Brjanszkban kigyulladt két olajraktár

Hírösszefoglaló az orosz–ukrán háborúból 2022. április 25-én délelőtt.
Garai Szakács László

2022. április 25. 08:17

Brjanszkban kigyulladt két olajraktár

ORFK: több mint hétezren érkeztek vasárnap

Magyarország területére vasárnap az ukrán–magyar határszakaszon 3222 ember lépett be, a román–magyar határszakaszon belépők közül pedig 4256-an nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek. A beléptetettek közül a rendőrség 553 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami harminc napig érvényes. Nekik fel kell keresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért. Az ukrajnai háború elől vasárnap 531 ember, köztük 231 gyermek érkezett Budapestre vonattal. A különvonatokkal Kőbánya-felső vasútállomásra érkező menekülteket buszokkal vitték a BOK csarnokba. Fővárosi és vidéki szálláshelyeken tizenkilenc ember, köztük kilenc gyermek elhelyezését és odaszállítását az együttműködő hatóságok oldották meg.

 

A Budapesti Rendőr-főkapitányság azt közölte, hogy a Készenléti Rendőrséggel és rendőrjárőrképzésben résztvevőkkel Kőbánya felső vasútállomáson és a BOK csarnokban segítik az Ukrajnából vonattal érkező menekülteket. A feladatokban támogatást nyújt a Budapesti Polgárőr Szövetség is. A rendőrök folyamatosan tartják a kapcsolatot az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság, a Magyar Államvasutak Zrt., a Budapesti Közlekedési Központ, a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság, Budapest Főváros Kormányhivatala, valamint a segélyszervezetek munkatársaival.

 

New York Times: Gerhard Schröder Putyin embere lett

Gerhard Schröder közismerten jó viszonyt ápolt az orosz elnökkel, sőt, a Gazprom és a Rosznyefty igazgatótanácsában is szerepet vállalt a német politikus. Még a háború kitörése után is ellátogatott Moszkvába, hogy a békéről egyeztessen Vlagyimir Putyinnal. A New York Times-nak azt mondta, nincs miért átgondolnia korábbi hozzáállását az orosz vezetéshez. Schröder „hibának” minősítette Oroszország agresszióját, ugyanakkor az energiaszállítások német embargója ellen is szót emelt. A cikkre reagált Hendrik Wüst, Észak-Rajna-Vesztfália miniszterelnöke, aki a német Szociáldemokrata Párt vezetésétől azt követeli, zárják ki soraikból a Németországot 1998 és 2005 között irányító Gerhard Schrödert.

 

Titokban lezajlott Volodimir Zelenszkij találkozója Antony Blinkennel és Lloyd Austinnal

A találkozóról eddig azt lehet tudni, hogy az Egyesült Államok 300 millió dollárral járul hozzá Ukrajna védelméhez és 165 millió dollár értékben lőszereket vásárolhat az ország, illetve, hogy Joe Biden pedig hamarosan bejelenti új kijevi nagykövetüket és a diplomatáik, akik a háború elején elhagyták az országot, a jövő héten visszatérnek Ukrajnába. Zelenszkij utoljára Kamala Harris alelnökkel találkozott, akivel még február 19-én, öt nappal a háború kezdete előtt, Münchenben tárgyalt.

 

Ég egy olajraktár egy katonai támaszponton az oroszországi Brjanszkban

Az orosz Rendkívüli Helyzetek Minisztériuma elismerte, hogy a városban kigyulladt egy óriás olajtároló. A város körülbelül félúton található Moszkva és Kijev között, messze az orosz–ukrán határtól. Brjanszkban rakétatámaszpont is van, a laktanyában rakétákat és tüzérségi lövedékeket is tárolhatnak. Az itteni raktárak fontos üzemanyagellátói az Észak- és Kelet-Ukrajnát lerohanó orosz csapatoknak. Itt halad el a Barátság kőolajvezeték is.

 

Címlapon

mutasd mind