Április 30-áig marad az élelmiszerárstop

A Gazdasági Versenyhivatal ugyanakkor vizsgálja, hogy az élelmiszerárak kiugró emelkedésében közrejátszhatott-e versenyjogsértés vagy versenytorzulás.
Kékes Viktória

2023. január 25. 07:41

Április 30-áig marad az élelmiszerárstop

Az élelmiszerárstopok a hatályban lévő döntés szerint április 30-áig lesznek érvényben – közölte az atv.hu kérdésére az Agrárminisztérium. A tévécsatorna azért keresre meg a tárcát, mert a költségvetési bizottság ülésén Banai Péter Benő, a Pénzügyminisztérium államháztartásért felelős államtitkára arról beszélt: a kormány és a jegybank is egyetért abban, hogy az árstopokat ki kell vezetni, a kérdés csak az időpont. 

 

Az árstopot 2022 decemberében hosszabbították meg 2023 áprilisáig – az elhúzódó háborúra és a brüsszeli szankciókra hivatkozva –, a mostani válasz tehát azt jelenti, hogy a kormány jelenleg nem tervez változtatni a határidőn.

 

Az árstopok negatív hatásaira már

felhívta a figyelmet. Ezek közül az egyik, hogy a hatósági áras termékek miatt elszenvedett veszteséget a kereskedők más termékek árának brutális emelésével igyekeznek kompenzálni. Azt, hogy az élelmiszerárak kiugró emelkedésében közrejátszhatott-e versenyjogsértés vagy versenytorzulás a Gazdasági Versenyhivatal vizsgálja. 

Címlapon

mutasd mind