100 napja tart a háború, az EU elfogadta a hatodik szankciócsomagot, Oroszország egyik stratégiai célját sem érte el a brit védelmi minisztérium szerint, már 4000 felett a civil áldozatok száma

Az orosz-ukrán háború legfontosabb eseményeinek rövid összefoglalója péntek koradélután.
Kékes Viktória

2022. június 03. 13:16

100 napja tart a háború, az EU elfogadta a hatodik szankciócsomagot, Oroszország egyik stratégiai célját sem érte el a brit védelmi minisztérium szerint, már 4000 felett a civil áldozatok száma


 

Az EU elfogadta a hatodik szankciócsomagot

Az Európai Unió Tanácsa elfogadta a hatodik, a gazdasági társaságokat és egyéneket büntető intézkedések alá helyező, olajembargót is magában foglaló szankciós csomagot Oroszországgal és Fehéroroszoroszággal szemben, tekintettel arra, hogy Oroszország továbbra is folytatja az Ukrajna elleni agressziót - közölte az uniós tanács pénteken.

 

Az Európai Unió hatodik szankciós csomagja egyebek mellett megtiltja a nyersolaj és egyes kőolajtermékek behozatalát Oroszországból az EU-ba, de átmeneti kivételt biztosít a csővezetéken érkező kőolaj esetében azoknak az uniós tagállamoknak, amelyek földrajzi helyzetük miatt nem rendelkeznek más lehetőségekkel.

 

A csomag újabb orosz pénzintézeteket zár ki a SWIFT globális elektronikus fizetési rendszerből, három nagy orosz állami tulajdonú műsorszolgáltató uniós műsorszórási tevékenységének betiltásáról rendelkezik, továbbá az Ukrajnában elkövetett háborús bűnökért felelősöket von a büntető intézkedések hatálya alá.

 

„Átment” a hatodik brüsszeli szankciós csomag  - értékelt a Facebookon Szijjártó Péter

A külügyminiszter azt írta:

 

„Hosszú csatát vívtunk, de megérte. Megérte ellenállni a nyomásgyakorlásnak, megérte szembe menni a nemzeti érdekeink feladását követelő mainstreammel és megérte elviselni számos európai politikus és újságíró hazug vádjait. Megérte, mert a csővezetékes szállításnak adott szankciós mentességgel meg tudtuk védeni hazánk energiaellátásának biztonságát. Ha nem harcoltunk volna, akkor ellehetetlenült volna Magyarország kőolajellátása és a gazdaság leállt volna”.

 

Szijjártó  bejegyzésében kitért arra is, hogy Kirill (orosz) pátriárkát „végül sikerült levetetnünk a szankciós listáról”. 

 

„Ez számunkra elvi kérdés volt, hiszen - a nemzeti érdekhez hasonlóan - a vallásszabadság érvényesüléséhez is ragaszkodunk” - írta. 

 

A miniszter szerint „belegondolni is rossz, hogy milyen folyamatokat indított volna el az egyik legjelentősebb európai keresztény egyház vezetőjének szankciós listára helyezése”.

Oroszország egyik stratégiai célját se érte el a brit védelmi minisztérium szerint

A háború századik napja alkalmából a brit védelmi minisztérium szokásos hírszerzési jelentése helyett rövid összefoglalót adott az orosz invázió eddigi menetéről. 

 

Eszerint bár az oroszok az elmúlt napokban taktikai sikereket értek el, és a következő két hétben megszerezhetik a teljes ellenőrzést Luhanszk megye felett, minden más fronton védekezésre kényszerültek, és lényegében egyetlen stratégiai céljukat sem érték el. 

 

Az elmúlt napok sikereit is csak annak köszönhetik, hogy minden erejüket a front egy szűk szakaszára koncentrálták, de ennek súlyos ára volt anyagi és emberveszteségben is. Ha a továbbiakban bármilyen sikert akarnak elérni, ahhoz nagy erőket és sok felszerelést kéne bevetniük hosszú távon - legalábbis a brit védelmi minisztérium szerint.

Ukrajna berlini nagykövete: Németország az ígért nehézfegyverek közül még egy darabot sem szállított le

Ukrajna berlini nagykövete arra szólította fel a német kormányt, hogy gyorsítsa fel az ígért német nehézfegyverek szállítását Ukrajnába. 

 

Andrij Melnik az ARD német közszolgálati televízióban nyilatkozva kifogásolta, hogy már száz napja tart a háború, de Németország az ígért nehézfegyverek közül még egyetlen darabot sem szállított le Ukrajnának.

ENSZ: Több mint négyezer civil áldozata van a háborúnak

Az ENSZ adatai szerint 9151 civil áldozata van idáig az ukrajnai háborúnak.

4169 ember meghalt, 4982-en pedig megsebesültek – közölte Michelle Bachelet, az ENSZ emberi jogi főbiztosa, hozzátéve, hogy a valódi számok feltehetően jóval magasabbak, mivel az oroszok által megszállt területeken, illetőleg az ország azon részein, ahol jelenleg is heves harcok dúlnak nincs megbízható adat.

 

„A regisztrált civil áldozatok többségét a nagy hatótávolságú robbanófegyverek okozták, beleértve a nehéztüzérség és a többszörös rakétakilövő rendszerek találatait, valamint a légicsapásokat” – közölte az ENSZ Emberi Jogi Főbizottsága.

ORFK: több mint kilencezren érkeztek Ukrajnából csütörtökön

Az ukrán-magyar határszakaszon 5453 ember lépett be csütörtökön Magyarország területére, a román-magyar határszakaszon belépők közül 4028-an nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság  pénteken az MTI-vel.

 

A háború elől csütörtökön 100 ember, köztük 32 gyermek érkezett Budapestre vonattal - tették hozzá.