Alföldi Róbert Varsányi Anna darabját rendezi Budaörsön

Három egymást követő napon három ősbemutatót tartanak a Szegedi Nemzeti Színház dramaturgjának, Varsányi Annának a darabjaiból. December 16-án az Ünnepet olvassák fel angolul Budapesten a Kugler Art Szalonban. December 17-én Az eprésző kislányt mutatja be a Budaörsi Latinovits Színház Alföldi Róbert rendezésében. December 18-án a Temesvári Nemzeti Színház játszik egy drámát, amit egy román és egy szerb íróval együtt írt.
Dombai Tünde

2022. december 13. 13:14

Alföldi Róbert Varsányi Anna
darabját rendezi Budaörsön

– Szegeden dolgoztunk együtt, amikor Anna megmutatta nekem Az eprésző kislányt, ami egy nagyon furcsa, csavart szemszögből nézi a világot, ha akarom, abszurd, de annál még bonyolultabb egy kicsit. Miközben életképeket látunk egy falu életéből, a végére valahogy összerendeződnek ezek a színes giccsek – mondta Alföldi Róbert a Budaörsi Latinovits Színház nyilvános olvasópróbáján. – Éljük a saját életünket, ezt a csodálatos magyar népszínművet, amihez képest Csepreghy Ferenc Piros bugyellárisa egy komoly darab, és akkor történik valami, ami mindent felülír, és ami mindenki alól kihúzza a szőnyeget. Egyszerre minden átértékelődik, és hirtelen minden más szemszögből láttatódik.

 

Képeink Az eprésző kislány szegedi előadásán készültek (illusztrációk: Szabó Luca)

 

– Alföldi Róberttel a Nagyon, nagyon, nagyon sötét dolog című darabban dolgoztunk együtt. Amikor a premier után felmerült, hogy írok is, kért tőlem darabokat. Két olyan darabot választottam ki, amiről feltételeztem, hogy érdekelheti. Nagyon meglepődtem, hogy elolvasta, mert Magyarországon nem jellemző az olvasás. Mondta, hogy Az eprésző tetszik neki, és kérte, hogy írjam át, helyezzem át a rendszerváltás korából a jelenbe. Sokat írtam hozzá. És keményebb is lett, mint az eredeti. A bemutató a Budaörsi Színházban lesz december 17-én. Ragyogó a szereposztás: Mertz Tibor a polgármester, Takács Katalin az anyós, Bohoczki Sára az eprésző kislány, a további szerepeket Hartai Petra, Szőts Orsi, Chován Gábor, Fröhlich Kristóf és Ilyés Róbert játsszák – mesélte a Szegedi Tükörnek Varsányi Anna. – Az olvasópróbán ott voltam, ami nagyon szórakoztató volt, de mint író nekem nincs beleszólásom a próbafolyamatba. Alföldi szerencsére nagyon pontosan lát dolgokat, jól tud beszélni darabokról, így az enyémről is. Én se nem szeretem, se nem tudom elmagyarázni, hogy mi a tanulsága egy-egy írásomnak. Itt persze tudom: az foglalkoztatott, hogy középszerű, törtető, kicsinyes emberek milyen jól el tudnak helyezkedni egy közösség élén. Azok meg, akik alájuk vannak rendelve, mennyire megalkuvók, és milyen jólesik nekik belekényelmesedni ebbe.

 

 

Az eprésző kislány eredeti változatát a szegedi nézők is láthatták. A járvány miatti bezárások alatt a színházvezetés Szilágyi Annamáriát kérte fel, hogy válasszon egy darabot, és felolvasószínházi formában rendezze azt meg. Szilágyi Annamária választása Az eprésző kislányra esett, és miközben színpadra állította, a háttérben dolgozók munkáját videókon keresztül mutatta be.

 

– Nagyon jó hangulatú próbafolyamat volt. A kollégáim annyira megszerették a darabot, hogy szinte az egészet kívülről mondták. Anna dicséretére legyen mondva, a színészek szájába írja a szöveget, nem kell magolni, gyorsan megtanulható, játszható. Így aztán végül is teljes értékű előadás született, hiszen díszletben, jelmezben, világításban játszottuk az előadást. Mire elkészültünk, ki is nyithatott a színház, de sajnos csak két előadást tarthattunk – mondta Szilágyi Annamária.

 

 

Az eprésző kislány budaörsi nyilvános főpróbája és első két előadása már telt házas, de december 21-ére és 28-ára van még jegy. A napjainkban játszódó történetben egy határ menti magyar faluba megérkezik a budapesti rendező, hogy színpadra állítsa Az eprésző kislány című népballada adaptációját. A faluban hagyománya van a hagyományőrző előadásoknak, amiket évről évre egy lelkes amatőr társulat mutat be a kultúrházban. Az egykori tanácselnök, a jelenlegi polgármester nemcsak a műkedvelő előadások állandó sztárja, de a közösség támasza is, aki a fél falunak a keresztapja, a másik felének az esküvői tanúja, illetve a kuriózumnak számító vadászhétvégék szervezője is. A fellépők között találjuk a helyi iskola magyartanárnőjét, a közért pénztárosnőjét, a darab technikusa pedig a jóképű erdész. A próbákra rendszeresen ellátogat a tanárnő anyósa, aki pálinkával, harapnivalóval és jó tanácsokkal látja el az alkalmi társulat tagjait. Emelkedik az alkoholszint, tetőfokára hág a hangulat, elszabadulnak az indulatok.

 

December 16.: Ünnep angolul

Varsányi Anna Ünnep című darabjának angol változatát adja elő az Artificial Moon Társulat december 16-án Budapesten, a Kugler Art Caféban, felolvasószínház formájában. A társulat vezetője, Roderick Hill és a szegedi születésű Boncz Ádám is szerepel benne.

 

December 18.: temesvári koprodukció

A temesvári román színházban egy olyan koprodukciónak lesz a bemutatója december 18-án, amelyben egy magyar, egy román és egy szerb író közösen hozott létre egy darabot, és amelyet a neves román rendező, Gavriil Pinte állít színpadra. Az egyhetes temesvári írókurzusra Barnák László Varsányi Annát delegálta. –A szinopszisaink közül a rendező választotta ki, melyik darabot írjuk végig a saját színházunk két színészére. Az én egyfelvonásosomban Szilágyi Annamária egy jóstehetséggel megáldott vécésnénit alakít, Rétfalvi Tamás pedig a segítségére siető duguláselhárítót – árulta el a szerző.