Az EU tovább támogatja Ukrajnát, újabb civil áldozatokat szedett a háború, az Anonymous okozott káoszt a moszkvai közlekedésben

Ez történt az orosz-ukrán háború 193. napján.
Vass Imre

2022. szeptember 05. 23:26

Az EU tovább támogatja Ukrajnát, újabb civil áldozatokat szedett a háború, az Anonymous okozott káoszt a moszkvai közlekedésben

Borrell: az EU folytatja Ukrajna katonai támogatását

Az Európai Unió katonai támogatást és humanitárius segítséget nyújt Ukrajnának mindaddig és olyan mértékben, amíg, illetve amilyenre a háborúban álló országnak szüksége van – jelentette ki Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője Brüsszelben, az EU-Ukrajna Társulási Tanács nyolcadik ülését követően hétfőn.

 

Borrell az EU-Ukrajna társulási megállapodás végrehajtását és a felek közötti együttműködés jelenlegi állását áttekintő ülést követően hangsúlyozta: a hétfői tanácskozás fő üzenete az egész világ számára az, hogy az Európai Unió megerősítette Ukrajna politikai és anyagi támogatását, és segíti az országot az európai integrációban.

 

Kijelentette: Oroszország terve az volt, hogy tönkre tegye és gyarmatosítsa Ukrajnát, a háború azonban közelebb hozta Ukrajnát az Európai Unióhoz. Emlékeztetett: az uniós tagjelölti státus elfogadásával Ukrajna még erősebben elkötelezte magát a szükséges reformok teljesítése mellett. Ha csak egyetlen kötelezettségvállalás nem teljesül, az egész folyamat késedelmet szenved – húzta alá.

 

Lekapcsolódott a zaporizzsjai atomerőmű utolsó működő reaktora

Az orosz erők ágyúzásai okozta tűz miatt lekapcsolódott az utolsó vezeték is, amely a zaporizzsjai atomerőműben megtermelt áramot továbbította az ukrán hálózatba - közölte hétfő délután az ukrajnai atomerőműveket üzemeltető Enerhoatom vállalat.

 

A Telegram üzenetküldő alkalmazáson kiadott közlemény szerint egy 330 kilovoltos villamosenergia-átviteli vezeték kapcsolódott le.

 

Az Enerhoatom kiemelte, hogy ez volt az utolsó vezeték, amely összekötötte a zaporizzsjai atomerőmű és a hőerőmű közti csomópontot Ukrajna energiarendszerével.

 

Ennek következményeként a 6-os számú energiablokk lemerült, és lekapcsolódott a hálózatról, és most csak a nukleáris létesítmény saját áramszükségleteit elégíti ki. A vállalat közlése szerint az atomerőművet az ukrán energiahálózattal összekötő többi vezeték már korábban megsérült. Megjegyezték, hogy az orosz erők az elmúlt három napban intenzíven ágyúzták az atomerőmű környékét.

 

 

Szökött tigrisre figyelmeztették az Ukrajnával határos szlovákiai települések lakóit

Óvatosságra intették az ukrán határhoz közeli kelet-szlovákiai települések lakóit, miután egy Ukrajnából átszökött tigrist láttak ólálkodni a térségben a hétvégén. A tigris kölyökként egy kelet-ukrajnai állatkert lakója volt, és az orosz invázió kezdetén került nyugatra.

 

A közvetlenül a határon fekvő Utcás (Ulic) település lakóit a hatóságok felszólították, hogy korlátozzák mozgásukat a szabadban, és azonnal jelentsék, ha látják a vadállatot.

 

A térségbeli Polonyinák Nemzeti Park vasárnap jelentette be, hogy fotócsapdák három kelet-szlovákiai település mellett is észlelték a tigrist, amely egy ukrán oldalon lévő vadasparkból szökött el. A szlovák környezetvédelmi minisztérium hétfőn azt közölte, hogy nem történt újabb tigrisészlelés.

 

A nemzeti park közleménye szerint a fiatal nagymacska a határ túloldalán fekvő Eszterág (Sztricsava) egy magántenyésztőjétől szökött meg. A tigris kiszabadulásáról az ukrán hatóságok értesítették szlovák kollégáikat még szombat este.

 

A tigris korábban, még kölyökként egy kelet-ukrajnai állatkert lakója volt, és az orosz invázió kezdetén került nyugatra – mondta el Miroslav Bural, a nemzeti park igazgatója a TASR szlovák hírügynökségnek.

 

Bural szerint lehetséges, hogy a héthónapos tigris már visszament Ukrajnába. Jelezte, hogy az állat hozzá van szokva az emberek jelenlétéhez, mivel sokan fényképezkedtek vele a fogságban.

 

Újabb civilek haltak meg a háborúban

Az ukrán főügyészség a Telegramon közölte, hogy hétfőn orosz tüzérségi támadás érte a keleti országrészben lévő Harkiv megyei Zolocsiv falut, aminek következtében két civil lakos, egy 39 és egy 52 éves férfi életét vesztette. Hét lakóházban és egy autóban keletkeztek károk.

 

Délután az ország nyugati-középső részében lévő Vinnicja megyében megszólaltak a légoltalmi szirénák - számolt be Szerhij Borzov, a régió kormányzója. Hozzátette, hogy az ukrán légvédelem jól működött. Kérte a lakosokat, hogy maradjanak az óvóhelyeken a riasztás végéig. További részletekről egyelőre nincs információ.

