Büntetőfeljelentést tett az MTK a zsidóbűnözésről éneklő, karlendítő szegedi fociultrák ellen, akik szégyent hoztak Szegedre

Azt énekelték, hogy „Zsidóbűnözés, igenis van zsidóbűnözés!”, az esetről hangfelvétel is készült.
Cservenák Zoltán

2022. augusztus 05. 16:17

Büntetőfeljelentést tett az MTK a zsidóbűnözésről éneklő, karlendítő szegedi fociultrák ellen, akik szégyent hoztak Szegedre

A Szeged-Csanád Grosics Akadémia péntek délelőtt egy rövid közleményben reagált az ügyre:

 

„Klubunk elítéli az antiszemitizmus és rasszizmus mindennemű megnyilvánulását, és elhatárolódik a hétfői, MTK elleni mérkőzés után, a stadionon kívül történt eseményektől. Az ügyben tett feljelentéshez kapcsolódó eljáráshoz minden támogatást megadunk a hatóságoknak, és annak lezárása után az érintett szurkolókkal szemben saját hatáskörben szankciókat hozunk.”

A klub szurkolói csoportjai közül az Ultras Szeged egy nagyon hasonló közleményt adott ki, ebben ők is elhatárolódnak az antiszemita megnyilvánulásoktól.

 

„Szurkolótáborunk elítéli az antiszemitizmus és rasszizmus mindennemű megnyilvánulását, és elhatárolódik a hétfői, MTK elleni mérkőzés után, a stadionon kívül történt eseményektől. A közel kétszáz fős táborból néhány, általunk látásból ismert „szurkoló” viselkedett elítélendő módon. Ahogy a múltban, úgy a jövőben is a sportszerű szurkolás hívei vagyunk és maradunk.”

 

Csütörtökön írtuk:

Az NB II nyitófordulójában a Szeged-Csanád Grosics Akadémia 2–1-re kikapott az MTK otthonában, de az MTK-sok szerint a meccs közben és utána a szegedi szurkolók egy része antiszemita megjegyzésekkel és karlendítésekkel állt bosszút a pályán elszenvedett vereségért.

 

„A hétfő esti MTK Budapest – Szeged-Csanád Grosics Akadémia NB II-es labdarúgó mérkőzés után a szegedi szurkolók egy csoportja antiszemita, gyűlölködő rigmusokat skandálva hagyta el az MTK stadionját és környékét. Az esetről videófelvételt készített egy megriadt 12 éves MTK szurkoló kislány, aki az édesapjával látogatott ki a mérkőzésre. Az MTK Budapest elítéli az antiszemitizmus és rasszizmus mindennemű megnyilvánulását, és ismeretlen tettes ellen feljelentést tesz a rendőrségen” 

 

– olvasható az ország egyik legsikeresebb sportklubja, az MTK közleményében, amit a 444.hu vett észre. Azt is írják:

 

„Az MTK Budapest labdarúgó csapata elfogadhatatlannak tart minden antiszemita és rasszista megnyilvánulást, bármilyen kisebbség elleni gyűlöletbeszédet, félelemkeltést. Tiltakozunk az érintett szegedi szurkolók antiszemita viselkedése ellen, akik esetenként már a mérkőzés alatt is elfogadhatatlan rigmusokat skandáltak. Kiállunk a megsértett, megbántott és megfenyegetett szurkolóink mellett, és az MTK családja nevében minden jóérzésű honfitársunkat arra kérjük, vállaljon szolidaritást velünk”.

 

Az MTK azt kéri a Szeged-Csanád Grosics Akadémiától, hogy működjön együtt velük annak érdekében,  

 

„hogy a klubjukra és Szeged városára is szégyent hozó, érintett szurkolókat, saját hatáskörükben, a jogszabályok adta keretek között felelősségre vonják annak érdekében, hogy a jövőben ne fordulhasson elő hasonló eset”.

 

A budapesti klub büntetőfeljelentést tett ismeretlen tettes ellen.

 

Egyelőre csönd van a püspöki csapat háza táján

Egyelőre sem a fenntartó Szeged-Csanád Egyházmegye, sem annak püspöke, Kiss-Rigó László, sem a klub, a Szeged-Csanád Grosics Akadémia nem írt hivatalos közleményt az üggyel kapcsolatosan, senki nem kért bocsánatot az MTK sportolóitól, szurkolóitól és zsidó származású honfitársainktól. Egyelőre arról sem tudni semmit, hogy a szegedi klub és a fenntartója mit tesz annak érdekében, hogy ne fordulhasson elő ilyesmi legközelebb. Arról sem hallani, hogy valaki legalább felhívta volna az MTK elnökét, Deutsch Tamást, és ígéretet tett volna, hogy igyekeznek elejét venni az ilyesfajta szurkolói náculásnak.

 

A Szeged-Csanád Grosics Akadémia honlapján az MTK elleni meccs óta egy bejegyzést találunk. Ebben arra hívják föl a szurkolók figyelmét, hogy tovább csúszik a hazai bemutatkozó meccsük, mert a Szent Gellért Fórum gyepszőnyegét óvniuk kell a forróságban.

 

Nagy Sándor, szegedi alpolgármester: Ez nem Szeged hangja

„Biztos vagyok benne, hogy az nem Szeged hangja, ami az MTK meccsen és utána hallatszott, ami miatt a város neve szalagcímbe került, és ami miatt a feljelentés született. És biztos vagyok benne, hogy a legtöbb szegedi számára elfogadhatatlan, ha a városunk nevét ilyen módon szennyezik be”.

 

– írta Nagy Sándor a Facebookon. Az alpolgármester szerint Szeged épp azért sikeres, mert sokszínű, szolidáris város.

 

Futballnemzetünk büszkesége az MTK

Az MTK-t azaz a Magyar Testgyakorlók Köre labdarúgócsapatát 1888-ban alapították Budapesten. A klub a Ferencvárosi TC után a második legeredményesebb labdarúgócsapatot működteti Magyarországon: 23-szoros bajnokok, 12-szeres kupagyőztesek. A klub igazi legenda a magyar sportéletben. Összesen 59-szer értek el dobogós helyezést a liga 121 éves történetében. Az MTK BEK (Bajnokcsapatok Európa-kupája, a mostani Bajnokok Ligája elődje) negyeddöntős (1956), KEK (Kupagyőztesek Európa Kupája, a mai Európa Liga elődje) ezüstérmes és negyeddöntős, Vásárvárosok kupája (a mai Európa Liga elődje) elődöntős. Olyan legendás játékosai voltak, mint Schlosser Imre, Orth György, Schaffer Alfréd, Titkos Pál, Turay József, Hidegkuti Nándor, Lantos Mihály, Zakariás József, Sándor Károly, Mándi Gyula, Dunai Lajos, és a sor még sokáig folytatható lenne. Mind magyar válogatott játékos, a nemzeti tizenegy tagjai, összességében sok száz mérkőzésen küzdöttek hazánkért a futballpályán. Az ő emléküket is sikerült beszennyezniük a püspöki csapat ultráinak.

 

(Nyitóképünk illusztráció, fotó: Ultras Szeged)