Bukhatjuk az unió soros elnökségét

Az Európai Parlament egy olyan állásfoglalást készül elfogadni, amelyben megkérdőjelezi, hogy Magyarország képes lesz-e hitelesen ellátni az EU Tanácsának soros elnöki tisztségét 2024-ben, miközben megsérti az EU alapvető értékeit és nem tartja magát a lojális együttműködés elvéhez.
Kékes Viktória

2023. május 24. 08:18

Bukhatjuk az unió soros elnökségét

2024 júliusától hat hónapig Magyarország tölti be az unió soros elnöki tisztjét, csatlakozásunk óta másodjára. Első alkalommal 2011 januárjától láttuk el ezt a fontos feladatot: a soros elnökség koordinálja az intézmény jogalkotással kapcsolatos tevékenységét és képviseli a többi uniós szervvel fenntartott kapcsolataiban. Miután jövő tavasszal lesz a következő európai parlamenti választás, plusz jelentősége van annak, hogy a magyar elnökség idején kerülhetnek új vezetők az európai intézmények élére.

 

A Népszava azonban úgy tudja, az Európai Parlament a június 1-jei plenáris ülésén újabb állásfoglalást készül elfogadni a magyarországi jogállamiság helyzetéről és a befagyasztott uniós forrásokról.

 

Az ötpárti határozati javaslat megkérdőjelezi, hogy Magyarország képes lesz-e hitelesen ellátni az EU Tanácsának soros elnöki tisztségét 2024-ben, miközben megsérti az EU alapvető értékeit és nem tartja magát a lojális együttműködés elvéhez. Az EP ezért felszólítja a Tanácsot, hogy találjon megoldást a problémára, másként a parlament fog közbeavatkozni. 

 

Ez az első eset, hogy az uniós képviselő-testület felveti az Orbán-kormány alkalmatlanságát az EU27-ek döntéshozó szervének irányítására, és válaszlépéseket helyez kilátásba.

 

A szöveg – amely a lap szerint még nem végleges – hosszasan bírálja az egységes piacot sértő magyarországi intézkedéseket. Kifogásolják az egyes vállalatok üzleti érdekeit veszélyeztető döntéseket, a versenytársakat hátrányba hozó diszkriminációt, a megfélemlítési módszereket, amelyeket a miniszterelnökhöz kötődő személyek alkalmaznak abból a célból, hogy ellenőrzésük alá vonják a magyar ipar stratégiai ágazatait.

 

Az állásfoglalás-tervezet elítéli a kormány stratégiáját képező EU-ellenes kampányokat, amelyek arra szolgálnak, hogy eltereljék a figyelmet az uniós értékek megsértéséről és a rendszerszintű korrupcióról.

Egy példa a kormányzati tájékoztatásnak hazudott, közpénzből fizetett, EU-ellenes propagandára

 

A dokumentum megjegyzi, hogy az EP tavaly szeptemberi határozatának elfogadása óta tovább romlott a jogállamiság és az alapvető jogok helyzete Magyarországon. A példák között említik a tanárok jogállásának, szociális és munkajogainak korlátozását.

 

Daniel Freund, az uniós pénzek felhasználását vizsgáló küldöttség egyik tagja épp a napokban beszélt arról, hogy új nyomásgyakorlási eszközöket kell bevetni Magyarországgal szemben, mert az elmúlt időszakban nem hogy javult volna a jogállamiság helyzete és a korrupció mértéke, épp ellenkezőleg: tovább romlott.