Az Állami Számvevőszék szerint nem ellenőrizte megfelelően a sportra fordított 125 milliárd forint elköltését az Emmi

Az ÁSZ elnöke hétfőn az RTL Híradónak azt mondta: a minisztérium ellenőrzési gyakorlata ellentétes volt a törvényekkel. Bár a DK felelősségre vonást követel az ügyben, egyelőre csak egy új ellenőrzési tervet kell kidolgoznia a sportért felelős miniszternek.
Kékes Viktória

2022. június 21. 10:25

Az Állami Számvevőszék szerint nem ellenőrizte megfelelően a sportra fordított 125 milliárd forint elköltését az Emmi

„Az EMMI sportegyesületeknek, sportszövetségeknek folyósított, 2020. évben lezárt központi költségvetési támogatások felhasználására irányuló ellenőrzési tevékenysége nem volt szabályszerű, ellenőrzéseivel nem járult hozzá a támogatások célszerinti felhasználásához”. - áll az Állami Számvevőszék most elkészült jelentésében.

 

Ez azt jelenti, hogy az egykori csúcsminisztérium nem ellenőrizte megfelelően annak a 125 milliárd forintnak az elköltését, amelyet a kormány 2020 és 2022 között fordított sporttámogatásokra. 

 

Domokos László az RTL Híradónak azt mondta, ez ellentétes a törvényekkel, hiszen azok szélesebb körű ellenőrzést várnának el. Az Állami Számvevőszék elnöke szerint a vizsgálat azt mutatta meg, hogy a minisztérium nem volt felkészülve a feladatra:

 

„A minisztérium ellenőrzési funkciója nem nőtt fel a feladathoz, vagyis hogy egy ilyen sok ezer számú és széles kört érintő hatalmas pénz felhasználásnak érdemi ellenőrzését végre tudja hajtani”.

 

A Demokratikus Koalíció korábban több pert is indított annak érdekében, hogy kiderüljön, mire költötték a sportegyesületek a nekik juttatott támogatásokat. Az Emmi azonban nem adta ki nekik az összes igényelt dokumentumot. A párt politikusa  szerint „az egész átláthatatlan rendszert csak azért hozták létre, hogy a fideszes potentátok gazdagodjanak”. Szerintük meg kell találni kik a felelősei az ÁSZ által feltárt szabálytalanságoknak.

 

Az ötödik Orbán-kormányban a sport a Honvédelmi Minisztériumhoz került, így nekik kell majd intézkedési tervet készíteni a hiányosságok kiküszöbölésére. Ezt majd az ÁSZ fogja ellenőrizni - ismét.