Beethoven, Verdi és Weber muzsikája tölti be szerda este a Dóm teret az Ajándékkoncerten

Húszéves hagyomány, hogy a Szegedi Szimfonikus Zenekar Ajándékkoncertet ad a Dóm téren a Szegedi Szabadtéri Játékok közönségének. A Beethoven és orosz est után ma, szerdán este a tizenkilencedik századi komolyzene remekeit hallgathatják az érdeklődők. A zenekart a 85. születésnapját ünneplő Pál Tamás, Liszt Ferenc-díjas karnagy dirigálja.
Rafai Gábor

2022. július 13. 12:14

Beethoven, Verdi és Weber muzsikája
tölti be szerda este a Dóm teret az Ajándékkoncerten

Az első Ajándékkoncertet 2003-ban rendezték a Dóm téren. Az ötletet Amerikából hozta Szegedre Székhelyi József, a színház akkori főigazgatója, aki a Central Parkban hallott egy ingyenhangversenyt, amelyet a New York-i Filharmonikusok adtak. 

 

A szegedi kezdeményezést már első alkalommal hatalmas siker koronázta. Azóta minden nyáron elmaradhatatlan része a fesztivál programjának.

 

A Beethoven és a tavalyi orosz est után idén operanyitányokat hallhat az Ajándékkoncert közönsége. 

 

Elsőként egy kevésbé közismert Weber-darabot, az Oberon-nyitányt dirigálja Pál Tamás. Az est egy népszerű és sokak által ismert világhírű Beethoven szerzeménnyel, az V. szimfóniával folytatódik. 

 

Szünet után, az est második felvonása egy ugyancsak ritkán hallható Verdi-művel, Macbeth Balettzenéjével indul, majd befejezésként Bizet Carmen-szvitjét hallhatják a négyezres nézőtéren helyet foglaló vendégek.