A sár az ukránok egyik fegyvere, az oroszok nem engedik ki a civileket Mariupoliból, a britek is segítenek a háborús bűnösök felkutatásában

Már két hónapja tart az orosz-ukrán háború, ezek a legfrissebb fejlemények.
Vass Imre

2022. április 24. 09:11

A sár az ukránok egyik fegyvere, az oroszok nem engedik ki a
civileket Mariupoliból, a britek is segítenek a háborús bűnösök felkutatásában

Zelenszkij: kivonulhatunk a béketárgyalásokról, ha az oroszok így folytatják

Személyesen Vlagyimir Putyin orosz elnökkel kellene tárgyalnunk, mert jelenleg a közvetítőkön keresztül nem tudunk eredményt elérni – mondta szombati sajtótájékoztatóján Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a Reuters tudósítása szerint. A politikus hangsúlyozta, hogy ha az oroszok folytatják az öldöklést és „pszeudo-népszavazásokat” tartanak az elfoglalt területeken, akkor Ukrajna kivonulhat a béketárgyalásokról.

 

Igazságtalan világ: a szegényeknek jut még kevesebb a háború miatt

A humanitárius katasztrófa mellett a kormányokat is szinte megoldhatatlan feladat elé állíthatja az élelmiszerhiány, hiszen nem ők okozták, nem tudnak ellene tenni semmit - mondta David Malpass, a Világban elnöke.

 

A szervezet számításai szerint „óriási mértékű”, 37 százalékos élelmiszeráremelkedés jöhet, ami a szegények körében megsokszorozódva érződik majd. Kevesebbet fognak enni, és minden másra, például a gyerekeik taníttatására is kevesebb fog jutni.

 

„Az áremelkedés a szegényeket fogja a leginkább megütni, akárcsak a pandémia. Ez egy nagyon igazságtalan helyzet” – fogalmazott Malpass a BBC-nek.

 

Az áremelkedés átfogó és mély lesz, kezdődik az olajokkal, a gabonával, majd elér más terményeket is, például a kukoricát, mert annak az ára is emelkedik, ha a búzáé nő.

 

Mariupoli humanitárius válság

Ukrán tisztviselők arról nyilatkoztak, hogy az orosz erők szombaton több evakuálást is meghiúsítottak az ostromlott városban. Egyben közölték, jelenleg is több mint 100 ezer civil tartózkodik a bombázott városban, amelyet az orosz kormány állítása szerint ellenőrzése alatt tart. Az ukrán harcosok továbbra is kitartanak a városi Azovstal acélműben, amit azonban az oroszok szinte légmentesen körbe zártak.

 

Kényszerített deportálások, kényszersorozás

Ukrán tisztviselők arról számoltak be, hogy Oroszország erőszakkal deportál egyes mariupoli polgárokat az orosz Távol-Kelet régiójában lévő Primorszkij Krajba, mintegy 8000 kilométerre Ukrajnától. Április elején Iryna Vereschuk ukrán miniszterelnök-helyettes becslése szerint a háború kezdete óta mintegy 45 ezer ukrán állampolgárt toloncoltak erőszakkal Oroszországba. Zelenszkij elnök esti beszédében úgy fogalmazott, a fiatalok elszállításával az oroszok célja az lehet, hogy elfeledtessék velük, honnan is jöttek.

 

 

Boris Johnson: A brit kormány segíti a háborús bűncselekményekre utaló bizonyítékok összegyűjtését

A brit kormány segítséget nyújt azoknak a bizonyítékoknak az összegyűjtéséhez, amelyek az Ukrajna elleni orosz invázió során elkövetett háborús bűncselekményekre utalnak – mondta Boris Johnson brit miniszterelnök Volodimir Zelenszkij ukrán államfőnek szombaton.

 

A Downing Street esti beszámolója szerint Johnson telefonos megbeszélést tartott Zelenszkijjel, amelynek során kijelentette, hogy Oroszországnak számot kell adnia ukrajnai cselekedeteiről.

 

Hozzátette: London ennek érdekében támogatást nyújt minden olyan bizonyíték beszerzéséhez, amely háborús bűncselekmények elkövetésére vall.

 

Ukrajna titkos fegyvere, amivel az oroszok sem számoltak

Abban, hogy ez így alakult, számos tényező játszott szerepet az ukrán hadsereg felkészültségétől és elszántságától kezdve a nyugati országok által biztosított fegyverszállítmányokon keresztül egészen az orosz katonák alacsony harci moráljáig. Ezek mellett azonban volt még egy faktor, ami jelentősen hátráltatta az orosz előrenyomulást, mégpedig a sár.

 

A CNBC-nek nyilatkozó szakértők szerint a február 24-i támadás megindításakor az orosz katonai vezetők a jelek szerint nem számoltak azzal, hogy a szinte járhatatlan utak jelentősen le fogják lassítani az inváziót. Ez már csak azért is furcsa, mert az oroszoknál jobban kevesen ismerik a jelenséget, aminek még külön nevet is adtak: a raszputyica évente kétszer, tavasszal és ősszel jelentkezik, amikor az olvadás valamint a heves esőzések miatt a burkolatlan utak járhatatlanná válnak a hatalmas sár miatt. Hogy hadászati szempontból ennek mekkora jelentősége van, azt jól mutatja, hogy a jelenséget sokszor csak „Sár Generálisként” szokták emlegetni.