Az egyetlen borász, aki mindegyik borfesztiválon itt volt eddig, most sem volt kérdés, hogy jönnek Sajgóék

A 147-es pavilonban bérelt helye van a tolcsvai pincészetnek: tizenhétféle bort kínálnak idén, mindenki megtalálja náluk a neki tetsző fehéret. SZPONZORÁLT TARTALOM.
Szeged.hu

2022. május 13. 15:14

Az egyetlen borász, aki mindegyik borfesztiválon itt volt eddig, most sem volt kérdés, hogy jönnek Sajgóék

– Kezdettől itt voltunk Szegeden, idén is nagy várakozással tekintünk a szegedi borfesztivál elé. Őszintén mondom, az országos borfesztiválok közül ez az egyik legjobban megszervezett és a legnagyobb látogatottságnak örvendő borfesztivál, mindig örömmel jövünk ide – mondta Sajgó Gábor. A borász elmondta azt is, hogy tizenhét fajra bort hoznak a Széchenyi térre.

 

A friss, üde, divatos, könnyed borok – a száraz és a félédes furmint, a sárgamuskotály – mellett a tradicionális tokaji borkülönlegességeiket is hozzák, a száraz és az édes szomorodni, de lesz náluk fordítás és lesznek aszúk is. – A teljes tokaji paletta megkóstolható nálunk – mondta Sajgó Gábor, aki azt is megjegyezte, nekik mindig sikeres borfesztiválok voltak a szegediek, soha nem voltak rossz tapasztalataik. – Amit egy kicsit bánok, hogy idén csak a borverseny napján, hétfőn tudok Szegeden lenni. Egy nagy újratelepítésben vagyunk benne, egy háromhektáros területet ültetünk újra, ennek vagyunk a kellős közepén.

 

Sajgó Gábor arról is beszélt, hogy a szegedi borfesztivál mindig jól megmutatja a borfogyasztási szokásokat is: – Felnőtt egy olyan fiatal generáció, akik egyre jobban érdeklődnek a borok iránt a könnyed borokat isszák. A jellegzetes oxidatív tokaji borokhoz már benne kell lenni a korban. Az idősebbek isszák a testesebb borainkat. Ez abszolút jellemző az országra. Sokat várok egy frissen, egy hete letöltött 2021-es alacsony alkoholtartalmú, reduktív technológiával készült furminttól. Bízom benne, ízleni fog a szegedieknek.

 

 

A tolcsvai borász beszélt a koronavírus-járvány alatti kényszerű alkalmazkodásról is. – Volt egy jelentős kínai piacunk, ahova nem tudtunk még visszatérni. Hetven százalékát exportáltuk a borainknak, ez az elmúlt két évben gyakorlatilag nullára esett vissza. A hazai piacon fel kellett fejlesztenünk a saját forgalmazást. Krisztina lányom kezdett ezzel foglalkozni, a mai napig ő tartja a kapcsolatot a vevőkkel, nagyon sok ilyen vásárlónk lett, akivel telefonon, e-mailben tartjuk a kapcsolatot, így rendeltek, ilyen a koronavírus-járvány előtt nem volt. Szegedre azóta rendszeresen szállítunk így a borainkból.

 

Ami szintén nehezebbé teszi a forgalmazást, az az üveg- és papírárak, a címke, a dugó árának jelentős drágulása. – Sokkal több pénzbe kerül a bor felöltöztetése manapság. Van, ami száz százalékkal drágult. A multiknál 2014 óta nem emeltünk árat – jegyezte meg a gondokat is Sajgó Gábor.

 

Sajgó Gábor azt is mondta, igazából csak egy dolgot kíván az idei borfesztiválra: legyen végig jó idő, hogy az elmúlt két év kihagyását minél jobban be lehessen pótolni, hogy minél szebb legyen a borünnep Szegeden.

 

(X)