Beiktatták Novák Katalint – volt koncert, áldás, ceremónia, és elítélte a putyini agressziót

A Szegeden született Novák Katalin érezik a Sándor-palotába, Áder János helyére.
Cservenák Zoltán

2022. május 14. 13:19

Beiktatták Novák Katalint – volt koncert, áldás, ceremónia, és elítélte a putyini agressziót

Novák Katalin ünnepi beszédében 10 pontba szedve ismertette az ukrajnai háborúval kapcsolatos gondolatait.  

 

  • Elítélte a putyini agressziót Ukrajna ellen.
  • Magyarország örökre nemet mond a Szovjetunió visszaállítását célzó minden törekvésre.
  • A magyarok békét akarnak – mondta, követelve a háborús bűnök kivizsgálását és megbüntetését.
  • Magyarország nem semleges, „az ártatlan áldozatok és az igazság oldalán állunk”,
  • az EU és a NATO tagjaként vállalt kötelezettségeinek Magyarország eleget tesz.
  • Magyarország nem mond le szuverenitásáról,
  • támogatja Ukrajna csatlakozását az európai országok közösségéhez.
  • Magyarország kész áldozatot hozni a békéért, és nem akadályozza szövetségeseink áldozathozatalát, de nem egyezik bele olyan döntésekbe, amelyek nagyobb áldozatot követelnek a magyaroktól, mint amekkora fájdalmat okoznak az orosz agresszornak.
  • Novák Katalin a béketárgyalások folytatása érdekében közvetítő szerepet ajánlott fel, és
  • kiállt az ukrajnai magyarság érdekeiért is.

 

Novák Katalin köztársasági elnök érkezik, mellette férje, Veres István az ünnepélyes beiktatási díszceremóniára (fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

 

Novák: minősített felelősség elnökként megmutatni, mit jelent a szülőföld

 

Minősített felelősségének nevezte Novák Katalin köztársasági elnök szombaton, hogy elnökként megmutassa, mit jelent számára szülőföldje, Magyarország, a honfitársai, a magyarok, és mit gondol „közös életünkről és világban betöltött helyünkről”.

 

Novák Katalin beiktatási ünnepségén Budapesten, az Országház előtt, a Kossuth Lajos téren kiemelte: ebből a személyes magyar világnézetből következnek majd cselekedetei köztársasági elnökként.

 

Az államfő úgy fogalmazott: együtt vagyunk, itt Európa szívében, az ország fővárosában, a Kárpát-medence közepén, a nemzet főterén, de együtt vagyunk abban a szándékban és akaratban is, hogy a magyaroknak a huszadik század erkölcsi megrendüléshez vezető évtizedei után a huszonegyedik században jobb, szebb, békésebb, gazdagabb és biztonságosabb életet teremtsünk.

 

Novák Katalin köztársasági elnök, a Magyar Honvédség formális parancsnoka és főhadsegédje, Kun Szabó István vezérőrnagy, a Köztársasági Elnöki Hivatal Honvédelmi Irodájának vezetője (fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

 

Megáldották az új elnököt

Ökumenikus istentiszteletet tartottak Novák Katalin államfői beiktatása előtt szombat délelőtt Budapesten, a Kálvin téri református templomban, amin egyházi vezetők megáldották Magyarország új köztársasági elnökét.

 

Balog Zoltán, aki emberi erőforrásminiszterként korábban főnöke volt Novák Katalinnak, és akit nemrég – egy egyházi törvénymódosításnak köszönhetően – a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke, azaz püspöke lett, igehirdetésében arról beszélt: ez az első alkalom, hogy katolikusok, reformátusok, evangélikusok „a zsidó felekezet szombati imájától kísérve”, a hívők közösségében kérik Isten áldását az ország első polgárára.

Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek megáldja Novák Katalin köztársasági elnököt (fotó:MTI/Bruzák Noémi)

Ehhez szükség volt a megválasztott köztársasági elnök „bátorságára és alázatára”, és arra, hogy „újra és újra, tisztségtől, hivataltól függetlenül keresse Krisztus útját” – mondta a református püspök.

 

Balog Zoltán azt kérte, hogy legyen ez egy új „magától értetődőség” Magyarországon, ahol az alaptörvény kimondja a magyar állam keresztény megalapozottságát, és az állam minden szervének kötelességévé teszi az ország keresztény kultúrájának védelmét.