Az ukránok visszaverték az oroszokat Kijev környékén, Márki-Zay Péter szerint Zelenszkij megszégyenítette Orbánt, félmillió ukrán menekült érkezett Magyarországra ezidáig

A legfontosabb péntek délelőtti események összefoglalója.
Kékes Viktória

2022. március 25. 12:51

Az ukránok visszaverték az oroszokat Kijev környékén, Márki-Zay Péter szerint Zelenszkij megszégyenítette Orbánt, félmillió ukrán menekült érkezett Magyarországra ezidáig

Visszaverték Kijev környékén az oroszokat 

A brit védelmi minisztérium közzétette a háborúról szóló legfrissebb hírszerzési jelentését, amely szerint Ukrajnának sikerült visszafoglalnia a Kijevtől keletre és északnyugatra fekvő városokat és védelmi állásokat. A britek szerint az ukránok nagy valószínűséggel továbbra is megpróbálják visszaszorítani az orosz erőket az északnyugati tengely mentén Kijevtől a hostomeli repülőtér felé. A jelentés azt is megemlíti, hogy az orosz utánpótlás túlterhelt.

 

Azt már az ukrán hadsereg állítja, hogy egy orosz hadihajót megsemmisítettek és két másikat megrongáltak a berdjanszki kikötőben.

 

Csernyihet bekerítették az orosz erők

Az észak-ukrajnai várost gyakorlatilag elvágták az orosz erők a külvilágtól, a régió kormányzója szerint. Viacheslav Chaus a helyi televíziónak azt mondta, a várost körülvette az ellenség, és folyamatosak a támadások.

 

Dnyiprót is bombázzák

Rakétacsapás ért egy katonai támaszpontot Dnyipró külvárosában. A megyei közigazgatás vezetője, Valentin Reznicsenko szerint „komoly pusztítást” végzett az a két orosz rakéta, amit a támaszpontra lőttek ki. A Reuters jelentése szerint megkezdték a túlélők keresését a romok között.

 

135 halott gyerek

Az ukrán főügyészség szerint 135 gyerek vesztette életét a háború kezdete óta. A legtöbb haláleset a kijevi régióban (64), a keleti Harkivi területen (44) és a délkeleti Donyecki területen (46) történt.

 

Legalább 300-an haltak meg a mariupoli színház felrobbantásakor

Az ostromlott Mariupol városának helyi tisztviselői közölték, hogy legalább 300 halálos áldozatról tudnak, akik a helyi színház épületében tartózkodtak, mikor azt március 16-án az oroszok lebombázták – írja a Guardian. Az épületet óvóhelynek használták, ezért becslések szerint nagyjából 1300 ember tartózkodott a színházban, amikor rakétatámadás érte. Mindössze 150 túlélőről tudnak, akik közvetlenül a támadás után „tántorogtak ki” a romok alól. A többiek a színpad alatt kerestek menedéket és a lezúduló törmelék miatt nem tudtak kijutni a lebombázott épületből. A színházat annak ellenére bombázták le, hogy a falaira hatalmas betűkkel a „gyerekek” szót írták ki. Ukrajna továbbra is abban bízik, hogy ki lehet menteni a még városban rekedt civileket. Az eddigi próbálkozások rendre kudarcot vallottak.

 

Félmillió ukrán menekült érkezett Magyarországra ezidáig

Ezt a számot közölte ma a miniszterelnöki sajtóiroda. Budapest Főváros Kormányhivatalának tájékoztatása szerint több mint 1200 menekülőnek segítettek a humanitárius tranzitponton csütörtökön. Az ORFK arról számolt be, hogy 5824 ember lépett át tegnap az ukrán–magyar határon. A BRFK pedig arról tájékoztatta az MTI-t, hogy az ukrajnai háború elől csütörtökön 1392 ember, köztük 582 gyermek érkezett a fővárosba vonattal.

 

Ellenzéki politikusok szerint Zelenszkij megszégyenítette Orbánt

Miután a miniszterelnök és a külügyminiszter is reagált az ukrán elnök kéréseire, Márki-Zay Péter és Karácsony Gergely is megszólalt az ügyben. Az egységes ellenzék miniszterelnök-jelöltje szerint 

 

„Orbán Viktor megszégyenült tegnap Brüsszelben (…) Orbán Viktor megint szégyent hozott Magyarországra.”

 

Hasonló véleményen van Budapest főpolgármestere is. Karácsony Gergely szerint 

 

„a szégyen, ami Európa színe előtt a magyar miniszterelnököt érte tegnap este csakis Orbáné, nem Magyarországé.”