Bucsai gyilkosságok: Moszkva szerint megrendezett képek voltak, London a lehető leghamarabb kivizsgáltatná ezeket a háborús bűnöket

Hírek az orosz–ukrán háborúról, háborúból 2022. április 4-én délelőtt.
Garai Szakács László

2022. április 04. 10:33

Bucsai gyilkosságok: Moszkva szerint
megrendezett képek voltak, London a lehető leghamarabb
kivizsgáltatná ezeket a háborús bűnöket

Moszkva: Washington rendelte meg a bucsai képeket

Az orosz külügyminisztérium szerint a megkötözött, agyonlőtt majd temetetlenül az utcán hagyott civileket ábrázoló, Kijev környéki, pár nappal ezelőtt még orosz ellenőrzés alatt álló városokban készült képeket az Egyesült Államok és a NATO rendelte, hogy lejárassák Oroszországot.

– Kik a provokáció mesterei? Hát persze, hogy az Egyesült Államok és a NATO – mondta a Reuters beszámolója szerint az orosz állami tévében Maria Zaharova, a külügyminisztérium szóvivője.

 

Berlin: ideje elgondolkodni az orosz gáz embargóján

A Kijev környékén tapasztalt orosz háborús bűnök miatt az Európai Unió vezetőinek el kell kezdeni tárgyalni az orosz gáz importjának tilalmáról. Robert Habeck német alkancellár és gazdasági miniszter korábban arról beszélt, reálisan 2024 nyarára tudna Németország teljesen leválni az orosz gázimportról, addigra tudnák teljesen kiváltani ezt az energiaforrást – a német gázellátás negyven százaléka Oroszországból érkezik.

 

Zelenszkij a Grammyn: mondják el az igazságot, amikor csak tehetik

Másfél perces videóüzenetében arról beszélt az ukrán elnök a zenei díjátadó gálán, hogy

 

„a zenészeink most testpáncélt viselnek szmoking helyett. A sebesülteknek énekelnek a kórházakban. Még azoknak is, akik nem hallják őket. De a zene ezen is áttör. A szabadságunkat védjük. Hogy éljünk. Hogy szeressünk. Hogy megszólaljunk. Arról álmodom, hogy a megtámadott városaink élni fognak. És szabadok lesznek, mint ti ott, a Grammy színpadán.”

 

A 64. Grammy díjátadó gála résztvevőinek és nézőinek, azt is mondta Volodimir Zelenszkij a háború legnagyobb ellenpontja a zene.

 

3455 civil áldozata van eddig a háborúnak

Az ENSZ emberi jogi irodájának becslése szerint eddig 3455 civil áldozata van a háborúnak. A BBC összefoglalója szerint ez egy nagyon „konzervatív” becslés, ennél valószínűleg jóval több áldozat van, de ennyi az, amit egyelőre igazolni tudtak. Ezen kívül legalább kétezer civil sebesültről tudnak.

 

Boris Johnson: Putyin kétségbeesett helyzetben van

Háborús bűncselekményekként kell kivizsgálni azokat a válogatás nélküli támadásokat, amelyeket az orosz fegyveres erők követtek el ártatlan civilek ellen az Ukrajna elleni illegális és indokolatlan invázió során – közölte Liz Truss brit külügyminiszter.

 

Boris Johnson miniszterelnök még vasárnap este szintén közleményt adott ki, amelyben úgy fogalmazott: az Irpiny és Bucsa községekben ártatlan civilek ellen elkövetett aljas támadások újabb bizonyítékul szolgálnak arra, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök és hadserege háborús bűncselekményeket követ el Ukrajnában.

 

Liz Truss külügyminiszter is azt hangsúlyozta a szaktárca által közzétett nyilatkozatában, hogy a folyamatosan gyűlő bizonyítékok szerint az Ukrajnában meghátrálásra kényszerített orosz hadsereg „elborzasztó cselekményeket” hajtott végre ukrajnai településeken, köztük Irpinyben és Bucsán.

 

Truss szerint a brit kormány nem fogja megengedni, hogy Oroszország cinikus dezinformációkkal eltussolja részességét ezekben az atrocitásokban, és London gondoskodik róla, hogy fény derüljön ezekre a cselekedetekre.

 

A brit külügyminiszter szerint Nagy-Britannia támogatni fog bármilyen vizsgálatot, amelyet a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) indít a háborús bűncselekmények kivizsgálására és büntetőeljárások indítására szóló felhatalmazása alapján.

