Álmos Péter a Témában: Egyre inkább szakad szét az egészségügy, gazdagok és szegények egészségügyére – egy ilyen rendszerben nem jó dolgozni

A Szeged Televízió Téma című műsorában Balogh Judit beszélgetett Álmos Péterrel, a Magyar Orvosi Kamara alelnökével. Többek között szóba került a hétvégén lezajlott rendkívüli üzenetváltás is, amely a Magyar Orvosi Kamara és az egészségügyi államtitkár között játszódott le.
Ancsin Zsuzsanna

2023. február 09. 14:16

Álmos Péter a Témában: Egyre inkább
szakad szét az egészségügy, gazdagok és szegények
egészségügyére – egy ilyen rendszerben nem jó dolgozni

Az egészségügyi államtitkár benyújtott egy elég nagy felháborodást kiváltó törvényjavaslatot, amire reakcióként a Magyar Orvosi Kamara felszólította többek között a háziorvosokat, hogy helyezzék letétbe a felmondásukat, és ne fogadják el az új ügyeleti rendre vonatkozó szabályozást. Ezt Takács Péter, egészségügyért felelős államtitkár, úgy kommentálta, ez „méltatlan támadás a kormány és a betegek ellen”, továbbá felszólította a Magyar Orvosi Kamarát, hogy a „későbbiekben tartózkodjon ettől a felelőtlenségtől és a tendenciózus csúsztatásoktól”.

 

Álmos Péter az államtitkár szatirikus megjegyzésével kapcsolatosan azt mondta:

 

„Kommunikációs fogásokkal érdemben nem nagyon tudtunk vitatkozni. A Magyar Orvosi Kamara a magyar orvosokat képviseli. Tehát az, hogy a magyar orvostársadalom mit gondol, azt nyilván az ágazatirányítóknak tudniuk kell. Ez nem volt meglepetés. Azért sem lehetett az, mert tavaly június-július óta több alkalommal jeleztük az államtitkárságnak, hogy mi az a vörös vonal, amit nem szabad átlépni, mert akkor a kamarának és az orvosoknak nem lesz más választása, mint tiltakozni és különböző akciókba kezdeni. Ezt azóta többször hangsúlyoztuk, és végül nem maradt más választás, mint hogy annak érdekében, hogy a gyógyítás feltételei olyanok legyenek, hogy abban egy orvos lelkiismeret-furdalás nélkül tudjon részt venni, ahhoz annak érdekében változnia kell dolgoknak.”

 

Álmos Péter arról is beszélt, „az a vörös vonal, amit ugye itt nem kellett volna átlépni, egyértelműen az, hogy egy 2020-ban a miniszterelnökkel megkötött megállapodást ír felül a kormány és a parlament azzal, hogy elfogadta azt a törvényjavaslatot, amelyet benyújtott az államtitkár. Ez csonkítja az alapbért, az orvosokat gyakorlatilag egy katonai rendszerű utasításos pozícióba helyezi. Tehát konkrétan az államtitkárság deklarálta a honlapján, a belügyminisztérium honlapján, hogy nekik céljuk az, hogy aznap megmondhassák az orvosnak, a szakdolgozónak, hogy te ma nem Miskolcon, hanem Sátoraljaújhelyen fogsz dolgozni, bizonytalan ideig.”

 

A kiszámíthatatlan rendszert a következőképpen jellemezte: „Ez nagyon idegen az orvosi léttől, meg az egészségügyi léttől. Itt a kiszámíthatóság, pontosan azért, hogy a betegre tudjak koncentrálni, tudjam, hogy mi lesz holnap, az elképesztően fontos. A másik egy tágabb értelemben vett környezete a gyógyító munkának az pedig az, hogy egyre inkább centralizált folyamatok indulnak be, és ezt pontosan láttuk a covid alatt és láttuk például az ÁNTSZ megszűnése óta. Hogyha ugyanabba a kézbe kerülnek az ellenőrző intézmények, mint akik üzemeltetik, mondjuk az egészségügyet, az nem vezet jóra. A Nemzeti Népegészségügyi Központ, az ÁNTSZ utódja, az ma sorra állítja ki a valótlan véleményeket arról, hogy megfelelnek osztályok a működési feltételeknek. Ezt tudjuk, ezekről adataink vannak, és aki bemegy, az saját szemével láthatja, hogy egy csomó helyen nincsenek meg a feltételek, mégis papíron ezek működnek. Ez egyre rosszabb irányba viszi a gyógyítást, egyre inkább szakad szét az egészségügy, gazdagok és szegények egészségügyére, és egy ilyen rendszerben nem jó dolgozni.”

 

Az egészségügyi dolgozókat ingázásáról így nyilatkozott a kamarai alelnök: „Teljesen természetes az minden orvosnak és szakdolgozónak, hogyha vészhelyzet van, valódi járvány van, akkor a vezénylésnek van helye és ez ellen nem is tiltakozunk, ez most is benne van, benne volt eddig is a törvényben. Ez a vezénylés, úgy is neveztük, hogy bújtatott vezénylés, arra szolgál, hogy bármikor, úgymond békeidőben, amikor nincs járvány, nincsen semmi, csak normális működés kellene, akkor is meg lehet ezt tenni, hogy bizonytalan időtartamra, napi három órás ingázásra kényszeríthető egy egészségügyben dolgozó szakember. Ez semmi mást nem szolgál, mint hogy elfedje azt, hogy brutális orvos- és szakdolgozó hiány van.”

 

Álmos Péter szerint ez nem elfogadható, ráadásul teljesen szembemegy azzal, hogy megoldást keressenek és találjanak a kialakult helyzetre.

 

Nézze meg (újra) a beszélgetést!