Állítólag súlyos beteg az orosz elnök, Svédország is beadta csatlakozási kérelmét a NATO-ba, 7600 menekült érkezett Magyarországra hétfőn

Az orosz–ukrán háború legfontosabb híreinek rövid összefoglalója 2022. május 17-én koradélután.
Kékes Viktória

2022. május 17. 13:36

Állítólag súlyos beteg az orosz elnök, Svédország is beadta csatlakozási kérelmét a NATO-ba, 7600 menekült érkezett Magyarországra hétfőn

260 ukrán katonát evakuáltak a mariupoli acélműből

Több mint 260 ukrán katonát, köztük sok sebesültet evakuáltak az ostromlott mariupoli Azovsztal acélgyárból. Ezt feltehetően azt jelenti, hogy 82 napnyi bombázás után teljesen átadták a város feletti ellenőrzést Oroszországnak.

 

Hanna Maljar ukrán védelmi miniszterhelyettes hétfőn késő este azt közölte, hogy 52 súlyosan sebesült katonát evakuáltak az orosz ellenőrzés alatt álló Novoazovszk városának kórházába, és több mint 200 katonát egy humanitárius folyosón keresztül Olenyivkába szállítottak. Irina Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettes arról írt a Telegramon, hogy 

 

„Amint állapotuk stabilizálódik, ki fogjuk őket cserélni orosz hadifoglyokra. Adja Isten, hogy minden rendben legyen”!

 

Azt ugyan nem tudni, még hány ukrán katona maradt az acélműben, de Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hétfő esti videóüzenetében azt mondta: 

 

„Reméljük, hogy meg tudjuk menteni a fiaink életét. Nem győzöm hangsúlyozni: Ukrajnának élve van szüksége ukrán hőseire, ez a fő elvünk”.

 

Rakétatamadás érte Lviv városát

A város polgármestere  Andrij Szadovij arról tájákoztatott, hogy a javorivi járásban, 20 kilométerre a lengyel határtól rakéta csapódott az egyik vasútvonalba. A rakéta roncsai részben megrongálták a vasúti infrastruktúrát – tette hozzá.

 

„A rakéták számát tekintve valóban ez volt az egyik legnagyobb támadás a lvivi terület ellen. Nehéz megjósolni, hogy mi fog ezután következni” – írta a polgármester. 

 

Az embereket felszólította, hogy riadó esetén húzódjanak óvóhelyre, és ne osszanak meg felvételeket légvédelmi műveletekről vagy rakétaelfogásokról, mert ezekkel az oroszokat segíthetik.

 

Svédország is beadta csatlakozási kérelmét a NATO-ba

A hivatalos dokumentumot a svéd külügyminiszter írta alá. Twitterén Ann Linde azt írta: történelmi jelentőségű levelet küldtem a svéd kormány nevében Jens Stoltenbergnek. Ezzel hivatalosan is beadtuk kérelmünket a NATO-ba.

 

Linde újságíróknak azt mondta, nem tudja mennyi ideig tart majd a csatlakozási folyamat, de akár egy évig is elhúzódhat. 

(fotó: Twitter)

Szergej Lavrov, orosz külügyminiszter (országa eddigi nyilatkozataihoz képest) meglepően megengedően reagált: azt mondta, Finnország és Svédország csatlakozása a NATO-hoz valószínűleg nem sok változást jelentene, mivel a két ország régóta részt vett a szövetség katonai gyakorlatain.

 

Josep Borrell, az EU biztonságpolitikai főképviselője üdvözölte a lépést és jelezte: minden uniós tagállam támogatni fogja a két ország csatlakozását. 

 

„Biztos vagyok benne, hogy minden tagállam erős támogatást kap majd, mert ez növeli egységünket és erősebbé tesz minket”.

 

Hozzátette: reméli, hogy a NATO felülkerekedik Törökország ellenvetésein Svédország és Finnország szövetségi csatlakozási szándékával szemben.

 

Eközben Sauli Niinistö Finnország elnöke arról beszélt, országa és Svédország képes lesz megegyezésre jutni Törökországgal annak céljait illetően.

 

Niinistö a svéd parlamenthez intézett beszédében ezt mondta:

 

„Törökország nyilatkozatai nagyon gyorsan megváltoztak és keményebbé váltak az elmúlt napokban. De biztos vagyok benne, hogy a konstruktív megbeszélések segítségével megoldjuk a helyzetet”.

 

La Stampa: Putyin vérrákos

A Magyar Hang szemlézte a La Stampa cikkét, amelyben azt állítják súlyos beteg az orosz elnök, akit győzelem napi beszédét követően meg kellett műteni. Részletek itt. 

 

ORFK: mintegy 7600-an érkeztek Ukrajnából hétfőn

Az ukrán-magyar határszakaszon 4448 ember lépett be hétfőn Magyarország területére, míg a román–magyar határszakaszon belépők közül 3113-an nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság kedden az MTI-vel. Az ukrajnai háború elől hétfőn 339 ember, köztük 135 gyermek érkezett Budapestre vonattal – tették hozzá. Budapest Főváros Kormányhivatala kedden a honlapján arról tájékoztatott, hogy hétfőn 390, az ukrajnai háború elől menekülő embernek segítettek a budapesti BOK csarnokban nyitott humanitárius tranzitponton. Az éjszakát 186-an töltötték a létesítményben.