A vármegyék miatt átnevezi vidéki lapjait a Mediaworks

Csongrád-Csanád vármegyei hírportál lesz a Délmagyarországból.
Kékes Viktória

2022. augusztus 04. 13:40

A vármegyék miatt átnevezi vidéki lapjait a Mediaworks

Megkezdte vidéki lapcsaládjának átnevezését a kormányközeli Közép-európai Sajtó és Média Alapítvány központi cége, a Mediaworks Hungary Zrt, így a megyei lapokból a jövőben majd vármegyei lapok lesznek – írja a hvg360.hu.

 

A megyei újságok és hírportálok ezzel igazodnak az alaptörvény 11. módosításához. A Mediaworks már meg is kezdte az új címek levédetését, és védjegyoltalmat kértek egyebek között a Heves, a Fejér és a Békés Vármegyei Hírlap nevére.

 

Az országgyűlés 2022. július 19-én fogadta el a gránitszilárdságú Alaptörvény 11. módosítását, vagyis, hogy „a történelmi hagyományokra, a történeti alkotmányunk vívmányaira való tekintettel” mostantól a megyéket ismét vármegyéknek hívják. A módosítást Lázár János például erőteljesen ellenezte, mert szerinte „nem jó történeti aspektusai vannak”. Sőt, ígéretet is tett arra, hogy ennek megfelelően szavaz majd, végül mégis az igen gombot nyomta meg. 

 

Nemsokára tehát a Mediaworkshöz tartozó vidéki lapok igazodnak az új szabályokhoz, és Balogh Judit sem csak viccből köszöntheti a Szeged TV nézőit Csongrád-Csanád vármegyéből.