Alulírott, Szegedi Tisza kérvényezem... – Bálint Zsófia tárcája

Bálint Zsófia

2023. február 15. 20:23

Alulírott, Szegedi Tisza
kérvényezem... – Bálint Zsófia tárcája

Alulírott, Szegedi Tisza (leánykori neve: Szőke Tisza, lakcím: Szeged (is); születési ideje: több millió évvel ezelőtt; születési helye: Ukrajna; anyja neve, apja neve: Fekete-Tisza és Fehér-Tisza) kérvényezem a környezetvédelem és a globális felmelegedés ügyére hivatkozva Szeged Megyei Jogú Város lakosságát, hogy PET palackokkal, üvegekkel vagy bármilyen szeméttel a vizemet és a partomat ne szennyezzék. A partot körülvevő sétányra a jelen kérelem keltétől a törvény által meghatározott két hónapon belül még több szemétgyűjtő helyet kihelyezni, illetve a jelenlegi helyzetet a hulladék megfelelő elhelyezésével és rendszeres szemétgyűjtéssel a szegedi lakosok orvosolni szíveskedjenek.

 

INDOKLÁS:

A vizem élővilágában megtalálható számos halfaj tagjai, például a ponty (Cyprinus carpio Linné – Karpfen), a dévérkeszeg (Abramis brama Linné – Brachsen) és a kárász (Carassius carassius Linné – Karausche), beleakadnak a folyóban úszó szemétbe, ami ellehetetleníti számukra a mozgást, és elpusztulnak.

 

Áradásomkor az összegyűjtött hulladékot tehetetlenül az árterekbe sodrom, ezzel veszélyeztetve az ottani víziökoszisztémát, ezáltal olyan növények fennmaradását is, mint például a közönséges nád (Phragmites australis) vagy az őszi kikerics (Colchicum autumnale).

 

(fotó: Kiss Ferenc Mátyás)

 

Az ártéren lerakódó PET palackokba az olyan vízparti madarak csőre is beleakad, mint a kanalasgém (Platalea leucorodia), vagy a búbos banka (Upupa epops), ami ellehetetleníti számukra a mozgást és a táplálkozást.

 

A vizemben megtalálható hulladékmennyiség megnehezíti a szegedi lakosság, illetve a turisták egyik kedvenc szórakozását is, a strandolást. A strandolók, ezáltal a turisták számának csökkenése, egyúttal bevételcsökkenést okozhat Szeged Megyei Jogú Város lakosságának és vállalkozóinak. Ily módon, ügyem kivizsgálását és megoldását a strandszezon közeledése is sürgeti.

 

Ezen indokokat figyelembe véve kérvényezem a kérésem megfontolását és a felvetett probléma megoldását! Amennyiben kérvényem ismételten figyelmen kívül hagyásra kerül, kénytelen leszek természetjogi lépéseket tenni és a szeméthordalék partravetésével, árvízzel, árasztással fellebbezést benyújtani.

 

Szeged, 2023.02.15.