egész nemzet gondolja”.

 

Ez szerencsére azért még nincs így. A helyzet rossz, de még nincs minden és mindenki elveszve.

 

A Political Capital minapi kutatása szerint még nem gondolja azt az egész magyar nemzet, hogy Orbán ne szavazta volna meg a szankciókat, amiket most a katasztrofális gazdasági állapotokért próbál felelőssé tenni. Csak a választók harmada, a Fidesz-szavazók fele él egy párhuzamos valóságban, egy teljesen alternatív univerzumban, még nem „egy egész nemzet”.