Az egész világ aggódik a rekordmagas infláció miatt

Érdekesség, hogy a magyarok mindössze 13 százaléka tekinti problémának a szomszédunkban dúló háborút, 64 százalék szerint viszont rossz irányba mennek a dolgok itthon.
Kékes Viktória

2022. május 06. 13:08

Az egész világ aggódik a rekordmagas infláció miatt

A koronavírus járvány csillapodásával az egész világon a gazdasági problémák foglalkoztatják inkább az embereket, legalábbis ez derül ki az Ipsos „What worries the world?” című kutatásából.

 

Az itthoni árakat látva korántsem meglepő, hogy világszerte az infláció miatt aggódnak leginkább az emberek, de a magyarok még az átlagnál is jobban félnek a rekordmagas áremelkedés miatt:

 

Forrás: Ipsos

A legnagyobb félelmet az infláció mellett a szegénység/társadalmi egyenlőtlenség, a munkanélküliség, a bűnözés/erőszak és a pénzügyi/politikai korrupció váltja ki az emberekből. 

 

A járvány miatt aggodalom már a 8. helyre csúszott vissza a listán, ez már a második olyan hónap, amikor a covid nem került be a top 5-be.

 

A fegyveres konfliktus miatti aggodalom is bekerült a kutatásba az ukrajnai események miatt, emiatt Európában aggódnak a legtöbben, leginkább a lengyelek. Érdekes, hogy a magyarok mindössze 13 százaléka tekinti ezt problémának, minden bizonnyal betalált a kormány békét és biztonságot hangsúlyozó kommunikációs kampánya. (Az már más kérdés, hogy sokakban a háború és az infláció közötti összefüggés nem fogalmazódott meg.)

 

Az áprilisi választási eredmények tükrében szintén érdekes, hogy a magyar válaszadók 64 százaléka szerint hazánkban rossz irányba mennek a dolgok. 

 

Az Ipsos világszerte 28 országban vizsgálta mi aggasztja leginkább az embereket, a mostani kutatást 2022. március 25. és 2022. április 3. között végezték el.