Bejött a forgalmis utazás a mobilitási héten

Idén az Európai Mobilitási Héten végig volt lehetőségük az autósoknak arra, hogy a forgalmi engedélyüket használva díjmentesen utazzanak Szeged közösségi közlekedési eszközein. Éltek is la lehetőséggel.
Garai Szakács László

2022. szeptember 27. 14:52

Bejött a forgalmis utazás a
mobilitási héten

Az autómentes napon már évek óta lehetett forgalmi engedéllyel használni a közösségi közlekedést, ekkor egy ilyen engedéllyel két felnőtt és három gyerek is utazhatott ingyen Szegeden a trolikon, buszokon és villamosokon. A Szegedi Közlekedési Társaság és a Volánbusz Szeged közgyűlésének döntése után idén először a teljes Európai Mobilitási Hétre kiterjesztette az ingyenes utazás lehetőségét – bevált az akció. Nagy Sándor városfejlesztési alpolgármester Facebook-oldalán arról írt:

 

„megkértük a jegyellenőröket, hogy számolják, hogy hányszor mutatják fel az utasok a forgalmi engedélyt a jegyellenőrzések során.

 

Az adat nyilván részleges, de örömteli, hogy 1534 járaton 829 forgalmi engedély bemutatás történt, és hogy látszik, hogy a forgalmi engedéllyel utazók aránya növekszik a hét során, nyilván ahogy ment át a köztudatba a lehetőség. A bortér idején különösen szombat és vasárnap délután volt sok ilyen utas, 103 ellenőrzött járaton 145 forgalmi engedélyes személy.

 

(...)

Figyelembe véve a nem ellenőrzött járatokat is, több ezren élhettek a lehetőséggel, és választottak autómentes utazást az Európai Mobilitási Hét keretében.

 

Köszönjük mindenkinek, aki fenntarthatóan közlekedik, hogy ezzel hozzájárul ahhoz, hogy Szeged egy élhető, zöld, egészséges város legyen!”