A szamurájok, a harakiri és Japán mitikus világa elevenedik meg a Határtalan Régészet nyári számában

Hogyan harcoltak és milyen kötelességeik voltak a szamurájoknak? Milyen különleges vallási szokásokat követtek az emberek Japánban? Milyen okból kifolyólag végeztek a régi időkben harakirit? – ezekre a kérdésekre is választ kaphatnak azok, akik kézbe veszik a Móra Ferenc Múzeum népszerű-tudományos magazinjának, a Határtalan Régészetnek a nyári számát.
Rafai Gábor

2022. augusztus 02. 16:35

A szamurájok, a harakiri
és Japán mitikus világa elevenedik meg a Határtalan Régészet nyári számában

Az egyik írás például a sintó vallás nyomába ered, amely szerint akár 8 millió istenség is lehet a világon. Ezeket az istenségeket „kami”-nak nevezik: ahol pedig kami él, oda fából készült szentélyeket építenek. 

 

A faanyag korhadása miatt ezek a szentélyek viszonylag gyorsan megsemmisülnének, ezért körülbelül 20 évente újjáépítik őket. Szigorú szabályok szerint elkezdik megépíteni az új építményt a régi mellett, átköltöztetik az istenséget, majd a régi szentélyt lebontják.

 

A harcok és harcosok világába is bepillantást enged a magazin. Kiderül például, hogy nem ugyanolyan vérteket hordtak a harcosok, azaz nem volt két egyforma vért. Egyedi, a katonára jellemző jegyekkel rendelkeztek, így a harcmezőn is könnyen felismerhetővé váltak a harcosok. 

 

Ellenségeiket már megjelenésükkel is el akarták ijeszteni, ezért a rikító festés mellett ijesztő harci maszkokat is hordtak. A szamurájpáncélok pedig kifejezetten bonyolultak voltak, 20-25 darabból álltak, külön szentélyben őrizték őket. 

 

A japán világban elterjedt volt a harakiri, azaz a rituális öngyilkosság elkövetése, amely során általában alhason szúrták magukat különböző okokból kifolyólag. 

 

A szamurájok legendái szintén külön tanulmányt érdemelnek: a legendákkal ellentétben a korai szamurájok még íjjal és nyilakkal küzdöttek és kistermetű, a mai pónikhoz hasonló lovakkal indultak harcba. 

 

Érdekesség, hogy nők is részt vettek a csatákban: kisebb súlyuknak köszönhetően fürgébbek voltak és a lovak is jobban elbírták őket.

 

A Határtalan Régészet című magazin negyedévente jelenik meg a Móra Ferenc Múzeum kiadásában. Minden lapszám egy-egy izgalmas témát jár körbe régészeti szempontból rengeteg fotóval és illusztrációval színesítve.