Biztonságos Fűtött Otthonokért-programot kezdeményez az MSZP, Szabó Sándor nyújtotta be a határozati javaslatot a Parlamentnek

Magyarországon évente mintegy ötszáz ember szenved el szén-monoxid-mérgezést, és 15–20 honfitársunk hal meg a csendes gyilkosnak is nevezett gáz miatt. Az MSZP egy országos program elindítását kezdeményezi szegedi országgyűlési képviselőjének határozati javaslatával, aminek célja, hogy a program indulásával 500 ezer magyar otthonba szereljenek be füst- és szén-monoxid-érzékelő készüléket.
Garai Szakács László

2023. január 19. 17:15

Biztonságos Fűtött
Otthonokért-programot kezdeményez az MSZP, Szabó Sándor nyújtotta
be a határozati javaslatot a Parlamentnek

2022 nyarán a kormány által bejelentett, „átlagfogyasztás” feletti hétszeres gázáremelés miatt sok háztartás tért át alternatív fűtési módokra, ami gyakran korszerűtlen eszközök újbóli üzembe helyezésével valósult meg, emiatt pedig tovább emelkedhet a szén-monoxid-mérgezések száma. Szabó Sándor Szeged MSZP-s országgyűlési képviselője a Parlamentnek benyújtott határozati javaslatában azt írja, a készülékekre pályázni lehet tizenöt százalékos önerőt kell állniuk a jelentkezőknek, illetve az arra jogosultak – a határozati javaslat szerint azok, akiknek a családjában az egy főre eső jövedelem mértéke nem éri el a mindenkori nyugdíjminimum kétszeresének megfelelő összeget; a javaslat benyújtásának napján a 85 ezer 500 forintot – ingyen jutnának hozzá ezekhez a szén-monoxidjelzőkhöz.

 

Szabó Sándor szerint a központi költségvetésből finanszírozható a Biztonságos Fűtött Otthonokért-program, annak végrehajtásába be kell vonni az önkormányzatokat, így a pályázók a legegyszerűbben beadhatják kérelmüket. A Biztonságos Fűtött Otthonokért-programmal a szén-monoxid-mérgezés megelőzhető, és az emberek otthona biztonságosabbá tehető.

 

A javaslatban az is olvasható, „a készülékek kiszállításáról és beüzemeléséről az illetékes kormányhivataloknak kell gondoskodniuk, így az állami forrásból beszerzett eszközök állami szerven keresztül lesznek »házhoz juttatva«, köztes szereplők beiktatása nélkül, mely a végrehajtás gyorsítása szempontjából kiemelt fontossággal bír.”