Borfesztiváli körutazás a Bengálival: ezzel teljes ennek a hétvégének a délutánja!

Megéri a pénzét és megéri az idejét is! Bandibandizzon végig a városon – így csak a nosztalgiavillamossal nézheti meg Szegedet!
Garai Szakács László

2022. május 21. 10:40

Borfesztiváli körutazás a
Bengálival: ezzel teljes ennek a hétvégének a délutánja!

Két órányi városnézés Szegeden kötött pályán egy olyan járművel, amitől egy emberként meg akartunk szabadulni, amikor még a napi menetrend szerves része volt? Jóhogy!

 

Bengálizni valójában mindenki szeret, még azt is szerette mindenki, amikor befeszült az ívekbe és úgy csikorgott, ahogy csak ez a szerelvény tudott csikorogni. Az idei borfesztivál délutánján újra átélhetjük ezeket az élményeket, és ha szerencsénk van bónusz is jár az utazáshoz, de arról nemsokára.

 

Ma és holnap az Európa ligetből 13.05-kor, 15.05, 17.25-kor és 19.25-kor indul el a 813-as FVV, hogy a 4-es vonal kettős körforgalmon túli végét leszámítva bejárja Szeged villamoshálózatát. Makkosházról eljön az Anna-kútig, ahol átmegy a Tisza Lajos körúton, majd ott irányváltással visszafog, átáll a 3-4-es vonalra és kirobog Tarjánig. Onnan gyakorlatilag 3-as villamosként közlekedve kiszalad a Vadasparkig, ahonnan az Anna-kútig jön vissza, a kereszteződésbe „rejtett” deltavágányon átgurul az 1-2-es vonalra, elmegy Szeged Nagyállomásig, hogy onnan 2-es villamosként térjen vissza az Európa ligetbe. Ez egy száztíz perces tour, elvileg.

 

 

És hogy mi ebben a bónusz?

A vasútvillamos!

 

Ha valamikor, akkor ma és holnap biztosan sátrat vernek kora délután a vasútbarátok az Anna-kútnál. Ha a Bengáli és a tramtrain is tudja tartani a menetrendjét – nem merem megtippelni, melyiknek okozhat nagyobb gondot – akkor a Bengáli első és második útján van esély arra, hogy a két jármű találkozik az Anna-kútnál: vagy a Bengáli „kanyarodik” be a vasútvillamos elé és a tramtrain üldözi az Indóház térig, vagy fordítva. A harmadik és negyedik járat meg valahol a Széchenyi tér és Szeged Nagyállomás között futhat össze a vasútvillamossal, miközben a Bengáli a vasútállomás felé tart, a tramtrain meg már elindult onnan Hódmezővásárhely felé. Egy randi a Hősök kapujánál egészen príma lenne…

 

A szerelvényen is és a járműveket fotózva is szép lehet a hétvége.

 

Ja és a bandibandizásról egy mondat, ami aztán több lesz, persze: vasútbarátok, járművezetők, karbantartók szerint, az FVV villamos motorjainak hangjába gyorsulás közben bele lehetett hallani, hogy Bandi, Bandi, Bandi, Bandi... És amikor lassított, és megállt, akkor a fékek a sok gyorsuló Bandi után Andrást „kiáltottak”. Már csak azért is megéri menni egy kört, hogy ezt leellenőrizzék...

 

Legvégül egy szomorú hír: az 505-ös nosztalgiatroli egy ideig nem tud közlekedni javítása hosszabb időt vesz igénybe. Bízzunk az Ikarus jelmezes ZiU mihamarabbi gyógyulásában!

 

Nyitóképünk Iványi Aurél felvétele.