Italkereskedő vette meg a kisteleki szellemkastélyt

Az egymilliárd forintból felépíteni tervezett kisteleki welnesshotel torzója akár 80 millióért is új gazdára találhatott. A beruházásra korábban 822 millió forint uniós pénzt hívtak le, ezt az állam visszakövetelte, és büntető eljárás is indult az ügyben. Tipikus magyar történet.
Szlavkovits Rita

2023. április 01. 11:16

Italkereskedő vette meg a kisteleki szellemkastélyt

Nagy port kavart a kisteleki szellemkastély pár évvel ezelőtt, amikor kiderült, hogy a félkész welnesshotelre 822 millió forint uniós pénzt hívott le a Royal Casa Kft, de az építkezés leállt. Decemberben a Délmagyar írta meg, hogy közel tíz év után új tulajdonosa van a torzónak, majd az Átlátszó munkatársa a tulajdoni lapot is megnézte, így derült ki, hogy az új gazdája a szellemkastélyként elhíresült félkész épületnek egy hódmezővásárhelyi vállalkozó cége, akinek egy méretes italforgalmazó nagykereskedése is van. A kisteleki polgármester decemberben a Délmagyarnak azt nyilatkozta, hogy ott akár idősotthon is lehet, ha végre befejeződik az építkezés.

 

Az idősotthon terve egy kicsit meglepő, ugyanis a városnak ebben a részében, a Pap fenyves mellett egy turisztikai központot álmodtak meg már 2002-ben, ekkor egy Thermál Aquapark felépítését is tervezték.  Itt épült meg félig a szóban forgó szellemkastély, a torzó tövében a termálkút működik, a kút a városé, legutolsó információink szerint egy sándorfalvi kútfúró cég üzemelteti. Ez a kút látja el a kisteleki önkormányzati intézményeket, és innen kapta volna a termálvizet a welnesshotel is, ha felépült volna. 

 

 

Magának a szellemkastélynak is már tízéves története van: 2012-ben pályázta meg a Royal Casa Kft a 822 millió forintot, hogy a 30 százalékos önerőt hozzátéve, egymilliárd forintból welnesshotelt építenek. A cég tulajdonosi köre egyébként ekkor közvetetten a kisváros központjában is érdekelt volt. Kisteleken örültek a beruházás hírének, az önkormányzat minden segítséget megadott a beruházóknak, végül pár év után nagy valószínűséggel elfogyott a pénz, és megállt a beruházás. Az állam, miután Hadházy Ákos és a sajtó is hírverést csinált a megfenekleni látszó beruházásnak, visszakövetelte a pénzt. A Royal Casanak időközben új tulajdonosai lettek, egy ideig ők is kerestek befektetőt, hogy ki tudják fizetni az államnak a visszakövetelt százmilliókat, a próbálkozás sikertelen volt, és abba is beletört a bicskájuk, hogy banki hitelt vegyenek fel, mert nem találták az önerőt. Büntető eljárás is indult az ügyben, a Royal Casa Kft 2012-ben pályázó tulajdonosai ellen emeltek vádat 2020-ban azzal, hogy már a 364 millió forint önerőt biztosító kölcsönszerződés, és az igazolás is valótlan volt. (Nekik volt egy másik cégen keresztül érdekeltségük a kisteleki központban levő fürdőben.) Az már a 2021 őszén tartott ülésen derült ki, hogy a készpénzt aktatáskában hozták-vitték, itt a vádlottak nem ismerték el a bűnösségüket, ezért még hosszasan folytatódhat az eljárás. 

 

 

Végül a 2012-ben pályázó, de már új tulajdonosoknál landoló Royal Casa Kft felszámolása is elindult egy évvel ezelőtt. A felszámoló árverésen hirdette meg a szellemkastélyt beépítetlen telekként, amelyen egy 50 százalékos készültségű épület is van, a terület, részben közművesített. Első körben még 225 millió forint volt a minimális ár, amelyért elvihették volna a torzót, majd többszöri nekifutás után már csak 80 millió forintra taksálták, és ennyit szabtak meg minimális árként is. Azt persze nem tudjuk, hogy valójában mennyiért kelt el az évek óta pusztuló, welnesshotelnek megálmodott, ma már csak inkább néhány betonfal, azt pedig az Átlátszó cikkéből tudhatjuk, hogy a hódmezővásárhelyi italforgalmazó cég tulajdonosa vehette meg. A tulajdoni lapon az Átlátszó szerint az Atlantica Kft szerepel. Az Atlanticának a leadott üzleti beszámolója szerint van érdekeltsége a RedSevenben, ez egy romániai játéktermeket üzemeltető cég. A cégbevallás szerint 2021-ben csak a S.C. RedSevenből fizetett osztalékból 91 milliós bevétele volt a vállalkozásnak.