A Szerelmes Shakespeare-től a Fekete hattyúig – Mutatjuk a Szegedi Nemzeti Színház következő évadának műsorát

A John Madden Oscar-díjas filmje alapján készült Szerelmes Shakespeare című romantikus vígjáték nyitja a Szegedi Nemzeti Színház következő évadát októberben. Juronics Tamás színpadra állítja Puccini Manon Lescaut című operáját, a balett társulat pedig Petőfi életét foglalja egy táncestbe. A Peron-swing után újabb egész estés produkcióval készül a tánckar és a pandémia után visszatérnek a gyerekelőadások is.
Rafai Gábor

2023. május 26. 14:26

A Szerelmes
Shakespeare-től a Fekete hattyúig – Mutatjuk a Szegedi Nemzeti Színház következő
évadának műsorát

A 2023/24-es évad az első, amit az új színházi koncepció alapján egy négytagú művészeti tanács állított össze. Barnák László főigazgató vezetésével a rendezői triumvirátus – Fábián Péter, Koltai M. Gábor és Tárnoki Márk – a műsorpolitikában az előző évek koncepcióját folytatja.

 

A két játszóhelyen így összesen tizennégy bemutatót tartanak jövő év május végéig: hetet a nagyszínházban és hetet a Kisszínházban. 

 

A főigazgató az évadismertetőn elmondta, közösen állították össze a műsort azzal a szándékkal, hogy az új évad a nézők és a társulat számára egyaránt izgalmas, változatos legyen, örömmel térjenek be a színházba.

 

Az évadot egy nagyszínházi produkció, Marc Norman – Top Stoppard – Lee Hall Szerelmes Shakespeare című romantikus vígjátéka nyitja. A darabot Horváth Illés állítja színpadra.  

 

Az elmúlt évek hagyományát folytatva idén is két operabemutatóval, nagy zenés produkcióval, ősbemutatóval, klasszikus és kortárs előadásokkal, illetve a Peron-swing sikerét követően ismét a tánckar önálló estjével várja a közönséget a Szegedi Nemzeti Színház. 

 

A színház idei kortárs darabját Fábián Péter írja és rendezi. A Gazdálkodj okosan című abszurd komédiához egy újsághír adta az ihletet és a lakhatási válság témakörét járja körül – sok humorral.

 

A pandémia után visszatérnek a gyerekelőadások, újra válthatók gyerekbérletek, többek között a Covid-járvány miatt keveset játszott Matyi elszabadul, avagy sok lúd disznót győz és a Pomádé király új ruhája című produkcióra.

 

Károlyi Krisztián zenéjével, Czene Zoltán szövegeivel és Hajdu Anita koreográfiájával készül a tánckar új estje, a Gengszterek, ami az 1920-as évek Amerikájába viszi el nézőket, a szeszcsempész bandák háborúja elevenedik meg táncban.

 

A Szegedi Kortárs Balett igazgatója, Pataki András bejelentette, hogy az ifjú nézők örömére decemberben visszatér a Diótörő, és a tervek szerint felújítják a Hamupipőkét is. A társulat két új bemutatója, a Petőfi életéről szóló Lánglelkű és a Csajkovszkij zenéjére komponált balettfantázia, a Fekete hattyú, amivel az áprilisi bemutatót követően azonnal belgiumi turnéra indul majd a társulat.

 

 

A tizennégy bemutató mellett az előző évad legnépszerűbb darabjainak továbbjátszásával is várja ősztől a közönséget a Szegedi Nemzeti Színház.

 

A tervek szerint visszatér A padlás, A hegedűs a háztetőn, A kalóz, a Játék a kastélyban, az Egy csók és más semmi, a Kakukkfészek, a Mária országa, az Időfutár és a Macskajáték is.

 

Tizenhat féle bérletet lehet váltani

 

Az új évadban is a már jól ismert és kedvelt tizenhat féle kötött bérletet kínálja a színház.

 

A Gregor József bérletben egy előadással többet, a Páger Antal bérletben egy előadással kevesebbet találhatnak a nézők, a többi konstrukció változatlan.

 

A 2023/2024-es évados bérletet május 30-tól június 24-ig kedvezményes, augusztustól emelt áron vásárolhatják meg az érdeklődők.

 

A nem értékesített, illetve a vételi szándékkal meg nem erősített helyek foglalásait június 24. után automatikusan törlik.

 

Az első száz bérletvásárló páros belépőt kap a Szegedi Szabadtéri Játékok és a Szegedi Szimfonikus Zenekar Dóm téri hangversenyére, az Ajándékkoncertre.

 

Az előbérletezési időszakban minden kötött bérlet árából 10 százak kedvezményt is adnak.

 

Bérletek személyesen a színház Stefánia 6. szám alatti jegyirodájában válthatók.

 

A három és öt előadásos szabadbérletek május 30-tól folyamatosan, a jegyiroda nyári szünete alatt is megvásárolhatóak online, akár SZÉP-kártyával is.

 

 

A 2023/2024-es színházi évad bemutatói

 

Nagyszínház

 

Marc Norman – Tom Stoppard – Lee Hall:

Szerelmes Shakespeare

romantikus vígjáték

Rendező: Horváth Illés

 

Giacomo Puccini:

Manon Lescaut

opera

Rendező: Juronics Tamás

 

Szegedi Kortárs Balett:

Lánglelkű

táncszvit – 5 tételben

Rendező: Juronics Tamás

 

Fazekas Mihály – Benkó Bence – Fábián Péter – Zságer-Varga Ákos: 

Matyi elszabadul, avagy sok lúd disznót győz

fabula két felvonásban

Rendező: Benkó Bence, Fábián Péter

 

Lehár Ferenc:

A mosoly országa

operett

Rendező: Harangi Mária

 

Ránki György:

Pomádé király új ruhája

zenés komédia két részben

Rendező: Toronykőy Attila

 

William Shakespeare: 

Vízkereszt, vagy amit akartok

vígjáték

Rendező: Koltai M. Gábor

 

Kisszínház

 

Heinrich von Kleist:

Az eltört korsó

vígjáték

Rendező: Koltai M. Gábor

 

Joël Pommerat:

A két Korea újraegyesítése

abszurd játék

Rendező: Tárnoki Márk

 

Szabó Magda:

Az ajtó

színmű

Rendező: Barnák László

 

Gaetano Donizetti:

A csengő / Rita

két egyfelvonásos vígopera

Rendező: Tárnoki Márk

 

Fábián Péter:

Gazdálkodj okosan!

komédia, szerencsejáték egy részben – ősbemutató

Rendező: Fábián Péter

 

Czene Zoltán – Hajdu Anita – Károlyi Krisztián:

Gengszterek

táncjáték

Koreográfus: Hajdu Anita

 

Szegedi Kortárs Balett

Fekete hattyú

balettfantázia Csajkovszkij zenéjére

Rendező: Juronics Tamás