Búcsú a darvaktól – Bálint Zsófia tárcája

Mi jelzi számodra végérvényesen az ősz végét, a tél kezdetét? A levelek eltűnése? A száraz, csupasz ágak zörrenése? Vagy a folyamatosan hűvösödő időjárás? Esetleg az egyre gyakoribbá váló reggeli köd? Vagy talán a reggelente és este felhangzó darvak kurrogása?
Bálint Zsófia

2023. január 24. 16:52

Búcsú a darvaktól – Bálint Zsófia
tárcája

A darvak az év nagy részét nem Szeged környékén töltik, nem úgy, mint a galambok, a varjak és a verebek. Jelenlétükre október-november környékén lehet először felfigyelni, amikor több száz fős csapatokban, V alakban repülve áthúznak a város felett. Hangjuk túlharsogja még a legnagyobb forgalom zaját is. A Fehér-tó felé tartanak, ami ilyenkor valódi látványossággá válik: a különféle környezetvédelmi és madártani szervezetek minden hétvégén vezetett túrákkal várják a rajongókat.

 

A darvak tömegeit talán minden dél-alföldi község magáénak érzi, mégis, számomra egyértelműen Szegedhez kapcsolódik. Ha több csapat is egyszerre érkezik, ricsajuktól visszhangzik a város. A Dóm felett átrepülő madarak látványa olyan kép, amit szívesen lefestenék. Giccses, a város fő nevezetességeit mutogató képeslapokon lehetne árulni a turistáknak szánt szuvenírek között, hiszen hasonlóan a Dómhoz, számomra a darvak ugyanúgy a várost jelképezik.

 

(fotó: Prokop Alexandra)

 

Nosztalgia fog el, ahogy a csapatok egymást kerülgető különös koreográfiáját figyelem az égen. Hangjuk évről-évre elkísér reggelente, mikor órára indulok, még akkor is, ha a köd vagy a borult ég miatt nem láthatom őket. Ahogy lármájuk egyre távolodik tőlem, szomorú leszek, noha tudom, hogy valószínűleg nem mennek el. Még Szilveszterkor is hallani őket, kurrogásuk beleveszik a tűzijátékok csattanásába. Hangjukat hallani mégis búcsúzás, valaminek a végét jelenti.

 

  • Számodra mit jelent hallani a darvak hangját?
  • Észreveszed egyáltalán, mikor elrepülnek a fejed felett?
  • Megfigyelted valaha, hogy szűkül vagy tágul a V alak forma, és hogy mindig vannak, akik lemaradnak?
  • Észrevetted milyen fegyelmezetten és gyorsan képesek irányt váltani, ha veszélyt érzékelnek?
  • Meg tudod különböztetni a darvak és a vadludak csapatait?
  • Figyeled a hangjukat még akkor is, ha a felhők felett repülnek?
  • Hiányolod, ha már egyszer nem hallod a kurrogásukat?
  • Észreveszed egyáltalán, hogy csend van reggelente?
  • Te is búcsút veszel tőlük, amikor elhúznak feletted, akkor is, ha tudod, hogy nem mennek el?
  • Te is azt suttogod magadban: viszlát nemsokára?

Címlapon

mutasd mind