Beszóltál, hm? – Szabó C. Szilárd jegyzete

Szabó C. Szilárd

2023. március 07. 16:17

Beszóltál, hm? – Szabó C. Szilárd
jegyzete

Meg nem erősített információink szerint állítólag Bélát, aki amúgy jámbor, mint Jack, több képviselőtársa is csitította, amikor a Fidesz balatonfüredi frakcióülésén a svéd és a finn NATO-csatlakozás került terítékre. Úgy hírlik, parázs vita robbant ki az ügyben, több képviselő is prézsmitált, de állítólag Béla volt az egyik legvehemensebb. Mondják, ismernek olyat, aki látta, és olyat is, aki csak hallotta, hogy Béla az asztalra csapott, amikor Orbán Viktor azt kérte a 133 bátor embertől: támogassák a skandináv országok NATO-csatlakozását. Meg is szeppent a miniszterelnök az övéi ellenállásától. Olyan ritka ez a Fideszben, mint vásár tolvaj nélkül. De most nem kerteltek a képviselők: ami a szívükön, az a szájukon. Többen kifogásolták, hogy svéd és finn politikusok az utóbbi években durván sértegették Magyarországot, most pedig szívességet kérnek.

 

Akkora volt a felindultság a fideszesek körében, hogy még azzal sem lehetett lecsendesíteni őket, hogy márciustól senki sem kereshet másfél millió forintnál kevesebbet képviselőként. Nem érdekelte őket a pénz. Ilyenek, na. Sose voltak mohók, pénzéhesek, telhetetlenek. Mondták is, ki nem sz.rja le a pénzt, a fizetésemelést, amikor a világbéke forog kockán, aminek mi pont az oldalán állunk.

 

 

Hamarosan meg fogja hozni a végső döntést az országgyűlés a skandináv országok NATO-csatlakozásáról. Ahogy Kocsis Máté, Fidesz-frakcióvezető közölte a frakcióülés utáni sajtótájékoztatón a parázs vitáról, itt politikai rendezésre van szükség. Ezért fel is kérték Kövér László házelnököt, küldjön tárgyalódelegációt a két érintett országba, tájékozódás céljából. Tavaly nyár óta halogatják a svéd–finn NATO-csatlakozás parlamenti ratifikálását, különböző okokra hivatkozva. Például azzal, hogy a törvényhozásnak előre kellett venni az uniós pénzek megszerzése érdekében sürgős javaslatokat, illetve azzal, hogy a kormány „nem sürgetheti a parlamentet”, és egyébként is, az ügyben „még folyik a társadalmi egyeztetés”. Harmincból huszonnyolc tagállamban már régen döntöttek, csak a törökök és mi nem ratifikáltuk a kérelmet. Ősi jelszó kicsiny hazánkban, hogy „Ej, ráérünk arra még!” Most a tárgyalódelegációra (elakadtak a hóban), meg arra lehet fogni az esetleges halasztást, hogy csúnyákat mondtak rólunk (előbb kérjenek bocsánatot a vikingek!). De mik is azok a durva sértések, amelyeket kaptunk?

 

Az tényleg skandallum, és levegő után kapkodok, hogy olyat mondtak a finnek négy éve – amikor ők töltötték be az Európai Unió soros elnökségét –, hogy az Orbán-kormány az uniós pénzekkel tudja fenntartani az intézményi korrupciót. De nem átallottak olyat is az arcunkba vágni, hogy értékelni fogják a magyar jogállamiság helyzetét. Aztán ott volt az a svéd uniós néppárti képviselő, aki a Jean-Claude Junckert és Soros Györgyöt gyalázó fideszes plakátkampány kapcsán azt találta mondani, hogy az antiszemita, a legrosszabb populizmus, amit akár Putyin is kitalálhatott volna, és Orbán újabb vörös vonalat lépett át azzal, hogy az Európai Uniót a magyar nép ellenségének tünteti fel. Na ez aztán tényleg mindennek a teteje! Arról beszéljen inkább ez a svéd, hogy egy hazájabeli politikus Brüsszelben közpénzből vett egy Toblerone csokit! Egy újságíró megtalálta ezt a tételt a számlák között, a politikus pedig letagadta a történteket abban a velejéig romlott Svédországban, ahol abból indulnak ki, hogy ha egy politikus képes egy csoki kapcsán hazudni, akkor nagyobb dolgokban is hazudni fog. Kicsi Gunnar, csoki, hm?

 

Forrott, forrongott a Fidesz-frakció Füreden, de ahogy a régi magyar mondás tartja: a kis köcsög hamar forr, de hamar is apad.