 

– Nem nyugszunk, amíg az atrocitásokért felelősök, köztük katonai parancsnokok és Putyin rezsimjének tagjai nem kerülnek az igazságszolgáltatás elé – hangsúlyozta vasárnapi nyilatkozatában a brit külügyminiszter.

 

Liz Truss szerint most fontosabb, mint valaha, hogy a nemzetközi közösség folytassa Ukrajna ellátását az égetően szükséges humanitárius és katonai támogatással és erősítse még tovább az Oroszország elleni szankciókat, annak érdekében, hogy meg lehessen fosztani Putyin háborús gépezetét a finanszírozási forrásoktól.

 

Boris Johnson nem sokkal később, a Downing Street által vasárnap este közzétett nyilatkozatában úgy fogalmazott: a Kreml részéről semmiféle tagadás és dezinformáció nem fedheti el azt a ma már mindenki által tudott igazságot, hogy Putyin kétségbeesett helyzetben van, az általa indított invázió a kudarc felé halad, és Ukrajna elszántsága soha nem volt erőteljesebb, mint most. A brit miniszterelnök közölte: mindent tőle telhetőt elkövet Putyin háborús gépezetének „kiéheztetése” érdekében. Johnson ezzel ismét utalt arra a már korábban is hangoztatott álláspontjára, hogy a világnak fel kell számolnia függését az orosz energiahordozó-szállításoktól. A brit kormányfő egy minapi lapinterjúban kijelentette, hogy a Nyugat naponta 700 millió dollárt fizet az orosz nyersolaj- és földgázszállításokért, és „Putyin ezt a pénzt is az Ukrajna elleni barbár invázióra fordítja”. Johnson szerint éppen ezért az egész világot meg kell győzni arról, hogy túl kell lépni az orosz nyersolaj- és földgázszállításokkal szembeni függésen.

 

Vasárnap esti nyilatkozatában a brit miniszterelnök – külügyminiszterének szavait megerősítve – közölte: Nagy-Britannia az elsők között fogja támogatni a Nemzetközi Büntetőbíróság által az ukrajnai atrocitások ügyében indítandó vizsgálatokat.

 

Felidézte, hogy Dominic Raab brit igazságügyi miniszter már felhatalmazást adott a hágai bíróságnak nyújtandó pótlólagos pénzügyi támogatásra és vizsgálati szakértők delegálására.

 

Raab a múlt hónap végén egymillió font értékű új brit finanszírozást jelentett be az ICC-nek, emellett felajánlotta, hogy a Scotland Yard háborús bűncselekmények kivizsgálására szakosodott ügyosztálya és a brit fegyveres erők hírszerzési anyagok összegyűjtésében jártas katonái segítséget nyújtanak a hágai bíróságnak.

 

Visszautasította az orosz védelmi minisztérium a bucsai civilgyilkosság vádját

– A kijevi rezsim által közzétett összes fénykép és videó, amely állítólag orosz katonák által a Kijevi területen lévő Bucsa városban elkövetett állítólagos „bűncselekményről” tanúskodik, újabb provokáció – közölte moszkvai katonai tárca. A minisztérium szerint a bucsai fotók és videofelvételek ugyanúgy a nyugati média számára „megrendezettek”, ahogyan azok, amelyek korábban a mariupoli szülőotthonnál és más városokban is készültek. A tárca leszögezte, hogy az orosz fegyveres erők tagjai nem követtek el erőszakcselekményeket Bucsa lakosai ellen, amíg ott állomásoztak.

 

A közlemény rámutatott, hogy a város déli külterületeit, beleértve a lakóövezeteket is, az ukrán hadsereg nehéztüzérséggel, tankokkal és rakéta-sorozatvetőkkel akkor folyamatosan lőtte, amíg a város az orosz fegyveres erők ellenőrzése alatt állt. A minisztérium állítása szerint a bucsai lakosok mindvégig szabadon mozogtak, amíg a város orosz ellenőrzés alatt állt.

 

A tájékoztatás szerint az orosz fegyveres erők még március 30-án kiürítették Bucsát, 31-én a város polgármestere Anatolij Fedoruk, aki ezt videoüzenetben megerősítette, nem tett említést az utcán összekötözött kézzel agyonlőtt helyiekről. A „bűncselekmények bizonyítékai” csak a negyedik napon jelentek meg, amikor az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) tisztjei megérkeztek a városba. A tárca hozzátette, hogy az orosz haderő 452 tonna humanitárius segélyt szállított a Kijevi megye településeire.