A sertéspörkölt esete az ársapkával: lassan többe kerül a tészta, mint a hús

Mennyiből lehetett kihozni nyolc hónapja és mennyiből lehet most egy hagyományos vasárnapi ebédet? Erre kereste a választ a HVG, négy fogás – a borsóleves, a sertéspörkölt, a rántott csirke és az almás pite – hozzávalóinak árát vizsgálták meg.
Rafai Gábor

2022. december 03. 11:33

A sertéspörkölt esete az ársapkával: lassan többe kerül a tészta, mint a hús

Kiderült, felmérésük kezdete óta most fordult elő először, hogy a négyfős, négyfogásos vasárnapi ebéd hozzávalóit összesítő kosaruk ára csökkent az előző hónaphoz képest. Úgy tűnik, a bő fél év alatt több mint 15 százalékos az árnövekedés mintha lassulni kezdene. Túl nagy örömre azért sincs okunk. Éves szinten 40 százalékra nőtt az élelmiszer-infláció, ha nem nő tovább és itt megáll, az is katasztrófa.

 

A magyar háztartások hétvégi ebédjének egyik elmaradhatatlan kelléke a sertéspörkölt. Egy átlagos sertéscombból készült pörkölt receptjét vették példának, hogy megvizsgálják, hogyan hatott nyolc hónap alatt az infláció az egyik legtradicionálisabb magyaros ételre.

 

Míg idén áprilisban egy kiló sertéscomb ára 1355 forint volt, addig ugyanez nyolc hónappal később 1383 forintba került. A mindössze 2 százalékos árváltozás nem csoda, hiszen ennek a terméknek az árát is rögzítette a kormány. 

 

A tizennyolc vizsgált hozzávaló közül már kilencre húztak ársapkát, aminek persze az az ára, hogy egyre másra tűnnek el a boltok polcairól, egyre nagyobb az áruhiány.

 

A pörkölthöz való körettel már nem leszünk ilyen szerencsések. A négy tojásos, fél kilós szarvacska tészta ára nyolc hónap alatt 62 százalékkal emelkedett. Míg áprilisban 366 forintot kellett fizetni érte, addig ugyanezért novemberben már 593-at.

 

Akkor sem járunk sokkal jobban, ha rizst választunk a pörköltünk mellé, fél kilóért áprilisban 223, most pedig 335 forintot kell fizetnünk, ez 50 százalékos áremelkedés, de legalább lehet kapni, nem úgy, mint a rögzített áras kristálycukrot vagy étolajat.

 

Összességében vizsgálva a teljes menüt kiderül, az áprilisi 6851 forint helyett novemberben 7909 forintból lehetett kihozni a példában szereplő négy személyes családi menüt, ami nagyjából 16 százalékos áremelkedést jelent.

 

Halvány reményre adhat okot az, hogy összességében most először az az október véginél valamivel alacsonyabb átlagos árszintet jegyeztek fel novemberben: a vasárnapi menüt az előző havi 8061 forint helyett 7908 forintból tudták kihozni. 

 

Kiugró drágulást ezúttal a már említett rizs mellett a vaj produkált, miközben a zöldségek mellett a legolcsóbb száraztészta ára már esett is valamennyit.

 

Nem tudni, hogy az elmúlt hónapok kellemetlen meglepetéseit – ami több mint negyven százalékos élelmiszer-árrobbanáshoz vezetett – kezelte a kormány, vagy pedig a piac maga korrigált azzal, hogy egyes termékek ára, ha korábban nehezen elképzelhető magas szinten is, de stabilizálódott, vagy legalábbis jelentősen lassult a drágulás – teszi fel a kérdést portál.

 

Gyanítjuk, sokkal inkább az utóbbi.