Az ukrán főügyész eddig 5800 háborús bűncselekményt jegyzett fel, Mariupolnál vegyi fegyvert is bevethettek az oroszok

Az oroszok szerint nyilán magukat gyilkolják az ukrán civilek, és mindegyiküknél fegyver is volt. A foszforbombát is magukra dobták le Mariupolnál.
Cservenák Zoltán

2022. április 12. 10:11

Az ukrán főügyész eddig 5800 háborús bűncselekményt jegyzett fel, Mariupolnál vegyi fegyvert is bevethettek az oroszok

Egyre több eljárást indít az ukrán főügyész az országban elkövetett háborús bűnök miatt, eddig 5800 ügyet regisztráltak – mondta Irina Venediktova. Eközben Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azt mondta, hogy az ország északi részéről visszavonuló orosz csapatok szándékosan több ezer aknát hagytak a nyomukban, amit az elnök ugyancsak háborús bűnnek tart.

 

Mariupol

 

Valerij Zaluzsnij tábornok, az ukrán fegyveres erők parancsnoka hétfőn azt mondta, hogy védik Mariupolt az ostromlott városban zajló heves harcok közepette. Az oroszok által támogatott Donyecki Népköztársaság vezetője hétfőn közölte, hogy a város kikötője az orosz és az oroszok által támogatott erők kezébe került – jelentették az orosz állami hírügynökségek, de egyelőre ezt nem erősítették az orosztól független hírforrások. Ukrán tisztviselők szerint körülbelül 100 ezer civil maradt a városban.

 

 

Vegyi fegyvert is bevethettek az oroszok

 

Hétfőn jelentek meg arról szóló hírek, hogy az oroszok vegyi fegyvert használhattak Mariupolnál, de egyelőre ennek megerősítése és cáfolása is várat magára.  

 

„Ma a megszállók újabb nyilatkozatot adtak ki, amelyben arról beszélnek, hogy a terror új szakaszára készülnek Ukrajna ellen. A megszállók egyik szóvivője kijelentette, hogy vegyi fegyvereket vethetnek be Mariupol védői ellen. Ezt a lehető legkomolyabban vesszük” 

 

– mondta Zelenszkij.

 

Pusztítás Kijev környékén

 

Horrorról, kivégzésekről, önkényes letartóztatásokról számolt be a CNN tudósítója a Kijev környéki településekről, ahonnan az orosz hadsereg a napokban kivonult. Miután az orosz csapatok kivonultak a fővárost körülvevő területekről, hogy hadszínterüket Kelet- és Dél-Ukrajnára összpontosítsák, a bujkálásból hazatérő vagy felbújó lakosok szembesülnek az invázió pusztító következményeivel.

 

 

Csupán ezreket tudnak kimenekíteni

 

Miközben csak Mariupolban továbbra is 100 ezer civil lehet még, Irina Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettes szerint összesen 4354 embert evakuáltak azokról a területekről, ahol folytatódnak a harcok, köztük több mint 500-at Mariupolból. Ukrán tisztviselők többször is elítélték az orosz erőket, amiért gyakran nem engedik meg állampolgárok biztonságos távozását a harci övezetekből.

 

„Barátságtalan” látogatást tett Moszkvában az osztrák kancellár

 

Karl Nehammer osztrák kancellár és Vlagyimir Putyin orosz elnök személyes találkozója Moszkvában „nem volt baráti látogatás” – mondta Nehammer közleményében. „Nemrég jöttem Ukrajnából, és láttam a saját szememmel az orosz támadóháború által okozott mérhetetlen szenvedést” – mondta.

 

Utánpótlást visz Donbászba az orosz hadsereg

 

Izium városánál tart a szakadár régióba szánt orosz katonai utánpótlás. A település félúton van Harkiv, valamint Donyeck és Luhansz között.