 

 

Oroszország kitiltotta Sean Pennt és Ben Stillert

Oroszország hétfőn bejelentette, hogy kitilt a területéről további 25 amerikait, köztük olyan a kulturális személyiségeket, mint az Ukrajna támogatóiként ismert Sean Penn filmrendező vagy Ben Stiller filmszínész.

 

A döntést „a Joe Biden-adminisztráció orosz állampolgárok elleni, egyre szélesebb körű szankcióira adott válaszként” hozták meg – fogalmazott közleményében az orosz külügyminisztérium.

 

Az Oroszországba való beutazási tilalom érinti többek között a kétszeres Oscar-díjas Sean Penn filmrendezőt, aki júniusban az ukrán fővárosba, Kijevbe látogatott, hogy az országot ért orosz támadás közepette támogatásáról biztosítsa Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt.

 

Szintén szerepel a listán Ben Stiller filmszínész és rendező, a Zoolander vagy Az apádra ütök sztárja, aki ugyancsak ellátogatott Kijevbe júniusban.

 

Oroszország már korábban kitiltotta területéről Joe Biden amerikai elnököt, valamint lányát és feleségét azt követően, hogy Washington hasonló lépést tett Vlagyimir Putyinnal és családtagjaival szemben.

 

Az újabb orosz tilalmi listán a filmesek mellett főleg törvényhozók – köztük hat szenátor -, valamint elnök-vezérigazgatók szerepelnek. A legmagasabb rangú politikus a listán Gina Raimondo kereskedelmi miniszter, de rajta van tárcájának négy államtitkára is.

 

Magára vállalata az Anonymous a múlt heti moszkvai közlekedési káoszt

Ezúttal egy meglehetősen szokatlan művelettel “csapott le” kiszemeltjére a jól ismert, Ukrajnával szimpatizáló hackercsoport.

 

A Yandex Taxi nevet viselő orosz taxiszolgáltatás elleni hackertámadás nagyjából egy órán át tartó közlekedési káoszt okozott Moszkvában múlt hét csütörtökön. Akkor még nem lehetett tudni, hogy pontosan mi történt, mostanra azonban már sokat tisztult a kép.

 

Az Anonymous hackercsoport ugyanis magára vállalta a támadást, amelyet állításuk szerint egy hasonló, IT Army of Ukraine nevű csoporttal közösen hajtottak végre, számolt be róla az Engadget.

 

A támadás során a hackerek rengeteg autót rendeltek, és egyszerre küldték azokat az orosz főváros ugyanazon pontjára. Mindezt azonban már nehéz lesz megismételniük, ugyanis a Yandex közölte, megváltoztatták a rendelések fogadásához és feldolgozásához használt algoritmust, hogy a jövőben hasonló esetek már ne fordulhassanak elő.

 

Az orosz-ukrán háború kirobbanása után az Anonymous hackercsoport világossá tette, hogy melyik oldal pártján áll, mint ahogy azt is, hogy képességeikhez és lehetőségeikhez mérten ők is megpróbálnak majd az ukrán népen segíteni. Korábban már több orosz propagandaoldalt is elérhetetlenné tettek, és úgy tűnik, azóta is aktívan tevékenykednek.

 

Orosz csapás következtében több ezer tonna gabona semmisült meg Dél-Ukrajnában

Az orosz erők vasárnap csapást mértek egy gabonatárolóra a dél-ukrajnai Mikolajiv megye Ocsakiv településén, ahol több ezer tonna gabona semmisült meg – közölte Olekszij Vaszkov, a város polgármester-helyettese. A tisztségviselő elmondta, hogy még tart a romok eltakarítása. Hozzátette, hogy az orosz támadásban több tucat lakóház is megrongálódott, de sérültekről nem kaptak jelentést.

 

Az ukrán főügyészség arról adott hírt, hogy vasárnapra virradóan Harkivban egy orosz rakéta becsapódott a város Kijevszkij kerületében található étteremkomplexum területén. A robbanás után tűz ütött ki, amely szinte a komplexum teljes területét lángba borította.

 

A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint két főépület és egy nyári pavilon gyulladt ki, összesen 2200 négyzetméterre terjedt ki a tűz. A szakemberek megállították a lángok továbbterjedését a szomszédos épületekre és az erdőre. A főügyészség megállapította, hogy az oroszországi Belgorod környékéről lőtték ki becsapódott Sz-300-as légvédelmi rakétát.

 

Az orosz The Insider című független oknyomozó hírportál nyilvánosságra hozta, hogy a birtokukba jutott egy videófelvétel, amelynek tanúsága szerint az orosz csapatok a zaporizzsjai atomerőmű területéről lőnek rakéta-sorozatvetőkkel. A videófelvétel állítólag szombatra virradó éjszaka készült. Látható rajta, hogy a rakéta-sorozatvetők az egyik energiablokk közvetlen közelében helyezkednek el.

 

A The Insider felkérte a független orosz bloggerekből álló Conflict Intelligence Team (CIT) szakértőit, hogy vizsgálják meg a felvételt.

 

“A képsorokon a zaporizzsjai hőerőmű kéményei láthatók. A felvétel valóban a Dnyeper (Dnyipro) folyó túloldaláról készült, a kamera délre van irányítva. Ez azt jelenti, hogy a rakéta-sorozatvetők kilövőhelye a zaporizzsjai hőerőműtől nyugatra van. Az atomerőmű területe is nyugatra van a hőerőműtől, de nem lehet pontosan megállapítani, hogy valóban a nukleáris létesítmény területéről indítanak-e rakétákat” – írta a The Insider.