Bod Péter Ákos: Súlyos szociális válság jöhet az Orbán-csomag megszorításai miatt

A közgazdászprofesszor, korábbi jegybankelnök szerint becsapták az embereket.
Cservenák Zoltán

2022. július 24. 09:06

Bod Péter Ákos: Súlyos szociális válság jöhet az Orbán-csomag megszorításai miatt

Bod Péter Ákos szerint az elmúlt hónapokban Orbánék elkezdtek kormányozni, és mivel nem volt választási programjuk, csak ígéreteik, azt sem lehetett tudni, mihez kezd majd a gazdasággal a kormány a választások után. Sőt, Orbánék nemváltó műtétekkel, meg katonák háborúba küldésének rémével igyekeztek elterelni a figyelmet a gazdaság állapotáról – mondta a Népszavának a közgazdászprofesszor, aki úgy látja, a nagyarányú győzelem után Orbánék úgy gondolták, hogy „tiszta vizet önthetnek a pohárba”, ezt látjuk most.

 

Bod Péter Ákos azt mondta a lapnak, a 2-3000 milliárdos kiigazításhoz még legalább 1000 milliárd kell még, ezért szerinte várhatók további megszorítások.

 

A Népszavának arról is beszélt, hogy Lázár János beruházási miniszter valójában „kiruházási miniszter” lett, és az is a feladata, hogy kihúzzon a listáról egy sor építkezést, ezekkel is könnyítve a költségvetés helyzetén. 

 

Például pénteken Kiss László, óbudai polgármester arról számolt be, hogy a kormány elhalasztja a Veres Péter Gimnázium 9 milliárd forint értékű felújítását, ez is része a megszorításoknak.

 

Bod Péter Ákos leginkább a vidéken élő időseket félti a megszorításoktól, úgy látja, őket nagyon átverte az Orbán-kormány.

 

Azt mondta, Orbánék nem csupán elhitették az emberekkel, hogy nem változik majd semmi, maradnak a rezsicsökkentett energiaárak, hanem az energiamegtakarítást is háttérbe szorították, az ilyen típusú beruházásokat sokan elhalasztották.

 

Azt is látni kell szerinte, hogy a környező országokban az emberek a jövedelmük 5–10 százalékát költik áramra és gázra, addig ez nálunk jóval alacsonyabb, ami nem volt tartható. Bod Péter Ákos úgy véli, sokaknak az élelmiszeren kell majd spórolniuk annak érdekében, hogy ki tudják fizetni a megemelkedett rezsiköltségeket.

 

A teljes interjút érdemes elolvasni a Népszaván.