Az EU külügyminiszterei ma tárgyalnak az újabb szankciós csomagról, Oroszország továbbra sem örül a NATO bővítésének, 11 ezer 500 menekült érkezett Ukrajnából

Az orosz–ukrán háború legfontosabb eseményeinek rövid összefoglalója hétfő kora délután.
Kékes Viktória

2022. május 16. 13:33

Az EU külügyminiszterei ma tárgyalnak az újabb szankciós csomagról, Oroszország továbbra sem örül a NATO bővítésének, 11 ezer 500 menekült érkezett Ukrajnából

Az EU külügyminiszterei nyilvánosan próbálják nyomás alá helyezni Magyarországot az orosz olajembargó miatt

 

„Ma kemény nap lesz Brüsszelben. A külügyminiszterek tanácskozásán napirenden lesznek a szankciók és a Nyugat-Balkán helyzete is” 

 

– írta Facebook-oldalára Szijjártó Péter ma reggel.

Szijjártó korábban azt mondta, akkor támogatják az olajembargót, ha az nem vonatkozik a vezetékes kőolajra (fotó: Szijjártó Péter Facebook-oldala)

Valóban nem könnyű Magyarország helyzete: a magyar kormány továbbra sem támogatja az unió orosz olajembargó bevezetésével kapcsolatos javaslatát. Ma például Hidvéghi Balázs, a Fidesz európai parlamenti képviselője a BBC brit közszolgálati televíziónak nyilatkozva azt mondta:  

 

„Jelenlegi formájában elfogadhatatlan, ezért Magyarország elutasítja az olajembargót tartalmazó uniós szankciós csomagot”.

 

A Reuters beszámolója szerint az uniós külügyminiszterek most nyilvánosan próbálnak nyomást gyakorolni Magyarországra. Litvánia külügyminisztere, Gabrielius Landsbergis például azt mondta, a blokkot „egy tagállam tartja túszként fogva”. A luxembourgi külügyminiszter, Jean Asselborn szerint „nincs mentség arra, hogy ne szavazzuk meg a csomagot”, az osztrák külügyminiszter pedig abbeli reményét fejezte ki, hogy napokon belül elkészül az olajembargót is tartalmazó szankciós csomag. 

 

Az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője már óvatosabban fogalmazott hétfői sajtótájékoztatóján. Josep Borrell azt mondta, nem biztos abban, hogy még ma megegyezésre jutnak a tagállamok a szankciós csomagról. Borrell hozzátette, egyes tagállamok, amelyek nem rendelkeznek tengerparttal, több nehézséggel szembesülnének az orosz olajra vonatkozó szankciók bevezetésével, mivel az olaj hozzájuk kizárólag csővezetékeken érkezik Oroszországból:

 

„Tárgyalunk erről, és mindent megteszünk a helyzet megoldása érdekében. Úgy gondolom, hogy ha megértjük egyes tagállamok sajátos helyzetét, és mindannyian erőfeszítéseket teszünk annak érdekében, hogy egységesek maradjunk Oroszországgal szemben, akkor sikerrel járunk”.

 

Borrell arról is beszélt, hogy az Európai Unió aggódik a háború következményei miatt. Az egész világnak mély gazdasági válsággal kell szembenéznie, áremelkedésekre, köztük különösképen a villamosenergia és az élelmiszer árának emelkedésére kell számítania. Azt mondta: el kell magyarázni a világnak, hogy ezek a következmények nem a szankcióink miatt vannak, hanem a háború miatt. Oroszország ugyanis egyebek mellett megakadályozza, az ukrán búza exportját - emelte ki.

 

Volodimir Zelenszkij éjszakai videóüzenetében arról beszélt, biztos abban, hogy Európa orosz energiafüggősége a végéhez közeledik:

 

„Most az olajembargó a prioritás. Moszkva bárhogy is próbálja összezavarni ezt a döntést, Európa orosz energiaforrásoktól való függésének ideje a végéhez közeledik”.

 

ISW: Luhanszkra koncentrálnak az oroszok

A hadviseléssel foglalkozó amerikai kutatóintézet, az Institute for the Study of War elemzésében azt írja, hogy a legfrissebb orosz katonai mozgások alapján Oroszország felhagyhatott azzal, hogy bekerítse az ukrán csapatokat Donyeckben és Izjumban, helyette arra koncentrálnak, hogy elfoglalják Luhanszk egész területét.

 

A kutatók szerint az orosz erők valószínűleg kifogytak a harcképes tartalékosokból, ezért arra kényszerülnek, hogy zsoldos hadseregek és egyéb milíciák tagjaival egészítse ki az orosz hadsereget. Az orosz erők valószínűleg megerősítik a megszállt településeket Dél-Ukrajnában, ami azt jelzi, hogy az oroszok állandó ellenőrzést akarnak kialakítani a térségben.

 

Az ukrán erők Harkivnál az orosz határig jutottak

Harkiv kormányzója arról számolt be, hogy a 227-es zászlóalj csapatai helyreállítottak egy táblát a határon. 

 

„Köszönetet mondunk mindenkinek, aki élete kockáztatásával megszabadítja Ukrajnát az orosz megszállóktól” – mondta Oleh Szinyegubov.

 

A Reuters azt írja, a kormányzó állításait egyelőre nem lehet ellenőrizni, de ha igaznak bizonyul, akkor ez azt bizonyítja, hogy az ukrán ellenoffenzíva egyre nagyobb sikert arat az orosz erők visszaszorításában északkeleten, miután a nyugati katonai ügynökségek arról számoltak be, hogy Moszkva offenzívája a donbászi régióban elakadt.

 

 

Oroszország továbbra sem örül a NATO bővítésének

A NATO-nak nem kellene illúziókat táplálnia azzal kapcsolatban, hogy Oroszország egyszerűen beletörődik Svédországnak és Finnországnak a blokkhoz való csatlakozásába - jelentette ki Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes újságíróknak hétfőn Moszkvában az MTI tudósítása szerint. 

 

Rjabkov arra figyelmeztetett:

 

„A katonai feszültség általános szintje növekedni fog, ezért a kiszámíthatóság csökken majd ezen a területen. Kár, hogy a józan észt felváltják valamiféle képzelgéssel arról, hogy mit kellene tenni a kialakult helyzetben. Ez egy újabb súlyos hiba, amelynek messzemenő következményei lesznek”. 

 

A finn kormány vasárnap jelentette be NATO-csatlakozási szándékát, több évtizedes semlegességet hagyva maga mögött. A svéd kormánypárt szintén vasárnap közölte, hogy támogatni fogja a szövetséghez való csatlakozást is.

 

ORFK: több mint 11 ezer 500-an érkeztek Ukrajnából vasárnap

Az ukrán-magyar határszakaszon 5382 ember lépett be vasárnap Magyarország területére, míg a román-magyar határszakaszon belépők közül 6120-an nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság hétfőn az MTI-vel. Az ukrajnai háború elől vasárnap 429 ember, köztük 256 gyermek érkezett Budapestre vonattal – tették hozzá. Budapest Főváros Kormányhivatala arról számolt be, hogy budapesti BOK csarnokban nyitott humanitárius tranzitponton vasárnap 381 menekülőnek segítettek. Az éjszakát 210 ember töltötte a létesítményben.

Vélemények

mutasd mind