A MÁV nem felel, a szakminisztériumi osztályvezető kioktat: még tovább tart a tramtrainek próbaüzeme

Megkérdeztük a MÁV-ot, majd cikket írtunk arról, hogy információink szerint június 18-ától már fizetni kell azért, ha vasútvillamosra szállunk. Ez végül nem lesz így, de ezt nem onnan és nem úgy tudtuk meg, ahonnan és ahogyan kellett volna. És ezek után jött még egy fordulat!
Garai Szakács László

2022. június 02. 12:26

A MÁV nem felel, a szakminisztériumi
osztályvezető kioktat: még tovább tart a tramtrainek próbaüzeme

Elküldtem a MÁV sajtónak ezt a levelet:

 

„Kedves kollégák,

 

információink szerint június 17-én ér véget a próbaüzem, június 18-ától harminc perces követéssel megindul a menetrend szerinti »fizetős közlekedés«.

Meg tudják-e erősíteni információinkat?

Amennyiben igen, hogyan alakul a díjszabás, mennyibe kerülnek majd a menetjegyek?

Hogyan alakul majd a továbbiakban a menetrend? Mikortól indulnak majd a sűrítések?
 

Mennyibe került a meghosszabbított próbaüzem, számításaik szerint emiatt mennyi bevételtől estek el?”

 

 

Majd ezután megírtam ezt a rövid cikket, amiben jeleztem, rögtön frissítjük, amint reagálnak.

 

 

A vasúttársaság azóta sem válaszolt, ellenben a szakminisztérium igen.

 

Arzt Gergely osztályvezető, a Technológiai és Ipari Minisztérium Kommunikációs Főosztályáról írta az alábbiakat:

 

„a napokban Tramtrain: elvileg június 18-ától indulnak a fizetős járatok, de ennek gyakorlati megvalósításáról egyelőre túl sokat nem tudni címmel megjelent cikkük kapcsán az alábbi cáfolatot küldjük. Kérjük, az abban foglaltakat az olvasók hiteles tájékoztatása érdekében mielőbbi szíveskedjenek feldolgozni, közölni.

 

A kizárólag zavarkeltésre alkalmas találgatásokkal szemben még nincs végleges, eldöntött időpontja a díjfizetés bevezetésének a tram-trainen. Az utasok számára ingyenes próbaüzem akkor érhet véget, amint a bővebb menetrendi kínálat biztosításának minden szükséges műszaki feltétele megteremtődött. A minisztérium heti jelentést kért az üzemeltető vasúttársaságtól az elért előrehaladásról, de egyik fél sem számol a jegy- és bérletértékesítés június közepi elindításával. A jelenlegi közlekedési rendben és a díjmentes közlekedési lehetőségben bekövetkező bármifelé változásról a szaktárca és a MÁV-Start előzetesen, időben tájékoztatja majd az utazóközönséget és az érdeklődőket.”

 

Miután átvettem ezt a kioktatást a fenti levélben leírt kérdéseket megkérdeztem Artz Gergelytől. Kíváncsian várom az érdemi válaszait.

 

Egyúttal az is érdekelne: mi a jó ég tart valójában eddig?

 

És amire nem számítottam

Kiraktam a g után a kérdőjelet, amikor csörgött a telefonon, Artz Gergely volt a vonalban.

 

És olyan történt, amire az elmúlt tizenkét évben még nem volt példa a Fidesz oldalán: elnézést kért az e-mail erélyesebb, bántóbb hangneméért.